tisdag 7 september 2010

Ohly berättar för kvinnor hur de ska amma

Av Marit Olanders

Amning är ett känsligt ämne att ta upp och gör man det bör man ha bra på fötterna. Ohly fortsätter att trassla in sig, rapporterar The Local.
I en morgonsoffa trodde Ohly att de flesta kvinnor tyckte det var okej att sluta amma efter fem eller sex månader. Där högg han i sten. Enligt Socialstyrelsens senaste statistik, över barn födda 2008, ammade fortfarande två tredjedelar av kvinnorna när barnen var sex månader. Vid nio månader hade fortfarande 37 %.

11 kommentarer:

KL sa...

Jag håller med Ohly om att pappan är viktigare för barnet än amningen. Inte viktigare än mamman, men lika viktig som mamman. Och sen tycker jag media har gjort en jävla soppa av det här, det enda han sa var egentligen hur de gjorde i hans familj.
V:s åsikt är att föräldraförsäkringen bör vara en individuell försäkring, liksom alla andra offentliga försäkringar som staten har hand om. Det håller jag med om, förstår inte varför man har kvar skillnaden, som ju bottnar i att det från början var en försäkring för endast mamman. Det är inte det längre!
Vill mamman vara hemma längre än sju månader får hon lösa det med sparad semester eller genom att ta ut färre föräldrapenningsdagar per vecka - vilket de allra flesta redan idag gör. Så det här är inget hot mot amningen, och verkligen inget hot mot mammorna. Dags att inse att det finns två föräldrar till ett barn (eller fler)!

Eva-lotta sa...

KL: om det vore så att ammade barn hade sämre kontakt med sina pappor skulle du ha en poäng, men så är det ju inte. Däremot så är pappan viktig för amningen. De är i de mest jämställda förhållanden det ammas mest. Amning är också en klassflåga, rika ammar mer. Att ta ut sparad semester eller färre dagar är något högavlönade har råd med och med en sån lösning riskerar ju probelmet bli ännu större och amning en "lyx" som vissa kan ägna sig åt.
Hälsar Eva-Lotta

KL sa...

Jag skrev att pappan är viktigare än amningen som svar till dem som tänker att mamman inte kan jobba så länge hon helammar eller delammar mycket!
Och som svar till dem som ser pappaledighet som ett hot mot amningen. Det har ju förekommit på den här bloggen alldeles nyligen...

Och spara semester kan alla göra som har ett jobb, oavsett om man har hög eller låg lön.

KL sa...

E-L: Du skrev ju själv för bara någon dag sedan att ett barn på sju månader skulle ammas flera gånger under dagen, inte enbart morgon och kväll, och att det därför skulle vara problematiskt om mamman började jobba då. Amningen är alltså viktigare än att dela lika på föräldradagarna?!

Marit Olanders sa...

Hej KL! Du verkar ha läst en massa kommentarer! Kanske du ocks¨å såg att jag skrev att bara för att man skriver vilka konsekvenser ett handlande kan få så betyder det inte nödvändigtvis att man menar att något BÖR vara på ett visst sätt! OK att du tycker amningen är oviktig, men amningen var jämte ekonomin den viktigaste anledningen till att uttaget av dagar såg ut som det gjorde, i föräldraförsäkringsutredningen SOU 2005:73.

KL sa...

Marit: Jag har inte sagt att amning är oviktigt, nu lägger du ord i munnen på mig!
Jag säger att pappaledighet är viktigare än amning, för att det innebär mer jämställdhet i samhället och en chans att komma tillrätta med en av de stora anledningarna till att kvinnor har lägre löner (och därmed lägre pension, mindre makt, mindre möjligheter och mindre trygghet)!
Det är oerhört mycket viktigare än amning, det är min åsikt.
Och nu säger du att amning är den näst viktigaste orsaken till att kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män?! Desto större anledning att kämpa för delad föräldraförsäkring och att VÅGA SÄGA att pappaledighet är viktigare än amning!!!
Tack för informationen! :-)

Andrea sa...

