tisdag 28 september 2010

Såriga bröstvårtor

Av Marit Olanders

Sår på bröstvårtorna är ett tecken på att något i amningen inte fungerar. Man ska inte behöva stå ut med sår för att barnet "suger hårt".

Förekomst av sår
Enligt Stockholms läns landstings utmärkta vårdprogram Bröstkomplikationer i samband med amning uppger 80-90% av ammande kvinnor att de har drabbats av någon form av sår på bröstvårtan. Allvarligare sår, som kan leda till infektioner, har 26-28% drabbats av.


Olika allvarliga sår
De flesta sår är ytliga. De uppkommer under den första veckan och försvinner sedan, förutsatt att barnets tag om bröstet är tillräckligt stort. Det går inte att säga generellt att amning inte ska göra ont, för det kan ömma de första dagarna/veckan. Men det ska inte bli djupa, blödande sår, de ska inte göra hur ont som helst och de ska inte vara kvar efter första veckan eller längre. Då är det tecken på att något behöver ändras på.

Orsaker
Sår på bröstvårtorna beror för det allra mesta på att barnets tag inte är tillräckligt stort.
Det kan bero på barnets läge vid bröstet: Att mamman håller barnet för långt ifrån sig, att det är för mycket filtar m m mellan mamma och barn, på att barnet får vrida på huvudet för att nå bröstvårtan eller inte kan ligga med huvudet lätt tillbakalutat (hakan i, näsan fri) utan ligger med hakan in mot sin bröstkorg. Men det kan också bero på att barnet inte gapar tillräckligt stort om bröstet, eller att det är något med barnets mun som gör att det har svårt att ta ett stort tag om bröstet. Exempelvis kan kort eller stramt tungband ge såriga bröstvårtor, efteroms barnet inte kan sträcka ut tungan över underläppen och därmed ta tillräckiligt stort tag.

Hygien är A och O
Tvätta alltid händerna noga innan du handskas med ett sårigt bröst! Du vill inte ha in bakterier i bröstet.

Förbättra taget
Jobba också med barnets tag. Håll barnet nära dig. Barnet ska vara rakt i kroppen och ligga vinkelrätt mot bröstvårtan.
Har du stora hängande bröst kan du behöva lyfta upp det med ena handen eller stötta det underifrån så du ser vad som händer. annars låter du bröstet hänga fritt. Det är barnet som ska till bröstet, inte tvärt om.
Låt barnet ha sin näsa och överläpp vid bröstvårtans tipp. När det gapar stort och sträcker ut tungan för du barnet ännu tätare intill dig och låter det "ta" bröstet. Det ska gapa stort över bröstvårtan och areolan. Läpparna ska vara utvikta, tittasärskilt på underläppen. Barnets kinder ska inte vara insugna och tinningen ska röra sig när barnet ammar.

Skatta smärta med VAS-skalan
På VAS-skalan är 1 ingen smärta och 10 värsta tänkbara smärta. Skatta din smärtupplevelse med hjälp av VAS-skalan. Är smärtan 8 när du ammar som vanligt med 4 eller 5 när du har rättat till taget kan det betyda att du är på rätt väg, även om amningen inte är helt smärtfri som genom ett trollslag.

Kolla tillräckligt stort tag
Titta på bröstvårtan direkt efter amningen! Är den rund och pekar åt samma håll som vanligt? eller är den sned, tilltryckt eller deformerad? I så fall kan du behöva jobba mer med taget. Pekar bröstvårtan på ett håll, t ex ut mot armbågen, ligger kanske barnet för långt på det hållet. testa att lägga barnet på ett annat sätt så att det inte drar i bröstvårtan.

Sår som inte läker
Har du gjort vad du kan för att förbättra barnets tag och såret inte läker så sök vård. Sök också vård om det gör ont både vid amning och mellan amningarna, om bröstvårtan vitnar vid amning. Är det en bakterieinfektion i såret kan det behöva behandlas med antibiotika. på många större sjukhus finns det amningsmottagningar. Kolla gärna också om det finns personal med en internationell examen i amningsrådgivning, IBCLC.

Blod i mjölken
Det är inte farligt för barnet att få i sig blod med mjölken.

