måndag 6 september 2010

Vill Ohly ser fler ammande män?

Av Marit Olanders

I går skrev jag en text i ett annat sammanhang om att börja jobba under helamningsperioden och vad man behöver tänka på för att få urmjölkning och bröstmjölkshantering att fungera om man inte kan ha sitt spädbarn hos sig.

Idag aktualiserar Lars Ohly frågan genom att bli rubrikernas man i Expressen. "Män kan amma med bröstpump" eller något sånt stod det på ettan. Nej jag köpte inte tidningen. Min fantasi fyllde i med resten, män som pumpar så som adoptivmammor råds göra, för att få fram mjölk innan de får barnet. En mindre rubrik på Expressen associerade Ohlys uttalande till Monty Python. Jag kan tänka mig att de menar scenen i Life of Brian när en av medlemmarna i Judiska befrielsefronten avslöjar att han vill vara kvinna, kalla sig Loretta och få barn. De andra i gänget lovar genast att kämpa för hans rättigheter att få barn. Kul att någon tänker på män som vill amma, tänkte jag. Det måste vara den minsta valfråga man kan komma på.

Att bli gravid och föda barn är än så länge förbehållet kvinnor, men det finns män som har ammat i varierande omfattning. Det finns små storasyskon har ammat på pappa när mamman har fått fullt upp att amma en nyfödd, och det finns också pappor som har lagt sina små till bröstet när mamman börjat jobba. Boken Fresh Milk av Fiona Giles innehåller en historia om en ammande make till en egenföretagare. Med tillmatningsset kan pappor ge barn mat vid bröstet även om han inte har mjölk.

Men så kul skulle vi inte ha, ånej. Det var ju den gamla vanliga debatten om föräldraledigheten det gällde ...

Men frågan är värd att ställa: Välkomnar du ammande fäder, Lars Ohly?

11 kommentarer:

Anna sa...

Hi, hi!

Men egentligen tycker jag att detta är en knepig fråga. Amning ställs mot delad föräldraledighet och Ohly ska som vänsterpartist stå på de svagastes sida, kan man tycka. Men problemet blir ju att de penga startka kommer att kunna välja lång amning OCH delad föräldraledighet medan de svaga tvingas styra amningen efter föräldraförsäkringens regler.

Delamma går bra att göra med pappan hemma. Helamma - inte lika bra...

Ohly har tydligen haft barn som inte blivit flaskförvirrade, eller kanske bara lagon flaskförvirrade, så att de tapapde intresset för bröstet lagom tills att de i alla fall tänkte sluta med amningen. För alla är det inte möjligt att växla mellan amning och flaska.

Vidare tycker jag att Ohly för det ganska klassiska misstaget att se amningen som bröstmjölken och inte som något som sker vid bröstet. I flaskan kan barnet få bröstmjölk (elelr annan mat), men det kan inte bli ammat.

Flaskmamma sa...

Ingen behöver vara hemma på heltid för att amma på deltid!!!
Diskussionen gällde att dela på föräldraförsäkringen så att det blir 7 månader till varje förälder - och extremt få helammar ju som bekant när barnet är så gammalt (det finns inga rekommendationer om det heller ju!), så jag ser inte vad problemet i detta skulle vara?! Alltså, jag tyckte det var superlöjligt av programledarna att försöka provocera fram något snaskigt uttalande genom att ställa amning mot delad föräldraförsäkring. Oproffsig journalistik, inget annat. Förstår mycket väl att Ohly blev så paff så han svamlade fram det första han kom att tänka på, det skulle jag med ha gjort i hans situation...

Linnea sa...

Men ibland kan man behöva ta ut havandeskapspengen och då försvinner två månader med barnet. Det tänkte du inte på va?

Eva-Lotta sa...

Flaskmamma! Ojo, visst kan det vara väldigt svårt att vara borta från en sjumånadersbebis som ammas. Många bebisar tar bara obetydligt med mat förutom mjölk i den åldern. Att amma morgon och kväll accepteras endast av få bebisar och få kvinnor kan hålla igång produktionen någon längre tid på så vis. Få kvinnor kan också pumpa efter de första månaderna. Kroppen är så att säga svårlurad. En sju månadersbebis kan amma flera gånger i timmen.
Hälsar Eva-lotta

Flaskmamma sa...

Ni menar alltså att mamman BORDE vara hemma även efter sju månader?? Och dessutom vara beredd att amma flera gånger i timmen? Hur länge då?
Ingen valfrihet i ert idealsamhälle alltså!?

Marit Olanders sa...

Bara för att man beskriver tänkbara konsekvenser av något betyder inte det att man lägger sig i hur vederbörande ska göra. Det finns massor med böcker och säökert även nätsidor som menar att det går att amma 7-måandersbebisar morgon och kväll, inte mer. Jag hoppas någon gör en systematisk forskning av det, för min erfarenhet är annars att barn väljer antingen bröstet eller annan mat i det läget. Det kommer ganska lite mjölk om man bara ammar två gånger per dygn och mänga barn tappar antingen intresset eller bestämmer sig för att amma upp en större produktion. Det är hårdfakta som människor bör ha rätt att känna till. Sen struntar jag faktiskt i vad de verklige bestämmer sig för: http://amningsbloggen.blogspot.com/2010/04/jag-struntar-i-hur-du-matar-ditt-barn.html

Anonym sa...

Flaskmamma: Min pojke åt mycket lite mat vid 7 mån ålder, det hade varit MISSHANDEL att vara borta 9 timmar per dag från honom. Inte ska väl barnet tvingas att äta fast föda innan det är redo för detta?
För övrigt tog han inte flaska, inte nappa och jag fick bara ut några ml med pumpen. Under en period mitt på dagen ammade jag honom flera ggr per timme.

Marit Olanders sa...

Anonym: Här kan du läsa om definitionen av misshandel i svensk lag: http://sv.wikipedia.org/wiki/Misshandel
Jag förstår att det intre skulle kännas rätt för dig, men det gör det för andra. Det är INGET brottsligt att inte amma.

Anonym sa...

Linnea: En liten rättelse bara - havandeskapspengen är ej sorts "sjukskrivning" och inga månader försvinner från föräldrapengen - om man inte själv tar ut från fp för att man inte är berättigad till havandeskapspenning!
Lotta

Linnea sa...

Det har jag heller inte sagt, tack så jävla mycket. Jag tänker på de som påverkas hårdast av en delad föräldraförsäkring.

Är amningshjälpen emot delad föräldraförsäkring?

Anna Herting sa...

Linnea: Amningshjälpen tar ställning kring föräldraförsäkringen bara så långt att vi tycker att utformningen inte ska omöjliggöra en amning enligt myndigheternas rekommendationer. Går inte rekommendationens och försäkringens utformning ihop kan mammor som önskar amma enligt rekommendationen hamna i kläm.

Detta kan rimligen uppnås både inom ett system med styrning av
dagarnas fördelning och inom ett system där fördelningen är upp till föräldrarna.