fredag 19 november 2010

Facebooks dubbelmoral

Av Marit Olanders

Facebook är ett amerikanskt företag som lyder under amerikanska lagar och när man går med i Facebook förbinder man sig att följa dess regler. Där ingår det att inte posta bilder som innehåller nakenhet (nudity). Med denna regel som grund har facebook deletat eller förbjudit amningsbilder där det syns lite bröst. Samtidigt publiceras gott om bilder på djupa urringningar, klyftor och behåbilder på kvinnor där man ser bra mycket mer bar hud. Med den skillnaden att här syns brösten som sexattibut och inte som spädbarnets mat- och gosplats. Läs mer här.

Facebooks idé är att communityn ska hålla efter sig själv. Det är när den enskilde tittaren anmäler som moderatorerna agerar. Tydligen finns det användare på Facebook som scannar av forumet på jakt efter amningsbilder att anmäla. Ocjm moderatorerna agerar raskt. Man blir ju nyfiken. Vem är det som blir så provocerad av amningsbilder? Och varför går det an med bilder på bröst utan barn?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Är man med på facebook får man acceptera reglerna. Vill man lägga upp amningsbilder så kan man se till att bara ens facebookvänner kan se ens bilder, då kan ingen man inte själv tillåtit gå in och kolla på ens bilder. Ser inte detta som nåt stort problem att bli upprörd av, det är ju bara att se till att allt ens material inte är öppet för vem som helst.

Marit Olanders sa...

Anonym: har du tittat på bilderna i länken? Tycker du det är okej moral att deleta amningsbilder och samtidigt acceptera bilder där allt som döljer brösten är pappstjärnor eller en minimal spetsbehå? Facebook är förvisso ett privat företag som gör som det vill, men det har ändå en halv miljard användare världen över och har stort genomslag i media.
Ett sätt att avdramatisera och avmystifiera amning är att visa bilder på amning. Genom att censurera amningsbilder menar jag att Facebook bidrar till att krångla till amning för nyblivna föräldrar i onödan.

Anonym sa...

Det är ju någon som anmält bilderna som stötande, därför tog fb bort dem. Enkelt att slippa genom att inte låta någon annan än dem man känner se ens bilder! Det är ju troligen inte vänner som anmäler. Vill du slippa se de bilderna du pratar om får du väl anmäla dem!

Anonym sa...

Och vill man avdramatisera amning genom att sprida bilder på amning så får man nog göra det någon annanstans än på fb.

Karin Sutare sa...

Självklart ska vi visa våra amningsbilder på Facebook! Det är en löjlig dubbelmoral att bli upprörd över hur vi matar våra barn;)

Marit Olanders sa...

Ska jag tolka det som att du Anonym tycker det är okej att censurera amningsbilder?

Marit Olanders sa...

En annan sak, förresten? Vem är du, Anonym? Varför ätr det så viktigt för dig att försvara Facebook?

Linnea sa...

Problemet anonym är att det även har varit bekanta som anmält. Din tanke håller inte.

Anonym sa...

Naturen har skapat kvinnans bröst för att de ska kunna ge sina avkommor mat med dem. Det är så tragiskt att samhället utvecklats till att censurera bilder på det mest naturliga som finns. Bra att ni skribenter på Amningshjälpen reagerar!

Heidi sa...

Anonym: Jag ser att få amma offentligt som en mänsklig rättighet. Vilken annan folkgrupp (än barn) kan man få förbjuda att äta offentligt? Ingen skulle väl ha mage att våga anmäla en bild på en invandrare som äter hamburgare, bara för att han/hon tycker det är äckligt att se invandrare äta? Det är det förstås inte, lika lite som det är äckligt när ett barn äter. Och ser man något sexuellt i amning, så sitter det i ens eget huvud, och man bör rannsaka sina egna tankar!

Anonym sa...

Marit: Det är inte viktigt för mig alls att försvara facebook. Jag förstår bara inte varför folk lägger ut privata/personliga bilder där helt utan att skydda sig mot att främlingar kan titta på dem! Helt obegripligt för mig, särskilt när det är bilder på ens barn!!! Det finns en massa sjuka människor där ute, det är verkligheten. Så man får helt enkelt vara lite försiktig med vad man visar upp på nätet. Och väljer man att inte vara försiktig - ja då kan det hända såna grejer, eller mycket mycket värre. Medvetenheten om detta måste öka!!!

Jag tycker för den delen att det är ännu hemskare att tjejer lägger ut nakenbilder på sig själva på nätet, omedvetna om hur bilderna sprids och används...

Heidi: Jag förstår inte varför du skriver detta till mig, ty det har jag inte sagt någonting emot. Jag vill som sagt bara att folk ska bli mer medvetna om vad som kan hända med bilder man lägger ut helt oskyddade på nätet. (Och skyddet är ju inte så säkert i fb heller förstås, men det blir lite svårare att hitta grejerna.)

Cecilia sa...

Anonym: Problemet som jag och många med mig ser det är fel på Facebooks regler. Visst måste man kunna påverka saker? Såväl föreningar som webbplatser som samhället i stort och smått! Det ÄR faktiskt inte enda alternativet bara att bita ihop och svälja allt och accepera sakers tillstånd eller avstå från att vara med. Varför inte försöka förändra saker man tycker är fel?

Och jag tycker att det är helgalet att definiera amning som något stötande! Människan är ju faktiskt ett däggdjur, vare sig man gillar det eller inte. Det går inte att ändra på. Vi kan inte bli reptiler och börja lägga ägg. Vi producerar mjölk efter förlossningen, och det är den mat och tröst som är gjord för det lilla barnet. Det vi kan ändra på är kulturens begränsningar. Det går att få Facebook att fatta att amningsbilder är något frisk och normalt som måste få visas upp. För alla! Inte konstigare eller mer stötande än bilder på barn med nappflaskor! att sprida bilder på amning är en del i att normalisera amning i vår kultur, att bygga ett mer amnings och barnvänligt samhälle.

Heidi sa...

Tack Cecilia, väl skrivet!

Mei_ro sa...

"Det är ju någon som anmält bilderna som stötande, därför tog fb bort dem."

Facebook väljer ju i slutänden vilka av de bilder som anmäls som ska raderas. Alltså är det Facebook som ska kritiseras när amningsbilder tas bort.