fredag 17 februari 2012

Det är en myt att det är dumt att låta barnet somna vid bröstet

Av Marit Olanders

Vad du än gör - låt inte ditt barn somna vid bröstet under amning! Så låter det på många håll. Men att hålla ett barn vaket vid bröstet är verkligne att jobba mot naturen, eftersom amningen frigör rogivande ämnen, både i mamma och barn. Det grundlägger inte alls dåliga vanor att låta barnet somna vid bröstet, tvärt om är det en god vana att göra det enkelt för sig udner spädbarns- och småbanrstiden.


Pinky McKay uttrycker det så här:

10 kommentarer:

Alex sa...

Tänk om jag fått läsa och se det här i höstas...

Men jag hade tur ändå, hittade ganska tidigt bloggar med kvinnor som verkade ha bebisar med liknande amningsmönster som vår. Men jag läste t.o.m nånstans att det barn som somnar ofta vid bröstet inte kan må så bra, man kan ju förstå att jag blev skrämd och orolig.

Så mycket jag önskar att jag vetat då.

Anonym sa...

Va lustigt, jag satt tidigare idag å tänkt på att "önska" ett inlägg om just dethär..!!! Å så kom det ändå! Just det rådet får man ju jämt som nybliven förälder (inte längre eftersom folk alltid förutsätter att vi med en snart 2åring slutat amma för läääänge sen) och hur stressande är det inte att "hålla det vaket å ledset" å krångla för att sen försöka få det komma till ro på annat sätt... Tack å lov kände jag mej som en "ur-mamma" som lyssnade på alla instinkter (alltid ha barnet nära, mycket bekräftelse å trygghet, amma så fort babyn ville, inte stressa över sömn osv... Ta d naturligt bara. Å d funkar än! När jag nattar är det tutten som gäller, när pappan lägger somnar hen hur bra som helst i vagnen eller bredvid i sängen med en saga. Toppen!
Förstår inte tanken hur man kan slämma bort ett barn m närhet trygghet å att "go with the flow"

Anna med tre sa...

Det var tyvärr länge sedan lillan somnade vid bröstet, snart ett år sedan. Hon är två år och två månader nu. Tänk om hon kunde sövas vid bröstet - vilken dröm!

Men hon vill amma innan hon ska lägga sig och det ser ut som om hon skulle sömna sen sätter hon sig läskigt piggt upp och säger tända!

På natten somnar hon dock lätt om vid bröstet.

Att gå och lägga sig är inte sällan något tvååring ogärna gör. Jag tycker man tampas med en fin balansgång mellan hur stort behovet av dagsvilan är och hur övertrött/trött barnet kan var vid läggning och hur påverkat det är av omvärlden såsom dagis, separation osv. Så har våra andra barn varit också även utan amning i tvåårsåldern.

Amning är hursom helst ett jätteplus för natten även om tiden när hon somnade vid bröstet är ett minne blott.

Anonym sa...

Hos oss somnar treåringen vid bröstet varje kväll. Så enkelt och bekvämt!

/Helen

Anonym sa...

Tänk vad mycket konstiga råd man får av BVC och från andra håll... Vår son ammade sig till sömns de första tre månaderna och sov sedan gott i vår säng. Numera sover han gott i sin egen säng, ibland sover han när vi lägger honom där och ibland har han somnat vid bröstet. Enligt BVC behövde vi jobba på att han inte skulle ammas till sömns, och inte skulle han sova i vår säng som nyfödd för då skulle han inte kunna sova själv framöver. Jag var lite stressad över detta men det var ju helt onödigt:-)

Lisa sa...

Tack för det här inlägget! Får lite ångest när jag tänker på hur jag försökte tvinga sonen att hålla sig vaken vid bröstet när han var bebis. BVC sa att vi skulle klä av honom, flytta runt honom, kittla och nypa honom, vad som helst, bara han inte somnade vid bröstet för då skulle han inte få i sig tillräckligt med mjölk. Aldrig att jag kommer göra så med nästa barn!

Och allt skitsnack om att de aldrig lär sig somna själva om man ammar till sömns! På natten stämmer det visserligen att sonen inte somnar om utan amning, men resten av dygnet somnar han själv hur lätt som helst om jag inte är med!

E sa...

Fantastiskt! Då ska jag med gott samvete amma till sömns så länge nästa bebis trivs med det!!! :)

Anonym sa...

Det här smällde BVC i mig när äldste sonen var nyfödd. Lillebror har en klokare mamma och han sövs vid bröstet dygnet runt. Så praktiskt!

Fifi sa...

Tack! Min unge somnar nästan alltid vid bröstet och jag är så trött på allt tjat om att det är fel. Det funkar bra för oss och jag tror inte att det kommer innebära att hon aldrig någonsin kommer lära sig att somna själv, utan bröst.

Hanna sa...

Jag är så glad för amningsbloggen!!
Här har jag hittat all information som bekräftar mina egna instinkter. Självklart är det smidigast att låta moder natur sköta det som evolutionen frambringat. jag kämpade också under en period med att få sonen att somna själv. Tänkte att det måste ju vara nått fel när detta inte gick så bra när alla bebisbroschyrer säger annorlunda... jösses!!! Sen hittade jag hit och nu är läggdags en mysig punkt på dagordningen. Om någon säger annorlunda säger jag att det finn INGA vuxna i världen som inte kan somna själva. Så det så.