måndag 13 september 2010

Barnmatsföretag som dansar på bordet

Av Marit Olanders

Är man vegetarian vänder man sig knappast till Sibyllakiosken för att få råd om näringsämnen. Och man väntar sig inte att en frisersalong ska berätta hur man kan klippa sig själv. De har ju grejor de vill sälja till en. Ingen förväntar sig heller något annat. Samma sak är det med barnmats- och nappflaskföretagens amningsråd, påpekar Christie Haskell på the Stir. Läs hennes inlägg om hur barnmatsföretag vilseleder läsare för att underminera amningen.

Jag tänkte fylla på med några paradexempel från sidor på svenska men jag ser att Semper har ändrat på sin hemsida och trycker mer än tidigare på ersättning som första alternativ när amnignen inte fungerar. Inget tjafs om att få amningen att fungera, om amningsmottagnignar eller BVC, eller Amningshjälpen. I alla fall inte förrän längre ner, närm an redan har dunkat in budskapet om ersättning. Nu är tydligen tiden mogen. Nu kan man skriva Vi har ersättning och det skriver vi på flera ställen på vår sajt men vi gör inte reklam för det!
Snacka om dubbla budskap!

WHO-koden säger att kvinnor har rätt till information om alternativ till amning om denna inte fungerar och att vårdperaonal ska tillhandahålla denna information. Men barnmatsföretagen får INTE ta direkt kontakt med konsumenter. Hittills har Semper haft en lösenordsskyddad sida för vårdpersonal men nu har företaget ändrat runt. Vad sa ni nu då, Konsumentverket?

F ö visar Semper amning som inte fungerar på bild också, med en bebis med pyttelitet tag som ser ut att dra i mammans bröstvårta. Aj.

Nestlé visar en bild på en bebis som inte har läpparna utåtvikta och som inte heller ser ut att ha så jättestort tag. Men de vågar nog inte skriva något om ersättning, jag har inte hittat något i alla fall.

11 kommentarer:

m.k.b. sa...

Från Sempers hemsida: (om amningen krånglar och mjölkproduktionen har gått ner) kan du "också prova intensivamning, dvs amma oftare, kanske varannan timme." Det låter verkligen inte ofta... Det är pinsamt tydligt att de verkligen går in för att ställa till det...

(fast på http://www.semperbarnmat.se/barn-mat/fran-4-manader/om-amningen-kranglar står det om Amningshjälpen!)

Lisa sa...

Haha, varannan timme hade min son tyckt varit motsatsen till intensivamning när han var mindre! BVC tyckte jag skulle amma varannan timme för att han skulle hinna vila magen mellan gångerna, men det tyckte han var alldeles för sällan.

A sa...

Här:

http://www.semperbarnmat.se/barn-mat/fran-fodseln/brostmjolk-den-perfekta-maltiden
säger de så här

"De flesta spädbarn blir hungriga på natten, de behöver ett nattmål. Vissa barn är så hungriga att de behöver två. Vid 3-4 månader brukar de flesta sova hela natten, men långt ifrån alla. Det kan bero på hur mycket barnet äter innan det somnar. En full mage brukar betyda en lång, ostörd nattsömn. För de allra flesta brukar nattmålet försvinna när barnet är 6 månader."

...hemma hos oss har nog ett nattmål varit väldigt sällsynt, snarare 2-5...och då är barnet 1 år och 1 månad.... Men vad de vill få fram är säkert att ersättning skulle göra barnet mättare eller något sådant, för annars tror jag att 6-månaders barn som sover hela nätter är ganska ovanliga...rätta mig om jag har fel...

Jonna sa...

Mitt barn är tydligen inte ett av "de flesta". Hon är två år och tre månader och äter fortfarande ett "mål" eller fler om natten. Kanske borde jag börja med en flaska ersättning innan hon går och lägger sig :)

Anonym sa...

