måndag 22 juli 2013

Konstiga saker man får höra om amning, del 378


av Julia Ilke

”Men han är så stor, nu räcker det inte med mjölk längre.”

Men hur har han blivit så stor då, frågar jag tillbaka? Vad är väl hans gosiga kinder om inte ett bevis på att "bara" mjölk räcker mer än väl?  Hade pojken istället varit liten för sin ålder är jag säker på att jag hade fått höra samma sak fast omvänt ”Men Julia han är så liten, han behöver mer mat än bara mjölk”. Visst sägs det i all välmening men det betyder inte nödvändigtvis att det är sant.

9 kommentarer:

Caroline sa...

Vart är gilla-knappen?? Oj vad jag kände igen mig i det här inlägget.. Vet inte hur många ggr jag fått höra det där.. + liknande saker som : men ger du ingen välling? Hur ska han få i sig näring? Nu är väl mjölken tunn? Kommer det verkligen något? Har en go och glad 1,3 åring som väljer amning framför det mesta andra han blir erbjuden.. Självklart så får han det han helst vill ha- även om det retar både svärmor, mormor å förmodligen många fler tanter (och farbröder med för den delen...) :-)

Anonym sa...

Haha klockrent.

Eller denhär: "du ska inte vänja hen vid att en tröstas via munnen! Tänk sen med all tröstätning...!!" (Trösta via munnen med tutte? Istället för...napp?!)

Som vanligt inte menat vara anonym:

Www.sweet365.wordpress.com
Mollan

Anonym sa...

Så här i värmen är det många som vill tuta i min 5månaders vatten i parti och minut! En liten tesked mjölken är ju så söt. Att förklara täta amningar funkar så där..

Nåt jag gärna skulle läsa om för den delen är mattillvänjning och hur en behåller amningen. Vill så gärna amma länge!

/Anna

Anonym sa...

Jag skulle så gärna vilja ha ett väl genomarbetat inlägg om långtidsamning och tandhälsa, med hänvisning till källor. Varenda tandläkare verkar vara negativa till amning efter 6 månader.

Vet att det var helt OT, ursäkta :).

Julia Ilke sa...

Mollan- det där med tröstätning till följs av amning tycker jag är en intressant idé som jag kommer att återkomma till.

Anna- Kan du förtydliga vad det är du vill veta ang mattillvänjning i relation till fortsatt amning? Är du rädd att annan mat ska göra att barnet helt tappar intresse för amningen?

Anonym- Skriver upp det på min lista över framtida inlägg :)

Sanna sa...

Anna - jag rekommenderar "baby led weaning", det vill säga låt barnet äta plockmat och själv styra matintaget. Amma före maten (inte alldeles strax innan, en halvtimme till en timme före), så är barnet inte alltför hungrigt när hen äter, utan lagom mätt men ändå nyfiken på maten. Fortsätt amma fritt. Börja med att ge plockmat en gång om dagen, efter några veckor två ggr om dagen - om barnet är intresserat. Tre måltider om dagen är inte absolut nödvändigt förrän barnet närmar sig året. Måltiderna behöver inte vara exakt schemalagda, låt barnet äta när de vuxna äter och stressa inte över mellanmål, så länge barnet ammar ofta behövs de knappast. När barnet börjar äta större mängder (och äter mer av samma mat som vuxna), erbjud lite vatten som måltidsdryck, men fortsätt amma när barnet vill och erbjud helst inte så mycket andra drycker. Undvik välling och komjölk. Efter ett års ålder behöver du inte vara rädd för att ge komjölk ibland, och juice/saft nån gång, men annars räcker det bra med vatten som enda dryck utöver amningen, så länge barnet ammar minst fyra-fem ggr i dygnet. Kolla babyledweaning.com och sök baby led weaning på facebook för grupper med tips. Kellymom är en jättebra resurs för allt relaterat till amning, här står det om mattillvänjning: http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-how/

Anonym sa...

Instämmer med Sanna, BLW är toppen! Min son är nu 10,5 månad ung och har börjat svälja bitar av mat. Han har fått ett 'smörgåsbord' av frukter, grönsaker, grönsakssmoothies och vår vanliga mat, allt han velat testa. Men har spottat ut allt tills nyligen :)

Till anonym, här är en länk till en tidigare post här på bloggen om amning och tandhälsa!
Det är länkat till en artikel publicerad i Tandläkartidningen bland kommentarerna, missa inte den!
Ska visa dem för min BVC-sköterska som anser att nattamning ger karies....blir så trött...

http://amningsbloggen.blogspot.se/2013/03/om-amning-for-tandvardspersonal.html?m=1

//CharlotteAnonym sa...

Tack Charlotte!

Anonym sa...

Tack för alla tips! Tror helt klart blw är rätt grej för vår bebis då allt ska in i munnen, att försöka skedmata tror jag skulle bli stört omöjligt!