måndag 6 september 2010

Så blev amningen ett slagträ i debatten ...

Av Marit Olanders

Nu har Amningshjälpen fått ett pressmeddelande från Anna Ekström, folkpartistisk rikdsdagskandidat, där hon meddelar att hon tänker skicka sin bröstpump till Lars Ohly så att han själv kan käna på hur kul det inte är att ägna alla pauser åt att pumpa.

13 dagar före valet kom amningen in i kampanjandet. Men inte för sin egen skull, för att någon vill göra amning möjlig för fler, utan som slagträ i föräldraledighetsdebatten.

Fortfarande hukar politikerna, skyller ifrån sig och smiter från ansvaret. De säger "man ska inte skuldbelägga mammor som inte ammar" när det i själva verket är precis det de gör. Det är deras beslut, på riksnivå såväl som i landstingen, som kan skydda, stödja och främja amningen. Deras beslut lägger grunden för kvinnors förutsättningar att göra ett informerat val om amning och amma i den utsträckning de önskar. När de nu inte gör någonting luras kvinnor att tro att det är på dem själva det beror att de inte klarar att amma, "jag hade för lite mjölk/för tunn mjölk/fel from på brösten/ whatever. Man kan också drabbas av skuldkänslor för sådant som ligger helt utanför ens egen kontroll men som också går tillbaka på resursbrist och likgiltighet, som att banret tillmatas med bröstmjölksersättning på lösa grunder på BB och att mammans egen mjölk konkurreras ut innan den ens har runnit till ordentligt.

Bröstpumpande är överkurs för den tredjedel av mammor som har slutat amma redan före sexmånadersdagen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Informerat val?? Välja mellan amning och vadå? Vi får aldrig någon information om något annat sätt att mata våra spädbarn. När information om flaskmatning finns tillgängligt för alla, tex på 1177.se, när vårdpersonal frågar "Har du bestämt hur du ska göra - amma eller ge flaska?" då kommer jag att känna mig nöjd att föräldrarna kan göra ett informerat val.
Hälsningar Andrea Nord aenord@hotmail.com

Fredrik sa...

Amningen kanske blir ett slagträ på grund av att utformningen av föräldraförsäkringen faktiskt är en politisk fråga?

Eva-Lotta sa...

Andrea! På många håll ingår det i MVC programmet under graviditeten att fråga kvinnan vad hon har för tankar kring hur hon ska mata sitt barn. Till och med på den här bloggen har vi ju skrivet en del om flaskmatning så nog finns det information att hitta. Och varför inte starta en blogg själv!
Hälsar Eva-Lotta

Marit Olanders sa...

Fredrik: Ja visst är det så, men en annan hade ju fåfängt hoppats att något parti skulle lova översyn och upprustning av amningsstödet (vari ingår lyhört bemötande och informaiton om lämpliga alternativ till amning vid behov).