Man hamnar inte på Sempers hemsida av ett misstag, man letar sig dit för att man söker information om Sempers produkter. Då tycker jag inte det är olämpligt att information om ersättning ska få finnas där. Jag håller med om att de gott kan låta bli att ge råd om amning men jag hade gärna sett desto mer information där om ersättning. Kvinnor har rätt att veta att detta är ett alternativt, inte bara när amningen inte fungerar, utan ett alternativ som de får lov att välja. Men detta budskap får vi inte lov att höra.
Hälsningar,
Andrea Nord :) aenord@hotmail.com

Cecilia sa...

mkb:

Jag tror att mycket handlar om ren okunskap. De ger de råd som de har förstånd till. ;-) Och de har inte vett nog att hålla tyst om saker de har mycket begränsad kunskap om, utan sprider glatt gamla myter och förlegad information av bara farten för att hålla sig framme och sälja in sitt företags namn.
All publicitet är bra publicitet ...

Andrea sa...

Fast om man bara kollar på deras huvudtext om ersättning, den som riktar sig till allmänheten, så står det faktiskt inte så mycket, mest att ersättning finns och så hänvisar de till WHO-koden. Det tycker jag inte är så farligt. Ersättning FINNS ju i deras sortiment, och det ÄR jättebra att det finns när amningen av olika anledningar inte funkar. Men att ge amningsråd - för den delen att ta amningsråd från någon i vars intresse det ligger att man inte ammar - är ju bara dumt.

Anna K sa...

Cecilia, man kan ju bara hoppas att det handlar om dålig kunskap. Tyvärr kan man väl anta att Semper inte skulle blåsa upp informationen om att barn som får ersättning på kvällen inte sover "bättre" på natten stort på sin hemsida, om de nu upplystes om detta. Det vore nog en dålig markandsstrategi. Eller är jag för misstrogen nu?

Marit Olanders sa...

Anna K: Var skriverSemper att barn sover bättre om de får ersättning? Barn sover INTE "bättre" efter ersättning, inte om vi med "bättre" menar mer sammanhängande. I alla fall får föräldrar till blandmatade barn mer störd nattsömn än barn som helammas eller helflaskas, det har jag sett i både amningsforskning och sömnforsknign som inte hade amnignen som fokus.
Andrea och Andrea: Vad jag efterlyser är en juridisk prövning hur denna skrivning står sig omot WHO-koden, som Sverige enligt EU-direktiv ska följa. Semper har också raggat folk till sin barnmatsklubb på mässa. Är en stor monter på en mässa för småbarnsföräldrar att ta direktkontakt med föräldrarna eller ej?

Anna K sa...

Marit! Jag uttryckte mig otydligt: i en kommentar citerar A från Sempers hemsida att en "...full mage brukar betyda en lång, ostörd nattsömn." Precis innan skriver Semper att de flesta bäbisar sover hela natten vid 3-4 månaders ålder. Det är verkligen upplagt för att läsaren av detta ska bli orolig för att mjölken inte räcker till, och kanske av den anledningen traskar till affären och köper ersättning/välling. Bra för Semper.

Jag vet att det finns undersökningar som säger att en flaska ersättning inte gör nattsömnen "bättre". Det var därför jag reagerade på det A citerade. Min poäng är att även om Semper fick kunskap om detta, så skulle de förstås inte flitigt använda det i sina informerande texter(reklamtexter, i mitt tycke).Det skulle kunna leda till minskad försäljning, eller hur?

För övrigt är jag själv övertygad om att den bästa möjliga nattsömnen för mina barn när de var 3-4 månader gamla var precis just så som den var: full av små tysta uppvaknanden för tankning av tutte.Det var en härlig tid.Och det skäms jag inte en sekund över att säga. Den upplevelsen var sannare för mig, personligen, än alla hänsyn till debatter om amningshets, biologism, feminism och Hugo-Lagerkrantzism man kan ta.

Marit OLanders sa...

Anna K: Jag trodde också att "full mage" skulle leda associationerna till ersättning, och också så frön av oro för den egna mjölkens kvalitet och mängd. En klassisk marknadsföringsstrategi.