lördag 22 maj 2010

Varför inte använda de preventivmedel som finns?

Av Eva-Lotta Funkquist

Varför inte använda de preventivmedel som finns? Istället för att lita på ett så osäkert preventivmedel som amning, skrev någon efter ett tidigare inlägg.

Svaret blir att alla preventivmedel har nackdelar. Att äta hormoner anses av många som ett stort ingrepp i den mänskliga kroppen. Kan det vara orsaken till att hormonella preventivmedel till män aldrig börjar produceras, trots att det är fullt möjligt? Läkemedelsbolagen anser att man helt enkelt aldrig kommer att kunna sälja dem.

Inga preventivmedel är helt 100 % säkra. Man mäter effektiviteten i Pearl Index. Detta anger hur många graviditeter som inträffar per 100 kvinnor och år bland de som använder preventivmedlet.

Pearl Index för några preventivmedel

Kombinerade hormonella metoder: 0,5-1,5
Lågdosgestagen: 2-6
Mellandosgestagen: 0,5-1,5
Kondom: 3-14
Pessar: 6-20
Laktationsammennorré (LAM): 0,8-1,2
Kopparspiral: 0,7-1

Som framgår är amning (LAM) ett mycket säkert preventivmedel, samtidigt som det inte medför de biverkningar som p-piller gör.

6 kommentarer:

steffanie sa...

Även om du utifrån Pearl Index bedömer att amning är ett mycket säkert preventivmedel så ställer det ju rätt höga krav på kvinnan för att lyckas. Och som många kommentatorer vittnat om i ditt inlägg från i fredags har de fått tillbaka mensen tidigare än sex månader trots helamning inom tidsramarna. Så för att kunna göra en rättvis bedömning av de olika metoderna måste man ju också veta hur stor sannolikhet det är att viss metod funkar för just mig. Enligt Pearl Index verkar ju amning ha en god preventivmedelseffekt – om den funkar. Men om väldigt få kvinnor får det att funka så är ju metoden som helhelt inte särskilt bra. Då kanske p-piller, spiral eller kondom trots allt är bättre, eftersom sannolikheten att det funkar för fler är högre. Eller?

Amningsbloggen sa...

Steffanie! Perl index tar inte hänsyn till sannolikheten att metoden ska fungera för den ensilda individen för några preventivmedel. Kvinnor som har svårt att komma ihåg att ta sina tabletter är alltså med, kvinnor (och deras män) som struntar i att sätta på kondomen är också med. På så sätt ska jämförelsen vara rättvis. Om kondom användes helt korrekt skulle siffrorna se annorlunda ut. Problemet är att den ofta inte används korrekt.
En kvinna som ammar ammar ju ofta på det här sättet utan att hon använder metoden som en preventivmetod. På så sätt blir ju det hela väldigt enkelt.
Hälsar Eva-Lotta

Cecilia sa...

Efter vad jag har läst om LAM så brukar den första mensliknande blödningen sällan föregås av en ägglossning.

Sofie sa...

Steffanie: det som pearl index indikerar är ju just att LAM fungerar för många kvinnor, väldigt stor andel! En större andel än hur stor andel av kondomanvändare som lyckas, tex.
Ingen bedömer heller hur pass effektivt tex minipiller kommer vara för dem. Det kan man ju knappast veta på förhand om man är en av de kvinnor som kommer bli gravida trots korrekt minipilleranvändning?

Alven sa...

steffanie: jag förstår inte riktigt hur du menar. Det kan väl inte vara så att du tycker att det inte ska informeras om LAM eftersom många får tillbaka mensen trots helamning inom 6 månader? Grejen är ju att om man INTE får det, funkar LAM alldeles utmärkt. Varför skall man då använda andra preventivmedel? Hormoner påverkar ju både kvinnan och i värsta fall barnet, och barriärmetoder är meckigt och dyrt.

Cecilia: den första mensliknande blödningen föregås sällan av ägglossning om den kommer inom 6 månader efter förlossningen... det är därför man säger att LAM är säkert enbart de första 6 månaderna.

Cecilia sa...

jag hade skrivit ett längre inlägg innan, men det försvann ... teknikens under.

Jag har inte känt att jag behövt komplettera med andra preventivmedel när jag ammat mycket, även efter de första 6 månaderna. (Enligt studier är det fortfarande ganska få procent som blev gravida även efter 6 månader när övriga kriterier var uppfyllda.)

Det har tagit 12, 15 och 14 månader innan jag fått tillbaka mensen och jag har bra koll på mina ägglossningar i vanliga fall. För varje barn och amningstid har jag lärt känna min kropp allt bättre.

Där måste man ju kalkylera själv med vilka risker man är beredd att ta, men för mig har det känts som kaka på kaka att använda preventiv medel när jag ändå är ofruktsam! Det har liksom känts helt överflödigt att använda preventivmedel när jag inte har någon ägglossning.