Mjölka ur
Ibland gör det för ont för att man ska stå ut att amma. Då kan man ta paus från amningen på ena eller bägge brösten ett tag. Mjölken måste dock ut emellanåt så du inte dessutom får mjölkstockning. Handmjölkning med rena händer kan vara skonsammare för bröstvårtorna än urmjölkning med pump.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Du skrev att man alltid skulle tvätta händerna för att man inte vill få bakterier i bröstet. Vad kan hända om man får bakterier i bröstet? Kan det gå över till bröstmjölken?

Marit Olanders sa...

Framför allt kan man få man mycket mycket ont i bröstet. Läs mer i länken till SLL:s vårdprogram (länk i texten), på sidan 68 och framåt.

Anonym sa...

Hej Marit!

Det kollade jag och det stod: "bakterier har kommit in i bröstet – en bröstinfektion (infekterad mastit). Förhöjda leukocyter, förhöjt CRP i serum och bakterier i bröstet
kan även förekomma i mjölken.."

I Amningsbloggens inlägg från 23/9 står det att ersättningspulver inte är sterilt. Men om 80-90% av ammande kvinnor drabbas av sår, och 26-28% allvarliga sådana, då är inte bröstmjölk heller sterilt, och det är stort antal kvinnor som drabbas av detta. Ska man sluta med amningen då? Eller hur gör man om man får en så svår infektion att det påverkar mjölken?

Marit Olanders sa...

Hej igen Anonym, så det var det du var ute efter! ;)
Bakterier i mjölken påverkar mjölken på så sätt att mjölken också simultant innehåller antikroppar mot just den bakterien. Mjölken innehåller också flera andra komponenter som aktivt skyddar barnet mot infektioner. Därför är det fritt fram att fortsätta amma. Infektionsskydd finns inte i bröstmjölksersättning.

Marit Olanders sa...

ps anonym, se även SLL:s vårdprogram s 78.

Lisa sa...

Kan ni inte skriva om sår på bröstvårtorna för att man blivit biten? Det hade varit jättebra med lite tips när lilla älsklingen är oförsiktig med sina nya tänder... :)

Ingrid sa...

Anonym: Är det inte skillnad på bakterier och bakterier då? Bakterierna i sår kommer ju oftast från huden och ska ju vara där.
Dessutom innehåller ju bröstmjölken ämnen som hämmar bakterietillväxt.
Tyckte texten var intressant och bra skriven.

Marit Olanders sa...

Lisa: Tack för tipset. Återkommer.

Alven sa...

Mycket bra text! Jag har varit med om att hjälpa en mamma som valsat runt i vården i 5 veckor pga mycket svår smärta och sår, och hon hade inte ammat alls på 2 veckor (pumpat och gett flaska) när jag träffade henne. Jag gav henne två tips om hur hon skulle lägga till barnet, och då ammade hon utan smärta och krångel från bebisens sida... Vi var lika förvånade alla tre. Då var jag upprörd över att ingen sett och hjälpt... :(

Cecilia sa...

Jag blev väldigt förvånad över den höga procent som anges för sår! Jag känner inte igen det från min bekantskapskrets i alla fall, hur har de räknat då? Jag fick själv hemska smärtsamma besvärliga sår med första barnet (höll snett och för långt från kroppen, fick inte tillräcklig hjälp med att lära mig att lägga till henne själv utan hjälp av barnmorska, tog bröstet till barnet - alla tänkbara fel!) Men med barn 2 och 3 har jag helt sluppit sår. Det blir lite missvisande, man får olika resultat om man räknar varje barn för sig eller alla amningar per kvinna. Knepigt med statistik, kan det verkligen vara så vanligt med sår? Är det inte sugblåsor som är vanligare och me normalt den första veckan, medan sår är mer ett tecken på att tekniken behöver korrigeras?

Om mán fick lära sig mer om hur man lägger till barnet och att känna igen ett dåligt tag så skulle man ju kunna minska uppkomsten av sår. Jag skulle ALDRIG ha bitit ihop och accepterat att mitt andra eller tredje barn sög så fel, som mitt första fick göra. Men då visste jag ju inte bättre pga av brist på information och stöd. Jag hade kunnat undvikit att det blev så illa som det blev.

Jag håller med Ingrid om att det är stor skillnad på de bakterier man har naturligt på huden och främmande bakterier som kommit in i förpackningar. Det är ju liksom inte salmonella precis som kommer in i bröstet vid en bakterieinfektion, och man brukar ju kunna bota det med antibiotika också.

Lisa, jag har skrivit lite tips om barn som biter i min blogg! :-)
http://cicci-cecilia.blogspot.com/2008/02/vad-gr-man-om-barnet-brjar-bitas-vid.html

Linnea sa...

