onsdag 1 september 2010

Flaskmatning livsfarligt i Pakistan

The Guardian visar bilden på de nappflasksugande barnen i provinsen Khyber-Pakhtunkhwa, tagen för AP av Mohammad Sajad.

Unicef uppmanar också till stöd för lämplig mat till spädbarn och småbarn i Pakistan. Nu när översvämningarna har slagit ut avloppen behöver barnen mer än någonsin amningen, och det specifika aktiva skydd mot infektioner som bröstmjölken ger.

Det får inte ske en massa okontrollerade donationer av bröstmljöksersättning, nappflaskor, nappar, mjölkpulver, flytande mjölk och andra mjölkprodukter. Av erfarenhet vet man att de riskerar spädbarns liv. I de fall bröstmöljksersättning verkligen behövs, om deti nte finns någon mamma eller någon annan som kan amma barnet, distribueras dne av Unicef.

Därför manar Unicef och WHO alla som är engagerade i insamling, planeirng och genomförande av hjälpsändningart till Pakistan att undvika onödig sjukdom och död genom att stödja, skydda och främja amning och förhindra okontrollerad spridning och användning av bröstmjölksersättning.

4 kommentarer:

Therese sa...

Om man ska skänka pengar till någon organisation som hjälper barn i Pakistan, och söker någon som är medveten om problemen kring ersättning och verkar för amning, är då Unicef ett bra val tycker ni? Eller rekommenderar ni någon annan organisation mer?

Anonym sa...

Det finns ändå viss behov av ersättning även i Pakistan, eftersom en död, svårt sjuk eller skadad mamma kan inte amma sina barn. Och precis som här i Sverige finns det kvinnor i Pakistan som helt enkelt inte får amningen att fungera, hur mycket stöd och hjälp de än får. Då får man väl se till att det även skickas rent vatten i lika stor utsträckning som modersmjölksersättning om det ska vara till nytta för barnen.
/Andrea Nord aenord@hotmail.com

Marit Olanders sa...

Andrea, det räcker inte med rent vatten. Unicef distribuerar, som jag skrev i inlägget oven, flytande erdsättning vid behov. Men för att genomföra detta på ett säkert sätt behövs också möjligheter för disk och avlopp, kunskap om att inte ge ersättningen i nappflaska utan på sked eller i en öppen mugg.

Andrea sa...

Om mamman är död eller amningen av någon anledning inte funkar vore det väl bättre att lägga resurser på att fixa ammor till behövande barn under de här omständigheterna.