måndag 5 mars 2012

Mindre amningsmottagning i Göteborg

Av Marit Olanders

Tidigare har amningsmottagningarna på Östra och Mölndals sjukhus tagit emot 600 besök per år och varit ett viktigt bollplank för BVC i amningsfrågor. Nu sviks ammande mammor i Göteborg när verksamheten halveras. Man ska ha "väldig tur" för att få en tid samma dag, säger en barnmorska till Göteborgs-Posten. Tidningen påpekar att det inte är amningstekniska problem som hamnar på amningsmottagningen, utan infektioner och svårläkta sår. För mammor med denna typ av problem är ofta amningsmottagningen den enda möjligheten att få hjälp utan att tvingas ge upp amningen.

G-P påpekar att det sker 10 000-11 000 förlossningar i göteborg varje år och det betyder att tusentals mammor någon gång behöver hjälp med amningen. Men ingen vill riktigt ta ansvar för amningen. Med korta vårdtider på BB uppstår lätt ett glapp innan kontakten med BVc kommer igång och på få dagar kan det hända mycket med amningen.

7 kommentarer:

Annica sa...

Riktigt dåligt att de drar ner på amningsmottagningen! Här i Värmland har vi inte ens någon sådan :-( Hemgång 6 timmar efter förlossningen gäller och de har en eftervårdmottagning på sjukhuset dit man är välkommen i en vecka efter nedkomst. Eftervårdsmottagningen har även hand om PKU-provtagning och hemskrivningar. När jag fick mitt andra barn i maj förra året gick vi hem efter 6 timmar. Var tillbaka på eftervårdsmottagningen efter några dagar med sår på båda bröstvårtorna. Fick väl hjälp där, men det kändes som de var stressade och sen fick man vända sig till BVC efter första veckan. Och där fick man ingen hjälp tyvärr... Bara typ "kämpa på". Vilket jag också gjorde, men det tog ju ett par månader med sår och amningsnapp och några dar med pumpning till slut innan såren försvann. Pratade dessutom men en duktig kvinna i amningshjälpen :-) Men när jag tänker på det så hade jag behövt någon som kunde titta och hjälpa till vid amningen.. Sen var det dags att vänja av amningsnappen... Puh! Nu vid 9,5 månader delammar barnet och det går bra. Men det var ingen rolig start... Tänk om det hade funnits en amningsmottagning på sjukhuset i Karlstad.

Andrea sa...

Det här gör mig så j***a arg! Det var inte precis jättelätt att komma fram till Amningsmottagningen och få en tid innan halveringen, hur ska det bli nu?

Hur tänker politikerna som beslutat om det här? Om vi tar bort möjligheterna att få hjälp, då försvinner problemen av sig själva?

Signe sa...

Dagens tidning (Göteborgs Posten, pappersupplagan, men artikeln kommer förhoppningsvis på nätet) har på första sidan, största nyheten samt uppslag, sid 4-5 tror jag, om hur amningsbenägenheten i Göteborg fortsätter att minska. Dessvärre har jag inte den med mig, men jag har för mig att det var ca 79% som helammas efter en vecka år 2010 (jämför 93% 2006?), och under 40% som helammas vid 4 månader. Statistiken för hela landet brukar komma på höstkanten, 2 år efter, men GP har fått förhandsgranska Göteborgssiffrorna.
Signe

Anna sa...

Lite förbannad blir jag på GP, även om det är bra att de rapporterar om eländet med minskad amningsmottagning. Men vaför skriver det "Tyck till! Är det för jobbigt att amma?"

I stället borde det stå "Sviker samhället de nyblivna mammorna?"

Att amma kan vara jobbigt som f-n, men det är något stöd och hjälp kan lindra. För jobbigt blir det om det inte finns kloka ord och gott handlag till hjälp, som kan redan ut de problem sm kan redas ut och ge vettiga råd och stöd kring alternativen till amning, när det inte funka.

I sig själv är amning bara. Den finns där. Jobbig blir den när samhället sviker.

Marit Olanders sa...

Anna, fundera på att sicka det till G-P! Som brev till redaktionen eller insändare.

Snezana Bozinovska sa...

Hej,
Frågan "är det för jobbigt att amma" var kopplad till texten som publicerades i Göteborgs-Postens pappersupplaga. Den texten handlade om att amningen fortsätter att gå ner i Göteborg. Kortare vårdtider på BB, jämställt föräldaskap och samhällsstress var några orsaker som nämndes.
Av barn födda 2010 i Göteborg helammades 39,9 procent vid fyra månaders ålder. 2006 var det 53 procent (ett exempel från barnhälsovårdens statistik).
Senare publicerades den artikeln på gp.se plus, alltså betalartikel.

Snezana Bozinovska, journalist GP

Marit 'Olanders sa...

Hej Snezana! Tack för din kommentar!! Jag håller med Anna här ovanför om att frågan "Är det jobbigt att amma?" egentligen inte säger något om någonting. Det skulle vara intressant om ni på G-P, med en stor dagstidnings resurser, skulle vilja sättra er in i varför amnignen dalar, i såväl Göteborg som hela landet, och hur det kommer sig att kvinnor kan uppleva både amningspress och flaskpress. Jag bistår gärna med fakta och bakgrund om det behövs.