onsdag 4 september 2013

Semper anmälda för vilseledande reklam


av Julia Ilke

Välling för en god natts sömn? Ja det påstår i alla fall Semper när de gör reklam för sin nattvälling. Påståendet saknar dock belägg och är till och med vilseledande. Barn vaknar på nätterna och det är helt i sin ordning att de vill amma då. Att de vaknar är inte ett tecken på att de är hungriga och att mjölken inte räcker  men det är lätt hänt att reklamen uppfattas så  och därför har en mamma nu anmält Semper till Konsumentverket för vilseledande reklam. Så här skriver hon själv om sin anmälan: 

"Jag anmälde Semper för några månader sedan till Konsumentverket för vilseledande reklam. Jag fick vid flera tillfällen hem kuponger som gällde på en god natts sömn. I reklamen och på kupongen marknadsförs vällingen som sömnmedel och de skriver att Sempers välling får hela familjen att sova gott! Jag blir väldigt upprörd av den här reklamen. Välling är mat - inte ett sömnmedel! Bebisars sömnproblem kan ha många orsaker utöver hunger. Jag är rädd att den här typen av reklam kan få ammande mammor vars bebisar sover dåligt att sluta amma eftersom de luras att tro att sömnproblem beror på hunger. Nu har min lokaltidning och lokala tv-nyheterna uppmärksammat denna anmälan. Häftigt tycker jag, som hoppas att Semper kommer att ändra sin reklam och sluta anspela på småbarnsföräldrars sömnbrist i sin jakt på ökad försäljning. Jag rekommenderar er andra som också blivit upprörda över denna reklam att anmäla. Är det fler som gör det ökar möjligheten till förändring...
...poängen är att jag anser att reklamen är direkt vilseledande. Kupongen avser välling men texten lyder "30 kr rabatt på en god natts sömn". Jag citerade själva kupongen och även delar av reklamens text som säger att med sempers välling får hela familjen sova gott. Jag skrev om bebisars sovvanor och att problem kan ha flera orsaker. Jag tog även med detta om amning och att det kan påverka ammande mammor negativt. Vällingen lanseras som sömnmedel när det är mat (och kanske inte så bra sådan...men det är en annan sak). Att anspela på sömnbristen anser jag är sååå fult! En annan aspekt är de barn som dricker välling men ändå sover dåligt, många av de föräldrarna blir förtvivlade. Jag har kompisar som sagt "min dotter/son får ju en flaska innan läggning men sover ändå bara 2 timmar innan hen vaknar, vad är det för fel???". Eftersom vällingen beskrivs vara sömnmedel så är det lätt att tro att det då är barnet det är fel på..."

Lokalpressen har tagit upp anmälan och du kan läsa och höra om det här och här.

6 kommentarer:

Amman sa...

Åh vad bra gjort! Har stört mig jättemycket på deras påståenden. Finns ju tom en välling som heter "godnattvälling"...Hoppas de blir fällda!

Anonym sa...

Då kan ni också anmäla Libero "Up & Go" blöjor, personen kan ju faktiskt få ett intryck att barnet börjar gå snabbare med "Up and Go" blöjor

Anonym sa...

Jättebra att ni anmäler! Fick reklamen för ett tag sedan och har också stört mig på det. Som tur är var det inte första barnet och jag vet nu att varken semper-gröt eller deras välling är något måste.

@ Anonym: Dålig jämförelse, knappast så att UP o GO konkurrerar ut något.// Emma

S sa...

HEJA!

Spannmål och kalvmat sa...

Anonym, jag skrattar lite och hoppas att du själv inser vilken haltande jämförelse det var men är samtidigt nyfiken på varför du kände behov av att klämma en grinig kommentar över huvud taget.

Libero har aldrig hävdat i annonsering att deras blöjor får barn att börja gå. Jämförelsen hade möjligen funkar om Semper hävdat att deras välling är bra för barn som sover... (:

Signe sa...

Så bra att någon anmälde. Dessvärre brukar det ta väldigt lång tid att få någon sorts beslut/utlåtande. Alltid bra att klaga direkt till företaget, begära forskningsunderlag etc, de är förhoppningsvis känslig för kritik från konsumenter? Ang. blöjor, kolla det här:
http://shine.yahoo.com/parenting/luvs-diapers-ad-reignites-public-breastfeeding-debate-where-190600706.html
Signe