söndag 28 november 2010

Kejsarsnitt leder till kortare amning

Av Eva-Lotta Funkquist

Barn som föds med kejsarsnitt blir ammade i lägre omfattning och kortare tid än de som föds vaginalt. Det spelar ingen roll om barnet är förlöst med med akut kejsarsnitt eller planerat kejsarsnitt. Det är också färre barn som ammar i förlossningsrummet av dem som blir förlösta med kejsarsnitt. Klicka på rubriken om du vill se artikeln.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vi fick vår dotter med akut kejsarsnitt för snart ett år sedan. Tack vare Amningshjälpen fick jag igång amningen och ammar fortfarande. Det tog ungefär fem timmar efter operationen innan vi ammade första gången. På Uppvakningsavdelningen hade jag kunnat gjort det, men osäker som jag var bad jag om hjälp med amningen. Systrarna där tittade på varandra som frågetecken. Amma? Det får du allt vänta med till du komemr till BB. Inte så konstigt kanske, men kanske något att tänka på för vården? Så det dröjde några timmar till innan första amningen först när vi installerat oss på BB-avdelningen.

Cocco sa...

Men det är tur att det går ändå. Jag hoppas på en lång amning med Milou.
Trots prematur och akutsnitt så handmjölkade jag ut råmjölk så fort jag kom till BB. Det hade jag läst i pärmen om amning på BB. Den där pärmen var fruktansvärt bra. Dessutom fanns det bättre och mer korrekt information i den där pärmen än den som sköterskorna kom med.
Jag följde råden i pärmen slaviskt med mycket gott resultat.

Anonym sa...

Det har förmodligen stor betydelse hur rutinerna i samband med kejsarsnitt ser ut. Jag fick min dotter med planerat kejsarsnitt pga tvärläge på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och började amma inte på operationsbordet men väl på uppvaket (familjeuppvak), inom en halvtimme eller så. Jag helammade till ca sex månaders ålder och ammar henne fortfarande vid drygt ett års ålder.

Anonym sa...

Ammade inte min akutkejsarsnittfödda dotter förrän efter ca 6 timmar då jag fick se henne för första gången sedan hon blev utlyft, men ammade henne sedan 23 månader efter en start med blodiga såriga bröstvårtor. Skönt att kunna få till det till slut!