torsdag 2 april 2009

Vakna, diskrimineringsombudsmannen!

Att amma offentligt kan utan tvekan uppfattas som opassande. Magdalena Ribbing menar att ofrivilliga åskådare både kan ta illa upp och känna obehag, men också att det är stressigt och obehagligt för bebisen.

Om man säger åt gäster på en restaurang att lämna lokalen skulle det enligt den civilrättsliga diskrimineringslagen vara straffbart om den som blev tillsagd blev det på grund av trosuppfattning, sexuelläggning, etnisk tillhörighet eller funktionshinder. Ammande mammor får man dock behandla på detta vis. Med jämna mellanrum får jag historier berättade för mig om kvinnor som ombeds sätta sig att amma i ett annat rum eller på toaletten!

Jag hoppas att diskrimineringsombudsmannen (DO,) som övervakar lagen, någon gång ska ta sig an diskriminering av ammande mammor.

Att uppfatta amning som opassande är ett fullkomligt modernt påhitt. Under nästan hela mänsklighetens historia har amningen skett helt öppet, var som helst, hur som helst och väldigt länge. Det var den borgliga kulturen som på 1800 talet uppfann den privata amningen. Amningen skulle vara en privatsak mellan den lilla och modern och bara pågå ett par månader. Under denna tid var de förpassade till hemmet! Det fysiska skulle särskiljas från det sociala. Strikta regler skulle följas i alla social sammanhang och ett prydhetens kulturmönster växte fram. Ordet bröst blev t.o.m. fult att använda eftersom det kunde förevara i kollektivform (brösten). Den borgerliga befolkningen ersatte ordet bröst med barm.

Mellan amningarna kunde moderns veka natur möjligen lämpa sig för krusning av örngottsband. Ur detta har alltså Magdalena Ribbings känslor angående offentlig amning uppstått. En matbordssituation är enligt henne för stressig för amning och dessutom estetiskt opassande. Och vi har väl alla hört liknande argument av någon annan. Mor och barn ska inte vistas utanför hemmet den första tiden eftersom de behöver lugn och ro. Detta är en form av så kallad tabuering som har i syfte att hålla människor på plats eller utanför. Tabuering innebär att orenhetsstämplar sätts på beteenden som inte är önskvärda i ett samhälle. Människor kommer då aktivt och frivilligt att ändra sitt sociala beteende. Den borgerliga kvinnan gjordes maktlös och lydig genom att hon förpassades till hemmet. Ett av sätten att få dit henne var att göra amningen och bröstmjölken till någonting smutsigt, som inte kunde pågå inför andra människor.

4 kommentarer:

Marit Olanders sa...

Mammorna som krusar örngottsband är ju de borgerliga kvinnorna, de ärbara kvinnorna, eller de "duktiga" med vår tids terminologi. Det fanns ju de andra också - de som samhället såg som de dåliga kvinnorna, de som syntes ute på gatorna, kroppsarbetade - och ammade.
Tack och lov är det numera accepterat att delta i samhällslivet fullt ut oavsett om man är man och kvinna (åtminstone i teorin). Men de små barnen hör fortfarande till det privata och släpps inte in i offentligheten. Och det påverkar också deras föräldrar, framför allt mammorna, som fortfarande måste göra det omöjliga valet mellan föräldraledighet och isolering eller yrkesliv/studier och social samvaro.
Och även om barnen är välkomna i vissa sociala sammanhang så är deras sätt att äta inte välkommet, vilket också kringskär mammans rörelsefrihet.
Morgan Gallagher skriver intressant om detta i blogginläggen 'The Dangers of the "D" word'. Länk till hennes blogg One of those women finns längst ner på sidan. Gissa vad som syftas på "those women" förresten.

Anonym sa...

Tyvärr känns Ribbings kommentarer om amning verkligen bakåtsträvande.

Jag blir faktiskt lite upprörd när jag läser den där artikeln.

När man ammar i en amningströja blottar man mindre bröst än vad prinsessan madeleine gör på nobelmiddagen.

Kluckar alltid när barnet ammar? Nä inte när min ammar. Däremot kan man höra att hon hämtar andan genom näsan ibland. Är det upprörande att andas?

Och om det så skulle klucka, hur sjutton skulle det kunna vara upprörande? Det kan ju låta när alla dricker.

Dessutom - hade det varit mer OK att bebisen fått ur en flaska istället?

Jag tror barnet är tryggt bara det är med mamman (eller den som det anknytit till) och då spelar det ingen roll om man ammar på restaurangen, i badhuset eller på bussen. Bara mamma är där så är allt bra. SÅ har jag i alla fall upplevt det med mitt pyre.

Ribbings uppfattningar om amning visar på milsvidda skillnader mellan de överklasskretsar hon umgås i och det vardagsliv de flesta lever idag.

Anaiah sa...

Hejsan! Jag tycker din text är jättebra och undrar om det är ok att jag kopierar den från "Om man säger åt gäster på en restaurang att lämna lokalen..." och publicerar den på min blogg som en del i ett upprop mot diskriminering av offentligt ammande mödrar (naturligtvis med källhänvisning hit!)?

MVH,
Anja "Anaiah" Lanne
(http://anaiah.blogg.se)

Amningsbloggen sa...

Anja!
Visst går det bra!
Hälsar Eva-Lotta