fredag 8 juni 2012

Amning och mammans hälsa

Av Marit Olanders

Amning påverkar mammans hälsa på både kort och lång sikt, skriver Amerikanska barnläkarförbundet, AAP, i sitt policyuttalande om amning och bröstmjölk från 2012. Här kommer de faktorer AAP nämner i samma ordning.

Disclaimer. Detta inlägg är skrivet för att sprida kunskap om hur amning eller ej påverkar mammans kropp. Det är tänkt att ge kvinnor möjlighet till ett informerat val. Det är inte skrivet för att såra eller skuldbelägga någon (jo, förresten, svenska myndigheter & beslutsfattare som inte kan ge föräldrar tillgång till relevant information och stöd i frågor om spädbarnsvård och uppfödning!). Vill du inte läsa om detta ämne så står det dig fritt att lämna sidan nu.

Kvinnor som inte börjar amma har större blodförlust efter förlossningen eftersom oxytocinpåslaget vid amning får livmodern att dra ihop sig snabbare. (Ammar man känner man det ibland tydligt, i form av s k eftervärkar just när man ammar.)

Om man inte ammar får man tillbaka mens och ägglossning snabbare och kan bli gravid efter kort tid. Det beror på amningshormonet prolaktin som hämmar ägglossningen.

Det finns ett samband mellan postpartumdepression och utebliven eller kort amning.

Det finnns en signifikant högre risk att barn till mammor som inte har ammat utsätts för försummelse - efter att ha justerat för andra variabler. (AAP:s källa finns här).

Det är inte lätt att dra någrta slutsatser om amningens inverkan på viktminskning efter förlossningen eftersom det är så mycket annat som också spelar in, men om man justerar för variabler som kost, motion och BMI så vägde ändå kvinnor som inte ammade i genomsnitt 1,38 kg mer än kvinnor som ammade i mer än sex månader.

Amning minskar risken för diabetes typ 2 hos mammor som inte har haft graviditetsdiabetes.

Ju längre man har ammat sammanlagt under livet, desto mindre blir risken för reumatisk artrit, hypertoni (högt blodtryck), hjärt-kärlsjukdom, diabetes, bröstcancer (amning mer än 12 månader minskade risken för bröstcancer med 28%) och äggstockscancer. Varje år av amning har beräknats minska risken för bröstcancer med 4,3%.







23 kommentarer:

Anonym sa...

Men i Sverige ger man ju rutinmässigt mamman en oxytocinspruta direkt efter att barnet kommit ut, för att moderkakan ska lossna snabbare, livmodern dra ihop sig och blödningen bli mindre. Så det är faktiskt ingen relevant grej att ta upp, här i Sverige.

Och så borde du skriva att amning KAN fördröja mens och ägglossning, det ska man ju inte lita blint på utan vara noga med att kolla att man lever upp till kriterierna för LAM-metoden, annars kan man känna sig rejält lurad!!!
Och jag själv ammade enligt LAM-metoden dygnet runt med båda barnen men fick tillbaka mensen efter 8 respektive 9 veckor ändå. Så det är verkligen ingen generell regel.

Amningsbloggen sa...

Anonym: livmodern drar ihop sig en lång tid efter förlossningen, och amning påskyndar detta. Blödning efter förlossningen är en stor grej i Sverige (liksom i USA) och uppgiften är relevant. De flesta, speciellt omfödederskor, känner ju dessutom av detta högst påtagligt. Det finns undantag från alla regler, LAM-metoden är jämförbar med p-piller i säkerhet. Konstigt nog kommer argumentet att man kan bli lurad sällan i upp i samband med diskussioner om p-piller som prventivmedel.
Hälsar Eva-Lotta

Amanda sa...

Jag fick ingen oxytocinspruta i samband med förlossningen. Källa på att det är rutin?

Även om det är rutin har jag svårt att tro att hela livmodern drar ihop sig på en gång, och om det är rutin borde det gälla både kvinnor som ammar och kvinnor som inte ammar, vilket medför att amningen ger ett försprång oavsett...

