söndag 27 november 2011

Söndagsbio: Formula for disaster

"Because it's best for the baby"

Av Marit Olanders

På Fillippinerna finns visserligen regler om marknadsföring av brsötmljksersättning, men de följs inte. Föräldrar möter reklam för ersättning direkt i teve och på sjukhusen och indirekt via köpta läkare, barnmorskor och sjuksköterskor, som har varit på bjudresor, fått prylar, mat eller julfesten betald av barnmatsföretagen. Många är övertygade om att deras egen mjölk inte är lika bra som det köpta pulvret, en mytbild som stödjs av tevereklam med underbarn inom musik eller sport som påstås ha fått ersättning av ett visst märke.

Verkligheten ser ofta mycket sjavigare ut än de glättiga tevebilderna. Läs mer här.

Det är svårt att förstå att detta verkligen händer. Förstår inte barnmatsföretagen vilken skada marknadsföringen gör? Varför fortsätter de i så fall?

Filmen innehåller en del starka scener så känsliga tittare varnas för del 1.

5 kommentarer:

Eco Baby sa...

ojoj super bra inlägg!
allt handlar bara om pengar för företagen.. tyvärr.

Knyttets mamma sa...

Det obehagliga är att de starka konsumenterna inte bryr sig. De köper sitt Nan trots information om Nestlés framfart i fattiga länder och katastrofområden.

Jag förstår det inte.

Är det ute att bry sig, att försöka göra skillnad för någon annan än sig själv?

Amningsbloggen sa...

Knyttets mamma: Jag har någon gång hört, men inte lyckats kolla upp det, att just bröstmjölksersättning är det enda undantaget från bojkotten. Har man väl hittat en ersättning som barnet accepterar/inte får förstoppning av så ska man kunna köpa den med gott samvete.

Knyttets mamma sa...

Jo, jag vet. Det är ju det som gör det så svårt, att ersättningarna är olika så det blir inte ett fritt val. Jag blir bara så ledsen, det borde ju finnas något man kan göra!

Jag antar att om jag skulle behöva ge mitt barn ersättning och Nan var det enda som funkade skulle jag ge det men fortsätta bojkotta resten av Nestlékonsernen enligt principen mitt barn går före allt.

Karin Sutare sa...

Och jag som just fått ett svar från Nestlé att de verkligen gör allt de kan för att följa koden.
Allt de kan?
Det är inte mycket, i sådana fall. Vilken oerhörd dubbelmoral!

Tack för att ni visar och sprider informationen, Amningsbloggen!