Av Eva-Lotta Funkquist
Amningsförekomsten minskar i Sverige och det är lätt att tro att det är en trend. Men tittar man på andra västerländska länder så verkar det vara tvärtom. Sverige, och övriga Norden, är speciellt på så sätt att amningen under 1900-talet aldrig sjönk till så låga nivåer som i t.ex. England och USA. I den här artikeln konstaterar författaren att amningen, mot alla odds, återigen blivit norm för spädbarnsuppfödning i USA, vilket inte varit fallet sedan förra skiftet av århundrade. Även om hon anser att det är mycket kvar att göra i förändringsprocessen så lyfter hon fram flera avgörande samhällsförändringar. Ett av dem är amerikanska barnläkarföreningens sammanställning över amningens fördelar som uppdateras vart sjunde år.
15 kommentarer:
Hej! Jag står inför ett beslut som gör att jag av medecinska skäl inte kommer kunna amma och jag har fått rekommendationen av läkare att ta det beslut. Dessa läkare ser dock bara till mitt bästa och inte till kommande barns bästa och nu har jag jätteångest när jag läst denna artikel. Är detta en skrämmselartikel för att inte amma eller ska man lita på siffrorna? Jag ser att amning reducerar risken mycket för många sjukdomar jag inte vill att mina kommande barn ska drabbas av men har ni någon statistik på hur många som drabbas av dessa sjukdomar så jag kan få ett bättre helhetsperspektiv på de egentliga riskerna?
Tacksam för svar. Just nu känns det som mina kommande barn kommer få mängder med infektioner, leukumi, diabetes och fetma i vuxen ålder om jag inte kommer kunna amma:(
Här hittade jag en artikel och sammanställning över amningens vetenskapligt belagda hälsoeffekter.
Det handlar om en minskad risk för vissa sjukdomar. Jag länkar till en pdf av tidningen Jordemodern från mars 2012 som för övrigt är ett utmärkt och spännande temanummer om amning. Läs sammanställningen över amningens hälsoeffekter på sidan 25. Vissa effekter har övertygande evidens såsom minskad risk för fetma, gastroenterit, högt blodtryck och öroninflammation medan andra sjukdomar som tex diabetes möjligen kan relateras till amningen. En av anledningarna till att jag ammar mitt barn är att han har extra stor hjälp av just amningens hälsofördelar, då han är för tidigt född. Men sen måste man vara medveten om att det handlar om just minskad risk, det finns ju självklart inga garantier. Barn som inte ammas kan ju vara hur friska som helst! :)
Men visst är det fantastiskt, ändå.
http://www.barnmorskeforbundet.se/images/content/documents/jordemodern/Jordemodern_2012/Jordemodern_Nr_3_2012_Final_TemaAmning_Uppslag.pdf
Hej Anonym som ska fatta ett beslut!
Dina barn kommer inte fara illa om du inte ammar! Det är lätt att få det intrycket när man läser om forskning men tänk på att det handlar om populationsnivå i de allra flesta fall och inte kan föras över på individen. Dessutom får man sällan hela bilden eftersom medier har en tendens att lyfta fram all forskning som kan bidra till ökad amning, inte den forskning som visar att skillnaderna mellan bröstmjölk och ersättning egentligen inte är så väldigt stora. Det kan vara bra att tänka på när man ska fatta ett beslut att inte amma.
Om du väljer att inte amma, eller har frågor inför ditt val, är du varmt välkommen till de flaskmatningsgrupper som finns på Facebook, där kommer du att hitta hjälp och pepp och många föräldrar som gjort liknande val som det du står inför. Du ska inte behöva känna så här.
"Till dig som flaskmatar ditt barn - tips och råd på vägen":
https://www.facebook.com/groups/236597469794190/
"Rätten att välja flaskmatning"
https://www.facebook.com/groups/106640816030022/
Jag brukar inte lägga reklam för våra grupper här på Amningsbloggen men här tror jag nog att också Marit kan förstå varför. Jag skriver inte detta för att skapa bråk utan vill ärligt bara hjälpa.
Men Anonym nummer två, tycker du verkligen att ditt svar var lämpligt till en person som uppenbarligen är väldigt orolig?
Hej Anonym som är orolig,
Inget hemskt kommer att hända om ditt barn flaskmatas.
