tisdag 17 mars 2009

Snälla, snälla, snälla Semper, Nestlé och alla andra som gör barnmatsburkar!

WHO har efter många eftertänksamma stunder kommit fram till att man bör rekommendera exklusiv amning i sex månader. Det här har svensk sjukvård tagit till sig. Det är nämligen så att bebisars hälsa påverkas positivt om de ammas exklusivt i sexmånader jämfört med om de ammas exklusivt i fyra månader (som var den tidigare rekommendationen). Detta gäller barns hälsa i rika länder och i fattiga länder. I Sverige började man rekommendera sex månader exklusiv amning 2004. Ändå har både Semper och Nestlé barnmatsburkar från fyra månader. Amning är en skör och mycket lättstörd process. I Sverige ammas bara 15 % av alla barn exklusivt i sex månader. Små barns hälsa är viktig, så snälla, snälla, snälla, kan ni inte bara ändra texten på burkarna?

Eva-Lotta Funkquist

5 kommentarer:

Anonym sa...

och snälla snälla alla BVC sluta visa smakportionsfilmerna från 4månadersmammagruppen!! När jag frågade om inte rekommendationen var från 6 månader nuförtiden (!) fick jag ett fräsande till svar, det är faktiskt inte alla som har mjölk så länge!
Tack Eva-Lotta för ditt skrivande!
/Madelene

Amningsbloggen sa...

Madelene! Jag är mycket intresserad av den här smakportionsfilmen för Amningsnytts räkning. Vem står bakom den? Vem visar den? Kontakta mig gärna på amningsnytt snabel-a amningshjalpen punkt se och berätta. Du kan vara anonym.

Amningsbloggen sa...

Glömde skriva under. Det var alltså Marit Olanders, redaktör på Amningsnytt, som skrev ovanstående.

Emma Laiti sa...

Hej!
Jag är väldigt glad över att det finns ersättning för mindre barn.
När min mycket matglada dotter var tre månader var jag tvungen att börja ge ersättning då mjölken inte räckte till. Jag försökte lägga henne vid bröstet i tid och otid för att öka mjölkproduktionen med det gick inte.
Idag är hon fem månader och ammar på kvällen mest för mys skull.
Så länge de upplyser om vad som är bäst för barnen borde man få göra som man känner är bäst.
Hade det inte funnits ersättning för henne då hade jag inte vetat vad jag skulle ta mig till då hon var hungrig hela tiden.
MVH Emma

Marit Olanders sa...

Hej Emma!
Jag är också glad att det finns bröstmjöksersättning. Det här inläget handlar överhuvud taget inte om ersättning. Det handlar om märkningen av barnmatsburkar. Vill du läsa om flaskmatning så ser du det som sökord i spalten till höger.