tisdag 30 november 2010

Livskvalité och amning

Av Eva-Lotta Funkquist

Kvinnor med självförtroende ammar mer. Och det här verkar samverka med upplevd god livskvalité. Mer intressant, då man tog hänsyn utbildningsnivå och socialklass så var upplevd god livskvalité den enda faktorn som hade signifikant samband med amning. Det skulle alltså kunna vara så att det inte är utbildningsnivån i sig som leder till mer amning, utan upplevelsen av att leva ett bra liv. Vad tror ni? Klicka på rubriken om ni vill läsa mer!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har funderat en del på det här. Ammar själv sedan ett år tillbaka. Jag tror att självkänslan spelar in också. Men det kanske finns ett samband mellan god livskvalitet och god självkänsla? Jag har själv lidit av ätstörningar tidigare (helt frisk sedan 15 år)och har tänkt mycket på att jag aldrig skulle kunna ha ammat nör jag var sjuk. Inte på grund av fysiska hinder utan på grund av den usla självkänslan och kroppsföraktet jag hade då.

Jonna sa...

Jag tror att det funkar tvärt om också, att amningen (och graviditeten också för den delen) ger en ett annat perspektiv på kroppen, att den inte bara ser ut si eller så utan att den också kan användas till helt fantastiska saker.

Anonym sa...

Jag är helt övertygad om att vare sig en graviditet eller amning skulle kunnat ha förändrat min dåliga självkänsla eller självförakt. Men det beror väl säkert på hur pass illa däran man är.

Anonym sa...

Vi högtutbildade kvinnor är ofta också lite äldre än lågtutbildade och har tid och energi att satsa på babyen. Vi har tålamod att vara hemma och kämpa oss genom problemen i början. Då är det enklare att amma och när man ammar ser samhället på en som en duktig mamma och man uppfattar sig själv som "duktig". Det blir en god cirkel.