Emma sa...

Jag fick inte heller oxytocinspruta?

Självklart finns det undantag inom det mesta, men det vet man väl om när man läser en artikel?

motvalls sa...

Finns det några studier/resultat i studier som visar på nackdelar för kvinnans hälsa med att amma å i så fall vilka?

Marit Olanders sa...

Det är AAP (kolla gärna länken)som uttrycker sig i presens, och jag återger det. Eftersom det handlar om fördelningar av olika utfall på populationsnivå är det helt relevant.

maja sa...

jag fick inte heller en oxytocin-spruta. tror jag? jag kan verkligen inte minnas att jag fick ngn spruta öht och jag tog ingen lustgas :-) rutin är väl däremot att barnet får en k-vitaminspruta, men det är ju något annat förstås.

Anonym sa...

Hur var det med papporna, då? Spelar amning någon roll när det gäller försummelse från pappornas sida?

Narit Olanders sa...

Kolla länken, anonym!

Anonym sa...

Är det amningen i sig eller den uteblivna menstruationen som ger skydd mot bröst- och äggstockscancer?

Anonym sa...

Tack Marit för ett intressant inlägg! Det finns så lite (och tyvärr inte alltid korrekt) info och kunskap ute i samhället om amning etc. Tur att Amningshjälpen finns.

Anonym sa...

Oxytocinsprutan innehåller en syntetisk version av hormonet, som inte kan likställas med den naturliga versionen som kroppen själv producerar i samband med t.ex. amning. Effekten av sprutan är mycket kraftigare (kan ställa till med problem om sprutan ges innan moderkakan hunnit lossna och livmodern drar ihop sig mycket kraftigt!), men givetvis även kortvarig. För kvinnor som ammar kan den hämma produktionen av det naturliga oxytocinet (syntetiskt oxytocin kallas syntocinon eller pitocin): "Although induction or augmentation with Pitocin is regarded by many hospitals as a relatively safe and routine intervention, Pitocin can have different physiological effects on the mother and fetus than endogenous oxytocin. These effects can interfere with breastfeeding in the early postpartum period, potentially having an adverse effect on longterm breastfeeding success and thus the overall health of the mother and infant." (http://scholarship.claremont.edu/scripps_theses/109/)

Dessutom står det i vissa amerikanska källor: "Syntocinon® (oxytocin) may be found in small quantities in mother's milk. If a patient requires the drug postpartum to control severe bleeding, she should not commence nursing until the day after Syntocinon® (oxytocin) has been discontinued." (http://www.drugs.com/pro/syntocinon.html) Så åtminstone i USA rekommenderas (en del? alla?) mammor att INTE amma genast efter förlossningen om de fått syntocinon!?

I Finland ges sprutan på rutin, vid min dotters förlossning blev undersköterskan nästan förbannad på mig när jag sa att jag inte ville ha sprutan och snäste åt mig att det är på mitt eget ansvar om jag förblöder då! Detta efter en vaginal förlossning utan komplikationer och utan medicinsk smärtlindring! (jag hade dessutom skrivit in det i förlossningsbrevet på förhand, att jag inte ville ha sprutan förutom om komplikationer skulle göra det medicinskt nödvändigt, så det var helt onödigt av henne att stå där och vifta med sprutan...) Mammor som blivit igångsatta med syntocinon eller fått syntocinon som värkstimulerande har dock ökad risk för att blöda mycket efter förlossingen. Sannolikt har ökad användningen av syntocin innan/under förlossningar gjort att behovet av syntocinon ökat efter förlossningar och därför har t.ex. sköterskor den uppfattningen att ALLA mammor behöver sprutan annars förblöder de...

Anonym sa...

