söndag 18 december 2011

Ny bok om amning 2012!

Av Marit Olanders

Jag ska berätta en sak för er. Det står redan på Facebook, så det är officiellt, men kanske inte alla har sett det.

Jag håller på och skriver en bok om amning. Den heter Amning i vardagen och handlar om amning efter att man har kommit hem från sjukhuset, om små och stora utmaningar man kan bli ställd inför i vardagen.

Titeln är vald med omsorg. Jag vill bort från amning som något högtidligt, speciellt och mysigt. Alla amningar är verkligen inte mysiga. De pågår verkligen inte i en avskärmad bebisbubbla utan sker samtidigt som livet rullar på runt omkring. Ofta är amning något man bara gör, som en självklar del i vardagen.

Framför allt vill jag bort från uttrycket ”bröst är bäst”. Det har visat sig göra mer skada än nytta. Amning har kommit att uppfattas som något litet extra som ger guldkant på tillvaron, kanske t o m något pretentiöst, som inte egentligen behövs.

Jag vill att det ska finnas en nertaggad bok om amning. En bok där ord som "bäst", "viktigt" och "optimalt" är mer sällsynta än "helt okej" och "om du vill". Delamningen ökar i Sverige och därför finns ett utförligt kapitel om hur man kombinerar amning med bröstmjölksersättning och/eller annan mat.

Amning i vardagen visar på möjligheter snarare än begränsningar och jag hoppas att boken ska stärka föräldrar i deras föräldraskap.

Kom in på Facebook och gilla Ny bok: Amning i vardagen!

5 kommentarer:

Knejs sa...

Jag välkomnar din bok!

En tanke som slog mig när första barnet föddes var att jag blev så förvånad över att amning inte var något som bara fungerade direkt och utan problem, utan att man var tvungen att arbeta på det - att lära sig amma!

Nu fick jag visserligen lite väl mycket komplikationer med brösten men ändå, jag hade aldrig hört att amning kunde vara svårt och smärtsamt!!

En nära vän fick barn för någon månad sen och trots att hon hade följt min amning av två barn så blev hon chockad över att verkligheten var så annorlunda mot den rosenskimrande bild som målas upp i många vänta barn-böcker.

Ingrid sa...

Ser verkligen fram emot att få läsa den!

Andrea Nord sa...

Jag ser fram emot att läsa den. Lycka till Marit!
Hälsningar,
Andrea Nord

Vicky sa...

Vad roligt med en ny bok! Ser också fram emot att få läsa den.

Anonym sa...

Ser fram emot din bok! Hoppas du tar upp det där med att amning inte bara är mat utan också att tillfredsställa sugbehovet. Att napp inte är något som automatiskt behövs om man har en fungerande fri amning. Det var något jag hade önskat att jag hade vetat med förra barnet där alla vänner, bekanta och BVC tycktes förutsätta att det fanns ett nappbehov hos småbarn. Helammade i nästan 6mån, delammade i 20mån (trots massor av avväjningstips från BVC från ca 1 år) och hade aldrig några problem med vare sig att få barnet att äta mat, ej heller har hon sugit på tumme något många förutspådde. Önskar att jag hade fått lite mer "peppning" om att det faktiskt inte behöver vara ngt problem att amma länge och inte ha napp som osäker förstagångsmamma.../Emelie