KL: En rättelse bara. Alla kan inte alls spara semester. Många har, i likhet med mig och min man, semesterersättning inbakad i månadslönen. I teorin kan man förstås lägga undan 13% av lönen varje månad, i praktiken är det inte alltid så lätt, i alla fall inte för mig som verkligen inte har något högavlönat yrke. Så i praktiken innebär varje vecka jag tar semester en vecka utan inkomst.

Eva-Lotta sa...

KL skrev: Amningen är alltså viktigare än att dela lika på föräldradagarna?!
Nej, Jag tycker inte att man kan säga att amningen är viktigare än pappaledigheten eller tvärtom. Det beror väl på hur den person som ägnar sig åt den ena eller andra värderar aktiviteten. Och jag tycker att det är viktigt att människor får leva i enlighet med sina värderingar, även om de inte är resursstarka.
Hälsar Eva-Lotta

Anna sa...

Jag tycker absolut inte att amning är viktigare än en förälder! Men jag tycker möjligheten till amningen är viktigagare än en kvoterad föräldraledighet.

Pappan är enligt mig således tveklöst viktigare än amning men jag tycker inte att en kvoterad ledighet är ett sådant effektivt vapen i kampen mot ojämställdhet att den går att ställa mot möjliggörande av amning och spädbarnsomvårdnad efter föräldrars eget val. Jag tycker det skär i hjärtat att rycka upp ett spädbarn i en känslig fas mot föräldrans önskan oavsett om det är från pappa eller mamma när vi nu har råd att ha en sådan fin föräldraförsäkrning som vi har.

Att ta hand om barn är ett jobb som inte går att jämföra med något annat. Det finns mycket problematik kring kvotering som förbises. Säkert får kvotering effekt på arbetsmarknaden i viss utsträckning men tillräcklig? Knappast tror jag. Föräldrar kommer trixa och mixtra för att lägga ledigheten så det passar dem. Vi hade tex tveklöst lagt den så att vi kunde följa rekommendationen att låta bröstmjölk utgöra basen för föda det första året och introducera mat i barnets takt. Jag hade till nöds pumpat men väldigt ogärna då amningen är det mest effektiva.

Pappan till barnen är lika ankuten till barnen som jag - från dag ett. Barnen har släppt in honom på lika villkor runt året och sen är vi bara två likvärdiga föräldrar i deras ögon.

Min man behöver inte mata för att knyta an. Han knyter an genom att uppleva barnet, att finnas där, att njuta av att se sitt barn ammas, genom att samsova och dela på hushållsarbetet och familjansvaret.

Vi vill verkligen att våra barn ska ammas och delvis av hälsoskäl. Vi ser inte mig som en viktigare förälder för det men maken känner sig inte som en andra hands förälder bara för att han inte ammar eller är hemma tills amningen avtagtagit i barnets takt. Han har ett livslångt engagemang i sina barn som inte bara handlar om sex mån ledighet och sen dagis på heltid! Man kan vara ledig med barn efter året också.

Mycket jämställdhet måste lösas genom attitydförändingar. Det räcker inte alls så långt som man ger sken av med att kvotera ledigheten. Jag skulle vilja se ett förslag på ett starkt skydd för den som är hemma länge - och det behöver ju inte vara mamman.

Ett annat problem med att kvotera är att de som lider av dolda förlossningsdepressioner har svårt att få hjälp. Det kan vara svårt att bli sjukskriven och då är det ju bra att föräldraförsäkrningen gör det möjigt för familjen själv att bestäma vem som är mest lämpad för tillfället. Mannen ellerl kvinnan.

Marit Olanders sa...

KL JAG säger inte att amning är den näst viktigaste någonting, jag säger att det var vad de tillfrågade i utredningen sa!

KL sa...

Ja Marit, det fattar jag! Tack för att du delade med dig av den informationen, den stärkte mig i mitt ställningstagande.