onsdag 28 december 2011

Toplessbadande och amning

Av Marit Olanders

Innan ni börjar läsa vill jag för säkerhets skull påpeka att nedanstående inte är något som "Amningshjälpen tycker" utan min högst personliga fundering. För övrigt är allt som skrivs på bloggen och i kommentarsfälten personliga funderingar, om inte annat anges. Hursomhelst:

I mitten av 1980-talet var det vanligt att kvinnor badade topless, dvs utan bikiniöverdel, på svenska stränder. Det förekom bland kvinnor i alla åldrar, även om det kanske var vanligast bland yngre. Man fick snygg solbränna utan vita märken och streck och framför allt var det en mycket skönare känsla att bada utan bikiniöverdel, som ju dessutom ofta har svår att sitta rätt om man plaskar och leker, hopppar i från bryggan, gör kullerbyttor och så vidare. Runt 1986 nådde toplessbadandet sin kulmen och sedan försvann det på 90-talet.

Vi som var 15-20 år 1986 var 25-30 år tio år senare, 1996. I den åldern får många kvinnor i Sverige sitt första barn. Många som fick barn under de år på 90-talet då amning var som allra vanligast i Sverige hade alltså förmodligen badat topless på 80-talet och om de inte hade gjort det själva så hade de åtminstone sett en massa kvinnor på stränderna ogenerat tillbringa hela dagarna endast iklädda bikinibyxor.

Jag vill på intet sätt förringa betydelsen av Amningsvänliga sjukhus-initiativet med 10 steg till lyckad amning. Jag tror det var helt avgörande för att så många fick amningen att fungera så bra under 90-talet. Men kanske amningen också fick en extra skjuts av att det levde kvar en idé om att det egentligen inte var så konstigt att visa brösten offentligt? Debatten om offentlig amning, och aversionen mot den, har ju kommit på senare år.

Stämmer det om man vänder på det, att kvinnor som själva fötts under 1980-talet, och inte upplevt allmänt toplessbadande som vuxna, är mindre bekväma med att blotta brösten för amning?

9 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilken rolig fundering! Tåls att tänkas vidare på, om den allmänna uppfattningen kring kroppen kan påverka hur vi uppfattar och ser på amningen. :)

Jonna sa...

Jag håller med Ingrid.

Alven sa...

I så fall blir jag lite mörkrädd när jag tänker på hur amningen kan se ut om år... jag är högstadielärare på en idrottsskola, och faktum är att flickor i högstadieåldern inte visar brösten alls idag. Inte ens i omklädningsrummen. Jag var med dem i simhallen, och de duschar med bikini på. Efter idrotten har de mens, och då kan man ju inte duscha... det är ett vanligt problem som många inte vet om eftersom det aldrig är några lärare i flickornas omklädningsrum på vanliga skolor, jag är ganska ofta med dem eftersom vi har idrott lite överallt och inte bara i skolans idrottshall.

Emma sa...

Har tänkt på det flera gånger att det hänger ihop. På 90-talet badade fortfarande många topless men inte på 2000-talet och som ovan skriver så har kvinnors kroppsuppfattning ändrats markant o ja självklart hänger det ihop. Är det inget konstigt att visa brösten är det heller inte besvärande. Kan man inte ens duscha offentligt så är det inte heller konstigt att man inte kan amma offentligt o vad jag förstår så är det därför folk inte ammar offentligt...man vill inte ta fram brösten.

91an sa...

Lite trist att fråga om "kvinnor som själva fötts under 1980-talet, och inte upplevt allmänt toplessbadande som vuxna, är mindre bekväma med att blotta brösten för amning?" Du utesluter totalt oss mammor som är födda på 90-talet. Men det är väl vanligast att man utesluter unga mammor. Tack!

Och som svar på frågan som inte var riktad till min målgrupp. Nej, det stämmer inte i mitt fall, jag ka slänga upp bröstet till min 1½-åring när var och hur som helst!

Marit Olanders sa...

91:an, förlåt!!!! Kul att det funkar bra för sig i alla fall!

Lisa sa...

Jag tror det ligger något i det. Synen på nakenhet ändras mycket mellan generationerna. Jag var på en kursgård en gång där det fanns gemensam bastu. De äldre männen och kvinnorna satt ogenerat nakna medan vi yngre skylde oss med badkläder och handdukar. Det känns troligt att det blir svårare att amma bland folk om man är ovan vid nakenhet i övrigt.

Lesbomama sa...

Vilken intressant observation. Själv är jag född 77 och kände mig som ett jagat djur på BB när det rusade in personal hela tiden i rummet när jag försökte amma mitt barn. Tycket det var så otroligt jobbigt att visa brösten för folk. Inte blev det bättre av en krånglig amning där jag och sonen höll på dygnet runt. Mjölken ströps på en gg när svärföräldrarna skulle "titta in" etc. Tror min amning/utdrivningsreflex fungerat mkt bättre om jag antingen fått vara ifred när jag ammade alt. inte var så obekväm med att andra än min äkta hälft ska se mina bröst.

Lisa sa...

Född 83 och har inget emot att amma offentligt. Men jag är ju bara en person.