måndag 2 april 2012

Var lär sig BVC om uppfödningsfrågor?

Av Marit Olanders

"BVC får inte informera om flaskmatning" är en vanlig uppfattning och många som inte får ordnign på amningen och inte heller får veta hur de ska gåra när de flaskmatar lämnas i sticket. Även i senaste Amningsnytt bekräftas att det blir tyst på BVC när mamman slutar amma, och hon får itne samma fakta kring nyföddhetsperioden som ammande mammor, vilket skribenten tycker är fel.

Men visst får BVC informera om flaskmatning! I WHO-koden står inget om att information om flaskmatning inte skulle vara tillåtet eller önskvärt. Tvärt om står det allra först i WHOkoden, i artikel 1, att syftet med hela WHO-koden är att göra spädbarnsuppfödningen säkrare - genom att skydda och främja amning och se till att det finns riktig information om bröstmöjlksersättning så att den används på rätt sätt.

Så jag undrar, var kommer denna passivitet ifrån?
Vem ansvarar för vidareutbildning till BVC om spädbarnsuppfödning?

Dagens disclaimer är att amningsinformationen på BVC också har brister. Enligt Amningsnytts undersökning i höstas var det bara en av 73 BVC som gav rätt generella råd om amning.

9 kommentarer:

Lisa sa...

Det är samma sak på BB. När vi låg där nyss med vår nyfödda dotter fanns det massor med information om amning i pärmen på rummet samt en broschyr vi fick. Flera sidor väldigt bra och korrekt information, men om flaskmatning stod det en enda mening (som jag har glömt). Kan bara tänka mig hur vilsen man måste känna sig om man inte kan eller vill amma!

Anonym sa...

Det är väl solklart att personalen på BB och BVC både KAN och SKA informera om flaskmatning när det behövs, då man inte vill amma eller om man behöver tillskott eller ersättning till amningen av andra skäl.

Och lika solklart vore det ju oetiskt om personalen skulle försöka sälja in ersättning vid en fungerande amning eller om det inte fungerar bra men mamman ändå vill försöka enbart amning.

Jag har inte läst WHO-koden men jag tänker att den allra största andelen av personalen har sunt förnuft, även om de skulle tro att koden ger dem munkavle vad gäller flaskmatning (som ju för övrigt inte alltid är lika med ersättning!)

Lotta

motvalls sa...

Vårt BVC visade aldrig några större kunskaper varken om amning eller flaskmatning. Jag hade alltid bättre (googlad/från denna blogg/liknande) kunskap själv när jag frågade om nåt insåg jag.

Anonym sa...

Hej!

Det verkar som om vården tolkar WHO-koden till att betyda att man inte ska informera kvinnor om ersättning, med syftet att få så många kvinnor som möjligt att amma. Detta kränker kvinnor och är skadligt för amningsfrämjandet, då amning upplevs som ett tvång. Det skadar då även Amningshjälpen. Det bästa vore om man gjorde klart och tydligt att amning är frivilligt och erbjöd information om amning och ersättning enligt önskemål.

Hälsningar,
Andrea Nord

Petra sa...

Det handlar väl också om att vi för statistik över amningen och jämför varje år och att det blivit viktigt att öka statistiken. Men jag tror kanske WHO-koden får ta onödig kritik. Sverige har också lovat att följa UNICEFs babyfriendly-program där man bla säger att ersättning endast ska ges på medicinsk inrådan!

Punkt 6 i Unicefs "Ten Steps to Successful Breastfeeding":
6. Give newborn infants no food or drink other than breast milk, unless medically indicated.

http://www.unicef.org/newsline/tenstps.htm

Ska man följa de råden så kan ju man inte tipsa om ersättning hur som helst! Det blir en krock. Amning är viktigt och BVC gör nog i många fall som gott dom kan men det är inte tillräckligt.

BVC har fyra halvdagar utbildning varje år. Där ska allt ingå. Inte bara amning/flaskmatning och alla nya rön kring det utan även nytt om vacciner, barnsjukdomar mm.

Petra sa...

De som ansvarar för utbildning av bvs-sköterskor är barnhälsosamvårdaren som finns i varje län och som är ansvarig för informationen som går ut till varje bvc!

Heidi sa...

En aspekt till utav det här är att när nyblivna föräldrar på BB får information, har personalen en viss makt. Detta får man inte glömma. Om en läkare, barnmorska eller undersköterska säger att ditt barn behöver ersättning på grund av.... så är det få som protesterar.

Vad många inte vet så finns det en stor okunskap hos personalen på grund av att kunskap om amning inte alls prioriteras inom vården, varken i tid eller ekonomi. Därför ger man mycket ofta ersättning till barn på BB, och hur ska föräldrarna kunna protestera om personalen pratar om procentsatser i vikt hit och dit? Man kan inte begära att nyblivna föräldrar ska vara pålästa inom precis allt.

Däremot kan man begära att personal på BB-avdelning ska vara uppdaterad i när det är medicinskt rätt att ge ersättning eller inte.

Om sedan ett föräldrapar väljer att ge ersättning av andra orsaker än de medicinska ska de självklart respekteras i sitt val. Men man ska inte få rekommendationer utav vårdpersonal att man BÖR göra det.

Nika sa...

Det enda vi fick lära oss om flaskmatning från BVC stod i en broschyr från Amningshjälpen...

Petra sa...

I den här artikeln lyckas de få in tre gånger att det inte ligger i BVCs uppdrag:
http://orebro.etc.se/nyhet/mammor-informeras-inte-om-amningsalternativ