torsdag 16 februari 2012

Barn som helammas blir nästan aldrig förstoppade

Av Marit Olanders

Förstoppning är ett smärtsamt och jobbigt tillstånd. Enligt 1177 definieras förstoppning hos barn som bajs varannan till var tredje dag eller ännu mer sällan, samt att bajset är hårt och svårt att få ut. Har man förstoppnign länge kan man få lös avföring som tar sig förbi hård avföring som står kvar i tarmen.

Förstoppning är vanligare än man kan tro. Det förekommer hos upp till 10 procent hos alla späd- och småbarn.

Barn som helammas blir nästan aldrig förstoppade eftersom ämnen i bröstmjölken håller avföringen mjuk. Förstoppning kan dock drabba spädbarn som ammas delvis eller bara får modersmjölksersättning. Barn kan också få tillfällig förstoppning i samband med att det börjar med fast föda.

Mat som vitt bröd, komjölk, pasta och pannkakor, kan göra avföringen hård, just precis den mat som många små barn tycker mest om. Hos barn på över 1,5 år kan också brist på fibrer i kosten orsaka förstoppning.

Amning kan göra avföringen mjuk.

Det ligger nära till hands att anta att om fler barn ammades mer och längre, skulle färre ha problem med förstoppning. Är det någon som har sett någon forskning på detta så är jag mycket intresserad.

3 kommentarer:

Lisa sa...

Har inte sett någon forskning, men när vi (på BVC:s inrådan) började ge fast föda vid 5 mån blev sonen så förstoppad att han inte bajsade på en vecka. BVC sa att det var helt normalt, men vi märkte ju att han mådde dåligt! När vi gick tillbaka till helamning försvann problemet igen och när vi återupptog smakportionerna vid 6-7 mån istället gick det hur bra som helst.

Andrea sa...

Vår son blev också förstoppad när vi introducerade fast föda. Då hade han ändå fått ersättning ibland utan problem. Sedan vände det och problemet blev det motsatta: minsta fibrer och han blev väldigt lös i magen, långt efter att han slutat amma. Så det där med fiberrik gröt och välling förstod jag mig aldrig på varför man ville ge sina barn, för hans mage var det katastrof!

ullrika sa...

Med "vetskapen" att helammade barn inte kan bli förstoppade sökte jag akutvård för min lilla tvåmånaders-bäbi som skrek sig hes för att hon hade så ont. Väl på akuten konstaterades nästan genast rejäl förstoppning. Så, på ovetenskapliga men empiriska grunder hojtar jag: det är en MYT att helammade barn inte blir förstoppade!