måndag 10 september 2012

Mer tillåtande klimat behövs


Av Cecilia Kauppi, hjälpmamma i Stockholm
Nu har en debatt mellan ammare och flaskmatare blossat upp igen. Det gör mig trött och ledsen. Det tar kraft och energi från det gemensamma mål vi alla trots allt verkar sträva mot - att stötta      mammor i deras personliga val.
Jag tror att inget gott kan komma av att vi slänger glåpord mot varandra. Begrepp som fascister, nazister, maffia, och fundamentalister borde inte höra inte hemma i amningsdebatten. Dels urvattnar det begreppen och förminskar lidandet hos de verkliga offren för all ondska som på riktigt verkligen ägt rum i världen. Läs gärna artikeln i Svenska Dagbladet idag om mord och tortyr i      Argentina, och fundera sedan en extra gång om det verkligen är jämförbart att kalla amningsförespråkare för fascister. Dels är det oftast fel personer som ilskan riktas emot.  Alla ogenomtänka ord som någonsin yttrats i ute i samhället verkar Amningshjälpen få klä skott för. Allt från "alla kan amma" (okänt ursprung) till "bröst är bäst" (titeln på en norsk film som tidigare brukat visas av mödravården). Jag känner mig matt.
När det gäller svaret på om alla kan lära sig amma eller inte, så skulle jag vilja invända att det är fel på själva frågan. Amning är inte en färdighet man antingen kan eller inte kan. Och det är långt ifrån så enkelt att en del  "helt enkelt inte kan amma".  Amning är komplext! Det är ett samspel, det ska inte vara en prestation. Amning är en process, och den kan vara skör och störas av en mängd olika faktorer. Jag tycker att det är betydligt mer fruktbart att använda begreppen amningen fungerar/fungerar inte istället för att peka ut att det skulle vara något fel på mamman      som "inte kan". Ibland fungerar inte amningen. Det är komplext. Inte enkelt. Och det är långt ifrån ovanligt att amningen för samma kvinna fungerar med ett barn, men inte med ett annat barn.
Men vilka är egentligen de här påstådda amningsprofeterna det pratas så mycket om? Är det mig de menar? Är det olika amningsbloggare? Är det laktationskonsulter och amningsexperter och forskare? Är det hjälpmammor inom Amningshjälpen? Vilka är det egentligen som är med i den här "maffian"?
På min fritid är jag engagerad i Amningshjälpen som är en ideell förening. Vi svarar på frågor om amning och stöttar mammor som vill amma, och mammor som vill sluta amma. En sak jag lärt mig är hur olika mammor är! Hur olika vi känner, hur olika saker vi vill och trivs med. Hjälpmammans roll är att stötta mamman utifrån hennes unika situation, att lyssna in och inte endast ge råd om hur        hon ska göra utan att visa på många olika alternativ, så att man själv kan fundera och prova sig fram till det som fungerar bäst för just ens egen familj.
Jag skulle säga att med den utbildning som hjälpmammor har, eller den som laktationskonsulter och barnmorskor på amningsmottagningar har, så har vi i regel stor kunskap om amningsproblem och bröstkomplikationer. Vi vet hur svårt det kan vara att amma!
Vi är också vana att möta mammor som inte trivs med att amma, och försöka stötta och hjälpa dem att hitta lösningar som känns bra för dem. Jag tror inte att det är i våra led man finner fördomarna eller skuldbeläggandet. Det är nog snarare bland personer som främst använder sig själva som måttstock för andra, och har svårt att sätta sig in i att människor är olika. Kanske bland äldre släktingar, fördomsfulla bekanta och sura tanter som blänger på bussen. Mer sällan bland oss som pluggat på om allt från otäcka bröstbölder, white spots och dåliga tag till strejkande utdrivningsreflexer.
För många av oss är detta långt mer än bara skrivbordskunskap. Anledningen till att jag för 10 år sedan alls kom att intressera mig för amningsrådgivning , var att amningen fungerade så dåligt med mitt första barn. Efter många jobbiga turer löste det sig - mot alla odds, kändes det som - men jag vet också av egen erfarenhet hur ohållbart det blir att fortsätta amma när det inte fungerar.
När mitt barn var två veckor stod det och vägde på en knivsudd om jag ens skulle klara att fortsätta amma veckan ut. Nu ammade jag henne trots allt i över två år, men det kunde precis lika gärna ha tippat åt andra hållet och inte blivit mer än två veckor. två fruktansvärda veckor som jag aldrig skulle vilja göra om igen! Jag förstår definitivt de som lägger ned en trasslig amning.
Jag frågar mig vem som är fienden här egentligen. Vi har en snäv amningsnorm i vår kultur som dikterar att man inte ska amma för lite. Inte amma för länge. Inte för kort tid. Inte amma för ofta. Inte amma på natten. Inte amma på stan. Inte välja bort amning.
Sverige är landet lagom. Vi skulle kunna dela in mammorna i tre huvudgrupper. De som ammar lagom accepteras som normala och gör "rätt". Vi som ammar länge ses som äckliga. De som ammar kort tid eller inte alls ses som egoistiska.
Varför ska vi bråka med varandra? Vem tjänar på att vi skuldbelägger varandra och tävlar om vem det är mest synd om?
För att tidningarna ska få sälja lösnummer om amningskriget? Varför nappar vi på betet? Varför gör vi varandra till "the bad guys"? Är det för att man själv ser mer normal ut om man hittar någon som avviker ännu mer att peka finger mot?
Vore det inte mycket mer konstruktivt om vi gjorde gemensam sak och istället jobbar för ett mer tillåtande amningsklimat för alla? Där det är accepterat att både amma kort, långt, mittimellan eller inte alls!
Hur mycket är en valfrihet värd när den inte är till för alla?