Absolut starkaste studie i frågan är den internationella PROBIT studie eftersom di den studien lyckades man med randomizeringen (alltså utesluta andra faktorer så som föräldrar utbildningsnivå, ekonomiska faktorer etc) vilket är extremt svårt att lyckas med i andra studier. Och just den här studien visar att fördelar med amningen i relation till flaskmatningen finns men att de är SMÅ: Baserat på den här studie har man gjort flera till som handlade just om dessa barn och man gjorde en uppföljning av barnen efter flera år. Det visade sig att fetma och amning hade ingen samband, inte karies eller allergi heller.Ammade barn hade inte färre beteende problem i skolåldern heller.
Alla dessa fördelar som man rablar up om amninmgens fördelar väldigt ofta stämmer men som det redan påpekades på populationsnivå. Alltså inte alls så stora som vi ibland tvingas att tro.
ta hand om dig och din hälsa.
Hoppas att du kan ta det beslutet som passar bäst dig och din familj
Till Johanna och orolig. Mitt inlägg var tänkt i mer allmänna ordalag kring detta med riskreduktion för olika sjukdomar och amning. I länken så ser man tex att den minskade risken för fetma endast är 10% och att andra sjukdomar såsom diabetes endast "möjligen" är kopplade till amning. Jag hoppas "orolig" blir mindre orolig med mer fakta. Jag skulle också som "orolig" gärna se hur riskerna ser ut utan amning? Dvs hur stor är risken att drabbas av tex öroninflammation bland dagens bebisar? Har för mig att ni skrivit ett inlägg om det här på bloggen förut men kan inte hitta det just nu.
Anonym: jag förstår hur du menar. Problemet är väl att det osftast skrivs ur perspektivet att "även om amning alltid är bäst så..." här på Amningsbloggen. Nyheter om flaskmatade barn vinlkas som nyheter om barn som "inte ammas", alltså det de inte får istället för det de FÅR - nämligen bröstmjölkersättning.
Och det är ju inte så konstigt, detta är ju en blogg om amning. Men om jag var var absolut tvungen att välja bort amning av olika skäl fast jag egentligen inte ville, då skulle inte jag vilja gå in här och läsa för det skulle bara göra mig ledsen. Bättre då att möta föräldrar i samma sits som inte ser saker ur perspektivet att de valt det "sämre" alternativet. För många är flaskmatning det bästa alternativet. Vi har också gott om information om forskning och risker i våra grupper och det finns massor på attflaskmata.se och flaskmatningisverige.se.
Hej! Tack, nu känns det lite bättre.
Jag skulle verkligen så så gärna vilja kunna amma men det finns alvarliga medicinska risker för mig om jag inte tar det beslut som medför att jag inte kan amma:(. Jag står dock fortfarande och tvekar hur jag ska göra och det känns urjobbigt.
Johanna, du förstår hur jag känner. Jag vet att ni bara menar väl på amningsbloggen men det var verkligen hemskt när jag både läste studien i barnmorskeföreningens tidining och från amerikanska barnläkarföreningen och jag blir jätteorolig för de skador jag kan ge kommande barn för att jag inte kan amma. Tack dock för ditt andra svar anonym nr 2, det får mig att må lite bättre:) Jag ska läsa PROBIT studien.
Tack för tips om facebookgrupperna och övriga länkar. Jag ska gå in och läsa.
Om ni hittar statistiken kring den generella prevalensen att drabbas av de olika sjukdomarna så är jag jättetacksam för tips om var jag kan läsa om det. Då kan jag få lite bättre helhetsperspektiv på hur stora riskerna faktiskt här.
Det är ju viktigt att se att statistik handlar om sannolikhet och på folkhälsonivå. Det är en så liten del av befolkningen som drabbas av diabetes eller tex leukemi, och även om amning nu ger en effekt sett till en hel befolkning så är risken ändå så otroligt liten att just sitt barn skulle drabbas, orolig! Dessutom är inte amning någon garanti för att inte drabbas ändå, det handlar bara om sannolikhet sett till stora grupper. Det måste du ju väga mot vad som låter som en överhängande risk när det gäller din egen hälsa.
Om barnet nu trots allt skulle få någon extra öroninflammation så är det kanske också mindre allvarligt än att ha en allvarligt sjuk mamma?
