onsdag 11 mars 2009

Försök att inte såsa omkring

Råden som skrivs till föräldrar om hur man tar hand om spädbarn är ofta skrivna av pensionsfärdiga överläkare. Deras ofta gammeldags synsätt på barnuppfostran krockar med unga föräldrars moderna livsstil. Krocken kan bli himla festlig. På Growing Peoples sida står det så här angående barns sömn: Efter de första 3-4 månaderna är det bra att börja ge barnet en läggnings- och sovrutin som det kan bli vant vid och om man vill en egen säng. Det är viktigt att göra en klar skillnad mellan dag och natt och mellan sömntid och vakentid. Försök att inte "såsa omkring" i ett halvdis hela dygnet.

Sånt här blir jag fnittrig av. Det känns lite som om rådgivaren redan har gett upp. Folk gör inte som hon säger. Lakanen är inte sträckta klockan 8:00. Ljuset flödar inte in i lägenheten och familjen är inte på väg ut på en stärkande promenad. Nej, hon får helt enkelt lägga ribban lågt och uppmana föräldrar till att inte ”såsa omkring”.

Man kan tänka sig att råden vid matintroduktion skulle kunna bli: Efter de första 4 månaderna är det dags att börja ge smakportioner. Det finns bra och dålig mat. Försök att inte rota efter matrester i soporna för att ge babyn.

Eva-Lotta Funkquist

1 kommentar:

mei_ro sa...

Hihi, roligt! :-)