 

20 kommentarer:

Nathalie sa...

Åh, så bra skrivet! Jag får rysningar!

Anonym sa...

En tanke som slår mig är att du och även amningshjälpen står för amning, och även långtidsamning. Ni vill (rätta mig om jag har fel!) få fler att amma, skapa ett amningsvänligt samhälle. Med det sagt vill ni inte pressa individuella mammor, utan snarare samhället i stort?!

Det är där jag tror man som läsare snubblar. När du skriver oroligt om att färre ammar kanske dom som inte ammar känner sig dåliga. Trots att det inte är alls det du skriver. Men bara det att du skulle vilja att fler som vill skulle kunna få amma längre och tar upp det som en viktigt fråga kanska kan få en annan mamma att känna sig dålig som flaskmatare? För varför står du så mycket för amningen om flaskmatning är lika bra? Om det inte är riktigt lika bra så är det ju sämre? Och då får flaskmatande föräldrar ångest för det.

Nu kanske detta blev snurrigt. Men delvis tror jag detta beror på att som nybliven förälder är man känslig för intryck och tar åt sig för minsta lilla. Kanske läser in lite för mycket i hur du (och amningshjälpen) vill uppmuntra amning.

/My som tycker att amningshjälpen gör ett fantastiskt jobb men som ibland kan känna en hets trots det både härifrån och från amningshjälpen.

Anonym sa...

Jättebra inlägg Cecilia :) Precis så tänker jag med.

Linda S sa...

Mycket bra skrivet, helt rätt. Jag blir matt när jag på olika forum läser trådar där kvinnor ifrågasätter andras val istället för att stötta och hjälpa.

Cecilia sa...

Jag skulle snarare säga att vi vill undanröja hinder. Se gärna länken till TV4 mer intervjun med Kristin Svensson. Det är mycket en resursfråga. Om man vill amma ska inte vårdrutiner försvåra. Om man ringer amningsmottagningen och vill ha hjälp så ska man inte bli nekad en tid för att landstinget dragit in pengar så att de fått halvera sina öppettider - detta hände i år i Göteborg! Det är ett problem, och ett hinder för valfriheten.
Nej, jag tycker inte att ersättning är en likvärdig produkt, men jag tror absolut att det i det enskilda fallet kan vara ett bättre val i en familj som vantrivs med amningen. Amning existerar alltid i en kontext, och man måste se den stora bilden. Inte att amningen alltid väger tyngst. Och jag tycker att man inte heller måste göra "alla rätt". Om man bara får välja det som är bäst, vad är det då för valfrihet? Man ska ha ett liv man trivs med själv! Inte bara försöka vara perfekt.