Cecilia,
Man ger inte antibiotika för magåkommor.

Cecilia sa...

naturligtvis inte salmonella, men bakteriainfektioner i bröstet, alltså. Blev visst konstig meningsbyggnad, ser jag. Förhoppningvis fortsätter man ju inte amma med en obehandlad bröstkomplikation, utan får hjälp om vården fungerar som den ska. Det var vad jag ville ha sagt.

Förövrigt vill jag bara säga att jag tyckte att texten var mycket bra och informativ. Jag önskar att jag hade läst något liknande innan jag själv fick mitt första barn! Jag har rätt jobbiga erfarenheter just av sår, som jag gott hade kunnat vara utan.

Cecilia sa...

Min poäng var alltså att jämförelsen haltar. Förorenad ersättning är en betydligt mer allvarlig risk för barnet som drabbas av det än att mamman får en bakterieinfektion i bröstet.
Salmonella är väl för övrigt ett virus? Anledningen att jag nämnde just det är att jag läst om fall där barn misstänkts ha smittats via färdigblandad ersättning på tetra.

Lina sa...

Ibland gör det för ont att fortsätta amma - då måste man inte heller utan då kan mjölkersättning vara ett bättre alternativ.

Jag saknar en viktig aspekt på sår och smärtor i brösten i den här texten, nämligen hur psyket kan påverkas hos kvinnan. Att det inte är ovanligt att känna sig deprimerad, nedstämd och ångestfylld av bröstkomplikationer, och vart man kan vända sig med det! Det skapar ofta känslor av djup besvikelse, ilska, skuld och skam som kan sitta i i åratal efteråt.
Hur man kan avsluta en smärtsam amning snabbt UTAN att få mjölkstockning vore bra att skriva om här också tycker jag. För ibland kan situationen faktiskt bli akut.
Och det är väl ingenting vi ska hålla hemligt?!
Det är viktigt att gå ut med denna information också (avsluta amning, ersättning som alternativ, hjälp vid psykiska men).

Marit Olanders sa...

Lina: Sambandet mellan jobbig/problematisk amning och depression finns, men jag vågar inte säga något tvärsäkert om orsak och verkan och ber er läsare respektera det.
Man kan inte heller säga något generellt om hur snabbt man kan avsluta amning utan att få mjölkstockning. Det är väldigt individuellt. Behöver man akutavvänja finns det läkemedel som kan vara till hjälp.

Sofie R sa...

Jag blir också förvånad över siffran över sårfrekvens.
Då bör jag anse mig tillhöra en minoritet som, på två barn, inte fått ett enda sår?
80-90%, jag tycker det låter väldigt mycket. Och fruktansvärt...

Marit Olanders sa...

Jag tror alla former av sugblåsor och ytliga sår de första dagarna är medräknade. Siffran står i SLL:s vårdprogram.

Andrea sa...

Det finns ju sår och sår. Jag hade också lite småsår någon vecka eller två, men inte värre än att det gick över med lite hjälp (amningssnäckor, luftning och smörjning). Det var inte särskilt smärtsamt, mest irriterande. Och ärligt talat, bland andra mammor jag känner som fått barn ungefär samtidigt vet jag nästan INGEN som klarat sig fullkomligt, helt utan sår, men jag vet å andra sidan bara en eller två som verkligen haft problem med sina sår.

Anonym sa...

Det är bra att texten nämner det här med att kort tungband kan försvåra amningen. Jag förstår inte varför det här problemet inte uppmärksammades mer! Inte en enda av alla de jag träffat inom vården i samband med mina amningsproblem har talat om för mej att det kan bero på hans korta tungband. Jag blir verkligen förbannad över det här! Jag har haft så fruktansvärt ont och lidit både psykiskt och fysiskt. Nu är det bättre men gör ont mer eller mindre varje gång. Han är fyra månader. Jag är inte helt säker såklart men antar att smärtan beror på hans korta tungband och nu i oktober ska det bli åtgärdat. Jag har själv fått komma på att det antagligen beror på hans korta tungband och fått kämpa för att det ska bli åtgärdat. Jag har fått en del spydiga kommentarer av läkare..

Lena sa...

jag har lite problem med irriterade bröstvårtor efter amning och sår. Tar bivaxsalva från ekestens naturprodukter och smörjer in och efter det så har problemen försvunnit helt.