fredag 27 maj 2011

Sånt här kan man få höra

Av Eva-Lotta Funkquist

-Mycket handlar ju om amning på den här avdelningen, men jag är helt ointresserad av det så därför undviker jag allt som har med det att göra. Förresten är jag inte så bra på amning, så andra, som kan, får ta den biten. Jag är helt enkelt trött på amning.

Det är min upplevelse att resonnemanget brukar accepteras i vården. Däremot skulle nog resonnemanget nedan aldrig accepteras.

Mycket handlar ju om respiratorer på den här avdelningen men jag är helt ointresserad av respiratorer så därför undviker jag allt som har med det att göra. Förresten är jag inte så bra på respiratorer, så andra, som kan, får ta den biten. Jag är helt enkelt trött på respiratorer.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skillnaden är att man måste inte amma. Men andas måste man ju.

Amningsbloggen sa...

Nja, så enkelt är det nog inte. Tyvärr. Man kan ta andra exempel...
Och att man har kunskap om amning innebär ju också att ha kunskap om vad det innebär att inte vilja amma, att kunna ge ett respektfullt bemötande till alla. Vården har misslyckats om den som inte vill amma inte vågar säga det, och den har misslyckats om den som ammar en tvååring inte vågar säga det... T.ex.

Sofie sa...

Anonym:
Din kommentar påminner mig om vad läkaren på akuten sa åt mig för en par veckor sedan. "men då är ju amningen inte livsnödvändig, va?" när hon ville mena att det var viktigare för mig att ta voltaren mot buksmärtor än att amma min 18 dotter. Detta trots att både FASS och janusinfo bedömer risken som liten med voltarenanvändning under amning. Och trots att jag sa att jag hellre hade ont än slutade amma.
Hon bara suckade och sa "min överläkare tycker inte det är ok med voltaren under amning, då tycker inte jag det heller."

Det är inte respektfullt bemötande, det är bara fula härskartekniker.
Sånt drabbar inte bara ammande mödrar utan patienter av alla slag. Äldre som blir behandlade som barn för att de hör dåligt, kvinnor med nedsatt libido negligeras, barn blir tvingade och man talar över deras huvuden, vårdpersonal suckar över patienter i fikarummet för att de "överdriver" eller "är så jobbiga", invandrare ska vi inte ens tala om...
Det är avskyvärt och strider mot god läkaretik.

Knappast något är livsnödvändigt på den mest grundläggande nivån. God mat är det inte, eller möjligheten till ett tillfredställande sexliv, eller glädje, eller förmågan att cykla eller spela gitarr eller tugga för den delen. Men det är ändå saker som vården tar hänsyn till. För livet handlar om mer än kaloritillfredsställande näring, andetag och hjärtslag!

Och uttalanden som "man måste inte amma" gör mig bara förbannad. Det är ful härskarteknik, förminskande, förlöjligande och ifrågasättande! Såklart man inte MÅSTE amma, men om man vill ska f*n inte vården ifrågasätta och försvåra.

Ingrid sa...

...eller som en bm jag känner sa:

"Det är så lustigt hur man inte får säga att amning är bäst. En mamma som kommer och säger att hon inte vill amma säger man aldrig emot. Men kommer en mamma och vill ha kejsarsnitt så får hon både gå på samtal och höra varför hon inte ska välja snitt innan hon kan bli beviljad ett."

motvalls sa...

Mycket intressant! Ang. voltaren fick jag 50-pack med mig hem från läkaren på BB efter kejsarsnittet. Jag helammade!

F ö kan jag tycka att alla måste ha viss grundkunskap i olika frågor inom sitt yrke/arbete. Men sen kan vi vara olika bra på olika saker å ha olika intressen som vi odlar. På BB minns jag särskilt en b-m som vi gillade att prata amning med. En annan var fantastisk när det gällde bebisomvårdnad. En tredje gillade jag bäst när det kom till min kropp å hjälp efter kejsarsnittet. Den som inte vill snacka amning vill man ju heller inte prata med om det tror jag...