Anonym sa...

Hej Cecilia!
Jag tycker att du och andra amningsfrämjare verkligen ska ta till er det som My skriver om ovan.
För hur väl ni än vill så blir det problematiskt när man uttrycker sig i termer som att "man måste inte göra alla rätt", "man ska inte bara försöka vara perfekt", osv. För hur låter det i en flaskmatande mammas öron, eller en mamma som ammar mot sin egentliga vilja för att hon får dåligt samvete av tanken på att lägga ner amningen?

Det låter såhär:
Rätt = amning, alltså är flaskmatning fel.
Perfekt = ammande mamma, alltså är en flaskmatande mamma sämre.

Jag tror verkligen att du vill väl, som sagt, och att det är det du försöker säga här. Men tänk ett varv till, LYSSNA på hur det låter...
Uttalanden som i din kommentar ovan kan upplevas som amningshets, trots att det är det du säger att du vill motverka.

Cecilia sa...

Ja, det förstår jag att mann alltid kan tolka in. Särskilt om man är sårbar och amning är en alltför känslig fråga.

Jag tror dock inte att det kanske är möjligt att komma runt det problemet.

Jag vet inte riktigt vad det är du tycker att vi borde säga istället? Det vore både oärligt och ovetenskapligt att påstå att bröstmjölken inte har några positiva effekter på folkhälsonivå. Med detta inte sagt att allt står och faller med amningen!

Men det är som med alla andra rekommendationer för livsmedel. Även om man rekommenderas att äta fem frukter om dagen så går världen inte under om man ogillar frukt. Skillnaden är att amning är ett så mycket känsligare ämne. Men man är inte en sämre mamma för att man bara äter 1 frukt om dagen istället för 5.

Sedan kan jag inte hindra någon från att tolka in saker som inte står där, jag får nog leva med att det för en del är så känsligt att de hör något annat än det som sägs.

Cecilia sa...

Sedan är det ju alltid skillnad på generella uttalandet - som i sådana här sammanhang.

I en specifik situation blir ju samtalet på en annan personlig nivå! Men det finns ju alltid undantag från alla regler. Kanske är det därför generella påståenden kan uppfattas som så provocerande och lätt misstolkas? Men jag ser inte hur det skulle kunna vara möjligt att stryka alla medhårs. Jag tror inte att vi vare sig kan eller bör ta ansvar för allt som går att tolka in.

Vi kan sträva efter att vara så tydliga och nyanserade som möjligt. Men mer tror jag inte att vi kan göra.

Marit Olanders sa...

hej My och tack för dina intressanta och nyanserade frågor!

Du skrev: "bara det att du skulle vilja att fler som vill skulle kunna få amma längre och tar upp det som en viktigt fråga kanska kan få en annan mamma att känna sig dålig som flaskmatare? För varför står du så mycket för amningen om flaskmatning är lika bra? Om det inte är riktigt lika bra så är det ju sämre? Och då får flaskmatande föräldrar ångest för det."
Jag håller med Cecilia om att mycket ligger i tolkningen. Det är inte heller så att ett budskap som är rätt åt alla. Cecilias poäng är att kvinnor inte kan göra ett informerat val på lika villkor, efrersom vården inte kan ge det lyghörda bemötande som skulle behövas. Emma som intervjuades i TV4 är ett av många, många exempel på det. Forskning visar också att de allra flesta kvinnor vill amma. Att amningen går ner beror, såvitt vi vet, inte på att fler kvinnor inte vill amma utan att vården inte kan ge den informaiton och hjälp man behöver. För det stora flertalet. Sen finns det ett antal som inte vill amma av olika anledningar, som självklart ska repsekteras för det. Jag kian förstå att det gör mycket ont att då läsa om amningns överlägsenhet, men samtidigtr så får man fråga sig om det är mer etiskt riktigt att beröva blivande föräldar den informaitonen. då blir det någon slags rundgång, där dåligt bemötande i vården saktioneras i efterhand av att vi som vill att svenska myndigheter och vården skärper sig censureras. För det är vad jag upplever att en handfull intressenter implicit kräver av bland annat mig här på Amningsloggen - att jag ska hålla tyst med vad jag vet.

