onsdag 26 december 2012

Barnfetma minskar i USA

Av Marit Olanders

Barnfetma minskar bland fattiga familjer i USA enligt en stor nationell undersökning, berättar Ekot. Främsta skälet till nedgången är att fler barn i gruppen ammas.

Amningsbloggen har tidigare berättat om Michelle Obamas initiativ att bromsa överviktsepidemin, inte minst genom att främja amning.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!

Vänta ett ögonblick innan ni firar detta.

Här har du skrivit "Främsta skälet till nedgången ÄR att fler barn i gruppen ammas". Men när man klickar på länken står det "Man TROR att detta kan bero på att fler barn i denna grupp har ammats". Det är skillnad på ÄR och TROR.

Det är annat som har ändrat sig i denna grupp förutom amningen. En sak som anses ha stor betydelse för lite äldre barn är att mat- och dryckesreklamen riktad direkt till dem har minskat ganska kraftigt. Viktigt är också att frukostflingor innehåller något mindre socker än tidigare.

Med tanke på att minskningen faktiskt är mycket liten (från 15,2% till 14,9%, alltså endast 0,3%) är det kanske lite tidigt att dra slutsatsen att detta måste bero på att amningen har ökat i denna grupp. Det är kanske snarare ett tecken på att överviktsepedimin helt enkelt har nått sin topp. Därefter kan den plana ut, vad säger att den nu kommer att sjunka?

Enligt denna amerikansk studie publicerad 2001 är övervikten hos barnet starkt kopplat till moderns egen vikt:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368697

Och enligt denna svenska studie publicerad 2008 skyddar inte amning mot övervikt vid 5 års åldern:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844983

Så en lite mer ödmjuk ställningstagande vore på sin plats.

God fortsättning!

/Andrea Nord

Marit Olanders sa...

Andrea, var läser ud in något firande? Övertolkar du inte en smula nu?

Anonym sa...

Jag tycker det är du som har övertolkat Marit.

Marit Olanders sa...

Var läser du in något om firande i texten?

Anonym sa...

Jag har inte sagt att ni har firat, jag sa INNAN ni firar.

Men förklara för mig då hur TROR blev till ÄR?

Hälsningar,
Andrea Nord

Marit Olanders sa...

Men Andrea tror du att jag skulle vilja fira det? Och vem med förresten? Vilka är de andra du syftar på när du skriver ni? Tror du det sitter en massa amningsvänner och är skadeglada över att andra inte ammar eller inte vill amma eller ... ja vadå??

Tror du fortfarande att jag tycker flaskmatning är ett mycket smutsigt och farligt och allt vad det är alternativ? Jag minns att jag frågade det som en öppen fråga för någon månad sedan men inte fick något svar: http://amningsbloggen.blogspot.se/2012/11/var-finns-de-svartvita.html

Knyttets mamma sa...

Hej Andrea. När du nu påpekar att det inte står i artikeln som i Marits inlägg kanske du själv ska läsa artikeln ordentligt: Där står att minskningen av socker i flingor och av mat- och dryckesreklam påverkar för de lite äldre barnen. Det är alltså inte samma grupp.

Anonym sa...

Om DU läser noga så ser du att jag har skrivit att det gäller de lite äldre barnen, Knyttets mamma.

Jag reagerar mot att Marit ändrar något som forskare TROR till att vara ETT FAKTUM. Det har Marit inte riktigt förklarat varför hon har gjort så. Som journalist ska man faktiskt akta sig för att göra detta och jag påpekar detta i all välmening.

God fortsättning!

/Andrea Nord

Katarina sa...

Alla studier jag läst där man jämför amning i 6 mån(WHO-rekommendationen) med bröstmjölksersättning har visat signifikans.

Här är ett exempel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368698

Det är för mig en gåta att det här inte får större utrymme i debatten. Livsstilssjukdomar belastar vår ekonomi till bristningsgränsen och forskarna vet om det här sambandet med amning. På individnivå borde det också vara intressant varför inte ge mammor chansen att göra ett informerat val?