fredag 8 mars 2013

Om amning för tandvårdspersonal

Av Marit Olanders

Tandvårdspersonal behöver känna till mer om amningens fördelar, menar författarna till en ny vetenskaplig artikel. De går igenom kända positiva effekter av amning på barnets och mammans hälsa, osm minskad risk för öroninflammation, diarré, lunginflammation, astma med flera för barnet och lägre risk för bröst- och äggstockscancer för mamman. Vidare menar de att amning kan leda till en mer önskvärd ställning på mjölktänderna. De menar att man inte kan det inte finns bevis för att amning skulle orsaka karies. Rådet till tandläkare är att främja och stötta amning.

6 kommentarer:

Anonym sa...


Förstod inte riktigt näst sista meningen, kanske fallit bort några ord?

Men har förstått att många mammor fått bannor av tandvårdspersonal för att de ammar. Det är ju inte klokt att Tandvården kanske fått kvinnor att sluta mot sin vilja på grund av okunskap.
Till och med Tandläkartidningen hade en artikel om att amning inte orsakar karies i höstas. Och på min mammagruppsträff så svarade Folktandvården att amning inte var skadligt, så något har hänt
i alla fall.

Frågan är hur många som fortfarande tar upp detta med att sluta med nattamning till exempel?

Anonym sa...

Vid första mötet med folktandvården lade tandhygnisten vi träffade ca tio minuter på att försöka argumentera för att vi skulle sluta amma helt. Det är ingen överdrift! Vår dotter var 2 år och hon hade inte en enda anmärkning på sina tänder. Hennes argument var inte främst tandhälsa utan hon upprepade istället "hon behöver det inte längre". Detta sitter hon alltså och säger vid första mötet med oss.

Jag blev så arg och förvånad att jag bara "hummade" mig igenom besöket. Jag ska nog faktiskt ta och skriva ut denna artikel och lämna till dem här vid Folktandvården i Falun!

Jag ammade på ett år till utan mig veterligen några konsekvenser för hennes tänder.

Anonym sa...

Bra, då kanske tandläkarna kan passa på och upplysa vanliga läkare med. Har personligen fått förklarat för mig av en ung kvinnlig läkare att nattammning minsan orsakar karies och sabbar tänderna när jag var inne med min då ettåring (pga andra orsaker).
Blev sedan utskälld när jag försökte mopsa mig och insistera på att jag läst fakta på motsatsen. Nu är barnet fyra år och har enligt tandvården perfekta tänder. Ingen karies. Inget tummsugande. Ingen napp. "Trots" nattammning i nästan 2år. //Emelie

Unknown sa...

Länk till artikel i tandläkartidningen där det står att amning ger barnet karies-skyddande bakterier: http://www.tandlakartidningen.se/internationell-fackpress/amning-ger-barnet-karies-skyddande-munbakterier/

Anonym sa...

Denna skrivs även ut och lämnas till berörd verksamhetschef imorgon!

Tack!

Erika sa...

Jag har idag varit hos tandhygienist med min NIO månader gamla bebis. Tandhygienisten frågade hur länge jag tänkt amma. Sen visade hon en skräckbild på en mun med bruna, trasiga tänder och sa att det här gör amning med tänderna. Jag är glad att jag läser amningsbloggen och känner mig helt trygg med att fortsätta amma, men jag tycker det är skrämmande att folktandvården får ge sådan information.