lördag 3 augusti 2013

World Breastfeeding Week

av Julia Ilke

Den här veckan, 1-7 augusti, är det World Breastfeeding Week! Bakom firandet står WHO och Unicef med syftet är att skydda, främja och ge stöd till amning.


Årets tema är stöd åt mammorna och fokus ligger på att främja rollen Hjälpmammor har samt att belysa de faktorer som påverkar hur länge mammor väljer att amma. På kampanjens sida finns en hel del intressant att läsa så gå in där och lär dig mer. Bäst tyckte jag nästan om fotona på ammande mödrar från hela världen, se dem här.

Har du märkt av något av detta firande på ditt BVC, MVC eller på något annat vis? Om du vill uppmärksamma kampanjen så kan du alltid skriva ut den almanacka de gjort där man kan läsa om stöd till mammor. Varför inte ge almanackan till din barnmorska så att den kan sitta uppe i väntrummet?6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var med och arrangerade ett av de lokala Big Latch Ons (det femte jag varit med på - vi missade ju ett det året vi var i Sverige).

Så stolt över det vi jobbar för - att visa att de går bra att amma ute bland folk, att visa ammande mammor att de inte är ensamma.

Vi hade 58 bebisar och barn som tog tag och ammade samtidigt på vår location.

gallery.mailchimp.com/dd0a08dbda89559caa8528815/files/media_release_4th_August.1.pdf

Anonym sa...

I år för att uppmärksamma World Breastfeeding Week har jag deltagit i kampanjen I Support you som gick ut på att stödja både ammande och flaskmatande föräldrar. Det var tre kvinnor Simon, Barston (som driver bloggen Fearless Formula Feeder ) and Grumet (hon som ammade sin 4åring på Times omslaget) som startade kampanjen.
http://www.huffingtonpost.com/2013/08/01/i-support-you-breastfeeding-_n_3685881.html

Under hashtagen #ISupportYou twittrades det om stöd till alla föräldrar oavsett hur de väljer att mata sina barn. Det var riktigt trevlig stämning. Kampanjen resulterade i flera artiklar och bland annat den här video på youtube där folk visar sitt stöd för varandra
http://www.youtube.com/watch?v=6-Bd5jDkY9o
Så himmla fint!

Signe sa...

Eftersom det är många som fortfarande är på semester första veckan i augusti har det i Sverige m. grannländer firats som Nordiska Amningsveckan, vecka 42. Vill minnas att det även var klurigt att passa in på hösten bl.a. med hänsyn till älgjakten! Fortfarande gott om tid alltså att planera olika aktiviteter.
Signe

Anonym sa...

Fast lite tråkigt är det att Sverige inte deltar i den internationella veckan. Att vara en del av den internationella sammanhanget vore bäst, man skulle skapa gemenskap på ett bättre sätt.
Känns lite gammaldags att inte ha Amningsveckan för att Sverige semestrar.
vad älgjakten har med saken att göra så fattar jag inte, vore intressant att veta

Anonym sa...

Jag deltog oxå i "ISupportYou" tycker det är det bästa initiativet på länge!! Håller även med ovanstående talare, det vore ett stort plus om Norden samkörde med övriga världen, det twittrande mm som varit kring "ISupportYou" har varit helt fantastiskt och känts mycket stöttande och positivt! det borde alla få vara med i!
I Support You!

Signe sa...

Oj, ang. älgjakten så var det i alla fall på den tiden (början på 1990-talet) många medlemmar i Amningshjälpen vars män (och även de själva?) jagade, och det innebär ganska mycket praktiskt och logistiskt arbete med att ta hand om köttet, sköta hushållet, transporter etc, dvs. svårt med andra aktiviteter just då. Vill minnas att vi faktiskt firade åtminstone ett par år i augusti, men det var väldigt svårt att mobilisera folk.
Signe