Glömde tillägga, att naturligt oxytocin produceras inte enbart i samband med amning, utan också av t.ex. beröring: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/omsint-beroring-far-kroppen-att-jubla. När kvinnor föder barn producerar kroppen oxytocin under hela förlossningen, men extra mycket just vid utdrivningsskedet för att underlätta utdrivningen, efterbörden och att livmodern dras samman efter födseln. Om värkstimulerande dropp (syntocin) ersätter det naturliga oxytocinet, uteblir den extra boosten i slutet av utdrivningsskedet (http://pregnancy.about.com/od/induction/a/pitocindiffers.htm).

Amningsbloggen sa...

Jag tror faktiskt att alla får det på rutin i Sverige, jag tror inte att alla märker att de får det. Det finns en del annat att tänka på just då. Rätta mig gärna om jag har fel.
Hälsar Eva-lotta

Anonym sa...

Det tror jag också. Man får väl sprutan i venkatetern ("nålen") som man har på handen (vanligtvis) om inte jag missminner mig. Så det är ju inte en "spruta med nål" som många associerar med "spruta". Jag minns att jag var rejält slut då när jag fick den och inte brydde mig nämnvärt av vad de gav mig utan blev påmind efteråt att jag hade fått den.

Amanda sa...

Efter vad jag funnit när jag googlat varierar det från sjukhus till sjukhus. Och att svensk förlossningsvård i det stora hela går emot WHO:s rekommendationer vad gäller vanliga lågriskförlossningar (t ex i det att även kvinnor som INTE har förhöjd blödningsrisk får oxytocinsprutor).

Amanda sa...

Jag hade för övrigt ingen venkateter heller. Trodde det bara var för att kunna ge folk dropp och vid bedövning det sattes. Eller? Vad har de infarten till på en vanlig naturlig förlossning? (Fast visst, så medikaliserad som svensk förlossningsvård är förvånar det mig inte om de sätter en infart hos alla, sådär bara utifall att, typ...)

Anonym sa...

Jag fick sprutan i armvecket efter förlossningen, hade ingen venkateter. Fullständigt komplikationsfri förlossning utan medicinsk smärtlindring, men hade en något större blödning än normalt, så jag kan väl gå med på att det var motiverat. De hade en del koll på hur mycket jag blödde första dygnet och pratade om att ifall det ökade på ville de ge mer livmodersammandragande, vilket dock inte behövdes.

Var svullen i armvecket i åtta veckor, de måste stuckit illa eller nåt...

Nika sa...

Tack för att du tog upp siffror som visar i hur hög grad risker påverkas. Det är så svårt att ta ställning till mer allmänna påståenden om att något ska vara bra eller dåligt. En signifikant effekt statistiskt kan vara hur liten som helst och inte betyda någon väsentlig skillnad.

Heidi sa...

"Men i Sverige ger man ju rutinmässigt mamman en oxytocinspruta direkt efter att barnet kommit ut, för att moderkakan ska lossna snabbare, livmodern dra ihop sig och blödningen bli mindre. Så det är faktiskt ingen relevant grej att ta upp, här i Sverige."

Det här är ju ett jätteintressant inlägg. För det första förutsätter den som skriver detta att om det finns en kemisk substans som kan dra ihop livmodern etc, är detta att föredra, framför den naturliga funktionen som finns i kroppen.

Hon/han förutsätter också att alla människor tycker det. Att det inte finns människor som kan tycka att de hellre använder amningens naturliga funktioner för att dra ihop livmodern än att få i sig kemiskt framställda ämnen.

För det tredje förutsätter han/hon att det inte finns något val, att om det är rutin här i Sverige så måste alla underkasta sig det, punkt.

Vilken tur att amningshjälpen inte har tankesättet att bara för att det är norm/rutin att amma i Sverige så måste alla göra det!

Anonym sa...

Vad trevligt det vore om alla som inte har ett bloggerkonto eller annan googleid och därför måste välja anonymt inlägg skrev ett NAMN i sitt inlägg!
Mvh Jenny B

Anonym sa...

Jag hade inga nålar i min kropp alls under förlossningen. Jäkla skitsnack att det skulle vara rutin.

Amanda sa...

Anonym: Det är olika rutiner i olika landsting.