onsdag 7 december 2011

Han tror att han är bäst

Av Eva-Lotta Funkquist

Familjen Ingrosso bär på ett svart arv. Av våld, missbruk och svek. Maria Kuhlberg är skådespelerska och har nu gjort en film (Han tror han är bäst) om två av sina släktingar, hennes två morbröder Carmine och Aldo Ingrosso, som sedan barnsben varit dödsfiender. Man anar att Maria har fått nog. Nu ska arvet brytas. I början av filmen deklarera hon; de ska bil sams.

Hon är liten och späd. Maria lyssnar, förklarar, argumenterar, ifrågasätter och hytter med fingret i sina morbröders ansikte. Många gånger med den lille sonen i famnen. Hon pratar och vaggar samtidigt sonen. Han somnar. Maria ammar och lyssnar på sin bittra morbror på anstalten.

Morbröderna blir sams. Hämndcirkeln är bruten och kanske också det svarta arvet. Marias söner kommer nog att få ett liv utan hat. Sluttexten rullar; hämnd är en lat form av sorg, men hon är inte lat, Maria. Hon är faktiskt bäst.

2 kommentarer:

Medvind sa...

Den blev jag väldigt sugen att se!
Den finns på svtplay, jag har sett den rulla förbi men inte vetat vad det varit. Tänk, det går att bryta släktmönster! Härligt!

Anders Sjöman sa...

Hej,

Givet ditt blogginlägg ville jag bara berätta att “Han tror han är bäst” nu finns att se (äntligen) på Voddler (www.voddler.com) på nätet. (Tyvärr går den ju inte längre på SVT Play.)

Om man inte sett den vill vi varmt rekommendera den här gripande historien, som vi på Voddler nu visar i samarbete med filmens regissör och producent:

http://www.voddler.com/en/documentary/info/2798385733648178303/han-tror-han-r-bst/

Vänliga hälsningar,
Anders Sjöman
kommunikationschef Voddler
anders.sjoman@voddler.com