Som du själv var inne på är det viktigt att skilja på generella texter och individuellt bemötande. Men olika generella texter vänder sig också till olika läsare. Det här är en amningsblogg och om man blir ledsen av att läsa om amning kanske man inte ska gå in och läsa här? Inte förvägra oss vår rätt att sprida kunskapen till de som är intresserade.

Amningsbloggen har närmare 20 000 besök per månad. Amningshjälpens hemsida har lika många så att det fins ett behov av information är uppenbart. Men jag tror många i Amningshjälpen delar min känsla av att - jag kan inte göra allt! Det behövs fler som kämpar för kvinnors rätt till sina kroppar, på andra sätt.

Flaskmatning finns som ämnesord här på bloggen men jag är väldigt glad att det nu börjar komma fora för flaskmatare, vilket jag har efterlyst i flera år. Alla behövs och olikheten berikar. Men inte på bekostnad av relevant information så att blivande föräldrar förvägras ett informerat val.

Jag instämmer också i Cecilais slutord: Vi kan sträva efter att vara så tydliga och nyanserade som möjligt. Men mer tror jag inte att vi kan göra.

Anonym sa...

men ni förstar att man reagerar pa att ni använder just sanna ord som perfekt eller sämre när det inte behövs värderas alls. ni ska inte behöva kämpa för att flaskmatning ska aksepteras eller ge den information som man behöver som icke ammande men att skriva just sanna utalanden gör ju att man som icke ammande känner väldigt mycke. (vad kan vi lata vara osagt för jag kan tänka mig att alla reagerar olika)det handlar inte om att halla tyst utan att kanske inte döma och värdera allt. det finns ingen anledninga att tro att en mamma som inte ammar gör det av nagon anna andledning än strävan efter perfektion tex. varför skulle man vilja vara minder perfekt för att man inte ammar? varför behöver man skriva det överhuvudtaget? inlägget hade varit lika klart utan det tilläget.

/linn

Cecilia sa...

Jag anser att amning är viktigt och att Kvinnor som vill amma ska få hjälp och stöd, och att det är viktigt att kämpa för att vården inte försvårar och stjälper. Jag kan förstå om det strör salt i såren på den som har obearbetade upplevelser, men samtidigt behöver man titta frammåt och att de kvinnor som föder barn nästa år är får bättre stöd. Då får man kanske mindre gehör från politiker att satsa pengar på amningsstöd om man samtidigt påstår -felaktigt - att amning är helt onödigt?

Jag tänker inte ljuga och säga att ersättning är likvärdigt med bröstmjölken, och förneka att jag tror att det är bra med alla antikroppar, fettsyror och levande celler som mjölken innehåller. Och jag tycker inte att det är okej att bli kallad för fascist för att jag står för att jag vill satsa på amning.

För mig står det ändå inte i motsättning till att respektera mammor som flaskmatar och ha förståelse för att amning inte alltid fungerar och att alla inte trivs med att amma.

Jag anser att det är omöjligt att vara en perfekt förälder och att moderskap inte ska vara någon tävling. När en mamma plågar sig att amma av ren plikt så tror jag att det Kommer från en inte press att vilja göra allt "rätt" och att kan hjälpa att tänka att good enough räcker bra.

Kanske är det som Johanna Steinus skrev i sin blogg, en jobbig men bra del i en process, att vi klargör våra positioner. Att vi behöver stå upp för vad vi tycker nu för att kunna komma vidare i ett fruktbart samarbete senare.

Jag tycker att amning är bra och det står jag upp för. Jag är samtidigt för valfrihet och respekt. Och jag accepterar inte att bli kallad för fascist. Det är väl mitt statement.

My sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Som sagt, jag förstår nog precis vad ni menar. Men jag tror också att en mamma som googlar lite för hon har problem med amningen/tycker den är jobbig, speciellt i början och kommer hit inte kommer känna sig hjälpt. Jag tror det finns en stor risk att man känner sig sämre när man kommer hit eftersom man har funderat på att ge ersättning. Istället tror jag att om man inte överdriver nyttan med bröstmjölk (barnets hälsa framöver står inte och faller med bröstmjölken) så kanske mamman kan må bättre genom att ta hjälp av ersättning i början. Det behöver ju inte betyda att man inte kommer kunna amma vidare eller komma upp i helamning igen...

Jag tänker som så att denna blogg riktar ju sig mer till allmänheten än till politiker (eller har jag fel?). Vilket kanske gör att det som egentligen borde rikta sig till politiker, om att förbättra hjälpen och råden kring amning på BB osv gör att den nyblivna mamman känner sig dålig som inte vill/kan amma.

Jag vet inte riktigt om jag blir förstådd. Samtidigt vill jag påpeka att ni driver viktiga frågor och att jag i stort håller med er. Jag försöker bara delge vad jag tror kan uppfattas som "amningshets". Det handlar alltså inte om att skuldbelägga er utan om att försöka förklara vad JAG ser som baksidorna med amningsbloggen och amningshjälpens hemsidor.

/My

kvadrat sa...

My, du skriver " Istället tror jag att om man inte överdriver nyttan med bröstmjölk (barnets hälsa framöver står inte och faller med bröstmjölken) så kanske mamman kan må bättre genom att ta hjälp av ersättning i början. Det behöver ju inte betyda att man inte kommer kunna amma vidare eller komma upp i helamning igen..." Självklart står och faller inte barnets hälsa med bröstmjölken, men det du skriver om att ta hjälp av ersättning i början för att sen komma upp i helamning är ju just en sån där sak som kan bli tokigt. Det är belagt i studier och det finns massor av vittnesbörd om att det ÄR svårt att komma tillbaka till helamning om man blandat med ersättning i början. Det är information som kvinnor har rätt att få. Utifrån det kan man sedan fatta ett beslut om hur man vill göra. Kanske väljer man ändå att ge en del ersättning för man tycker inte att det spelar så stor roll om man sedan kommer upp i helamning igen. Eller också är amningen viktig för en och då vill man gärna undvika ersättning för att inte riskera att sabba amningen. Men det får inte vara så att kvinnor som verkligen vill amma får rådet att ge en del ersättning till en början för att typ få lite andrum eller lugn och ro utan att samtidigt informeras om att det kan vara svårt att komma upp i helamning sedan. För mig är det en av alla de saker jag lärt mig på Amningsbloggen.

Anonym sa...

För mig har inläggen på Amningsbloggen bidragit till att jag orkade igenom de första två månadernas amning, som krånglade, gjorde ont och min son gick upp långsamt i vikt. Jag lärde mig massor om både teknik och problemlösning, och jag förstod att amning är något man lär sig och som ofta går att få att funger bara man fortsätter öva. Nu är jag glad att ha amningen kvar när sonen just fyll ett, för hur praktiskt är det inte som ett snabbt uppiggande mellanmål eller för att söva en lite för trött men uppspelt pojke :)

Anonym sa...

Kvadrat - ja, och jag håller med i det du skriver! Jag säger inte att ni i sak inte har rätt. Jag själv kan ångra att jag inte vågade använda ersättning ibland, för att kunna få vila lite. Delvis berodde det på att jag fick uppfattningen av här att det skulle kunna vara dåligt för barnet. Men men, jag tror inte jag kan bidra med något mer i den här diskussionen. Förutom att när man får denna information är viktigt, det borde ske innan och vid förlossningen. Inte senare, då tror jag den kan skapa mer ångest än hjälp. ÄNNU EN GÅNG, jag tycker denna blogg och amningshjälpen gör en viktig insats i mammans rätt till information. Amningshjälpen och amningsbloggen har hjälpt och bidragit enormt till min amningskunskap.

/My

Cecilia sa...