Jag tycker ju att amning är bra på befolkningsnivå och värd att skydda och stödja. Och jag tycker inte att man ska bagatellisera skillnader med ersättning heller egentligen. Men ersättning funkar ju också bra som mat för spädbarn. Det är inte i alla situationer som fördelarna med amning överväger. I det du skriver här verkar det finnas starka skäl för att avråda från amning i ditt fall.
Samtidigt är informationen begränsad och jag vet inte om det kan vara överdriven skrämsel från läkaren till dig om riskerna att amma. Det beror ju helt på vad det gäller! Om det är en brådskande operation du verkligen inte bör skjuta upp? Men gäller det mediciner så kan en second opinion vara bra, det kan finnas alternativ och ibland blir mammor avrådda från att amma på mediciner trots att de är godkända i FASS. Det går ju att höra sig för mer om alternativen, det kan finnas tredje vägar ibland. Eller att bara ge rå mjölken, eller bestämma en kortare tid som känns ok att amma innan en behandling måste göras? För det framkommer ju samtidigt att det inte är frivilligt riktigt du avstår från amning, utan mer för att du känner att du verkligen inte bör, som jag förstår det.
Hej igen anonym!
Bra svar av Cecilia tycker jag.
Jag tror att du kan få svar på dina frågor om statistik i någon av våra grupper, om du inte får det här. Jag ska kolla lite och återkommer här om jag hittar något.
Tills dess, om du inte ska amma, eller om du ska desamma, eller bara vill veta mer om alternativen eller bara föra fler röster så vet du var du kommer att hitta stöd och pepp.
Stort lycka till!! Kram från mig
När det gäller amning och läkemedel ska man INTE lite blint på FASS. FASS avråder från amning i onödan. Databasen Janusinfo ger bättre information. På alla universitetssjukhus finns en läkemedelsinformationscentral som läkare kan höra av sig till om de känner tveksamhet inför om ett läkemedel är kompatibelt med amning.
/Anna (som när hon inte är föräldraledig jobbar på läkemedelsinformationscentralen i Göteborg)
Instämmer med Cecilia ovan. Det är min (lekmann) erfarenhet också att läkare som inte är speciellt insatta i grav/amning kan avråda på rätt lösa grunder pga bristande kunskaper eller bristande intresse. Skulle också råda dig att ta en "second opinion" av en annan läkare i frågan då det låter som det är en viktig fråga för dig. Lycka till hur du än gör!/Emelie
Johanna Stenius:" Problemet är väl att det osftast skrivs ur perspektivet att "även om amning alltid är bäst så..." här på Amningsbloggen" Jag har drivit den här bloggen i över fyra år och hela tiden argumenterat emot det befängda "amning är bäst"-uttrycket. Tvärt om finns det flera inlägg som handlar om att amning INTE är bäst och så flitigt som du är här och läser borde du känna till det! SÅ VARFÖR envisas du och andra att tillskriva mig och bloggen åsikter som går på tvärs med vad jag fielec står för!?
Hej Marit.
Jag hade hoppats slippa bli påhoppad, men okej. Jag menade inte att du har skrivit de fysiska orden "amning är bäst", ursäkta om jag formulerade mig lite dåligt. Vet att du inte gillar att få de orden tillskriva dig och bloggen. Jag menar att Amningsbloggen är skriven ur ett amningsperspektiv. Och ibland är det inte det perspektivet man behöver, man kanske behöver se saker från andra sidan för att få en helhetsbild, eller en annan bild helt enkelt. Det kan göra ont att läsa en blogg som heter "Amningsbloggen" när man faktiskt inte kan amma fast man väldigt gärna vill. Då kan det vara bättre att vända sig til en flaskmatningsgrupp där man kan få hjälp utifrån den plats man befinner sig just nu. Det är väl super om grupperna kan komplettera varandra?
Det var, på riktigt, ingen kritik mot Amningsbloggen. Jag ville bara hjälpa och jag hoppades att du skulle förstå det. Tycker det vore mycket bättre om vi kunde samarbeta istället för att ständigt välja att missförstå. Jag vill inte lägga energi på att bråka och undviker de diskussionerna. Vore tacksam om du kunde minnas det, för jag är trött på att bli angripen.
Hälsningar Johanna
Skicka en kommentar