Jag håller med dig My om att den informationen borde ges tidigt. Amningshjälpen argumenterar i Nationella amningslommiten och Amsak för ett återupptagande av Baby Friendlt Hospitals Initiativ. Mycket kan bli bättre.

Jag skrev faktiskt också i en kommentar som svar till dig här ovan just att allt inte står eller faller med amningen . Ändå är det just sådana nyanser som inte verkar uppfattas av en del som läser, och det tror jag ligger mer hos läsarna än från oss. JSg upplever att saker vi skriver ibland förvrängs till oigenkännlighet. Jag tror att det nog kommer sig av att ämnet är för känsligt och att det nästan är omöjligt att undvika att någon läser in något annat än det egentliga budskapet. Jag tycker att vi trots allt är nyanserade, men att det ibland verkar som att det enda läsaren vill höra är att ersättning är likvärdigt på alla sätt. Kan vi inte säga det, kan vi inte vinna hur försiktigt man än uttrycket sig.

Min uppfattning är att ersättning kan vara det bästa valet för en enskild familj. Även om bröstmjölk har vinster på befolkningsnivå.

I ett samtal med en enskild mamma utgår man från hennes specifika situation, och då kan samtalet gå i en annan riktning.

Signe sa...

Jag skulle vilja föra denna diskussion, där det går åt så mycket ENERGI, till en annan (nivå?) (parameter?) - vet inte vad jag vill kalla det för att inte stöta folk - en plats, ett forum där amningsförespråkare OCH flaskförespråkare skulle kunna samarbeta.
Det jag syftar på är det politiska arbetet med att säkra att samtliga barn som inte ammas, av vilken anledning det än må vara, får det bästa möjliga alternativet.
Möjligen deltar "flaskare" redan i lobbyverksamheten via konsumentföreningar m.m., men NI SYNS OCH HÖRS INTE. De som bidragit till att förbättra barnmatsföretagens produkter, produktinformation, etiska beteende m.m., är mig veterligen främst de internationella amningssammanslutningarna som IBFAN, WABA, vårdpersonalens fackliga organisationer och liknande. Jag tror att det skulle gynna oss alla, och framför allt barnen, om ni som inte ammar satte er in i och deltog i detta arbete, där det krävs kunskaper i och helst erfarenhet av exempelvis juridik, nutrition, civilkurage,
internationella organisationer, mediekontakt m.m. Välkommen in i detta arbete, vi behöver er entusiasm, energi och ja, ilska, men då riktade åt att förbättra bland annat barnmatsföretagens produkter och uppförande.
Signe Franks

Anonym sa...

Hej!

Jag tycker det är tråkigt att ni som jobbar med detta blir så påhoppade! Fick min son för 4 månader sedan och jag blir påhoppad för att jag ammar! Jag vill att allt ska ske så naturligt som möjligt och inte störas av pumpning, ersättning eller dylikt! Jag är stolt över min mjölk som är så otrolig för bebisen och jag ammar för bebisens skull! Dagligen får jag kommentarer om att jag förstör min egentid genom att inte pumpa eller ge ersättning och jag skämms över att vilja amma länge eftersom att jag är "dålig" då bebisen inte kommer få träffa andra vuxna under en längre period... Tack för att ni finns och att ni har åsikter i det långa landet lagom!

Anonym sa...

Stå på er, Amningsbloggen, Amningshjälpen och Marit, Cecilia och alla ni andra som jobbar för ett bättre amningsklimat.

Det är så elakt och onödigt att kalla nån äcklig eller fascist. Det gör ju bara folk ledsna.

Ni som inte ammar och skriver dessa saker, det känns som ni har så låg självkänsla i ert beslut att ni behöver klanka ner på de som ammar och sprider information om amning. Gör som ni önskar, utan att smutskasta amningsförespråkare.

Snälla ni, låt dessa hjälpsamma människor vara utan oförtjänta påhopp! Mata hur bäst ni vill, och låt amningshjälpen jobba vidare, för de hjälper så många. De behövs!

Jag har inte sett nån från amningshjälpen vara så elak, utan de vill bara hjälpa till och upplysa om fördelarna. Trots att ni får ta så mycket glåpord. Tack för ni orkar och står ut.