torsdag 31 oktober 2013

Mammans kost vid amning

av Julia Ilke

Vad man som mamma äter påverkar mjölken och det är vanligt med funderingar på vad man kan och inte kan äta och dricka när man ammar. Här kommer en lista över vanliga sakerna mammor brukar undra över:

Alkohol:
Mängden alkohol som går över i mjölken är försvinnande liten. Mjölken får samma halt av alkohol som ditt blod och det handlar om promillehalter. Det finns således ingen anledning att mjölk ur och kasta mjölk efter att du druckit och enligt Livsmedelsverket kan du säkert dricka 1-2 glas vin.Oavsett amningen är det så klart inte att rekommendera att man som förälder dricker sig berusad eftersom man blir en sämre och mindre uppmärksam förälder då.

Nikotin:
Nikotin går över i bröstmjölken så det är bäst om du inte röker eller snusar när du ammar. Det är dock bättre för barnet att du ammar och röker än att du ger ersättning och röker. Bästa tillfället att röka är direkt efter ett amningstillfälle eftersom halterna av nikotin då hinner sjunka något tills dess att det är dags att amma igen. Att röka precis samtidigt du ammar är inte att rekommendera eftersom barnet andas in röken.

Koffein:
Normalt sett går det bra att dricka kaffe. Barnet får visserligen i sig en lite koffein och en del barn kan reagera med magont och/eller hyperaktivitet. Om ditt barn inte reagerar negativt finns det ingen anledning för dig att inte dricka ditt kaffe.

Bönor, linser, kål, lök och andra gasbildande livsmedel:
En del barn, och särskilt när de är nyfödda, blir gasiga i magen när mamman äter mycket gasbildande mat. De flesta reagerar dock inte så du behöver inte undvika dessa livsmedel av princip. Prova och se hur ditt barn reagerar.

Mjölkprodukter:
Det är relativt vanligt med allergi mot komjölksproteiner och det märks oftast genom att barnet får diarré. Misstänker du allergi så kontakta BVC eller vårdcentralen för att göra ett test och uteslut sedan alla mjölkprodukter.

Läkemedel:
Läkemedel går över i mjölken och du bär därför kolla med din läkare om medicinerna du tar kan tas när du ammar. Ofta finns amningsvänliga alternativ så be din läkare om ett sådant och stå på dig lite för en del läkare är dock dåligt insatta och kan avråda från amning för att vara på den säkra sidan. Dubbelkolla gärna själv med en annan läkare samt läs själv vad som står i Fass eller Janusinfo.


4 kommentarer:

Signe sa...

Jag tyckte att det märktes ganska väl på mina barn om jag ätit något mindre lämpligt: lagom mängd är nog bra att tänka på. Av någon oförklarlig anledning vräkte jag en gång i mig ett helt paket torkade fikon innan vi skulle flyga till USA:s västkust. Minstingen var ca 3 månader och enbart ammad. Diarré hela vägen för henne (inte mig, underligt nog), av den sort som ingen blöja i världen klarar. Som tur var hade jag tre ombyten kläder, och luften i planet är så torr att det gick att skölja upp och torka plaggen (flygningen från Köpenhamn var non-stopp i 12 timmar).
Sen minns jag att om jag åt fisk, så luktade barnen som fiskmåsar...
Signe

Anonym sa...

Som numera delammande vore det interessant att veta hur länge koffein stannar i kroppen och sas är aktivt i bröstmjölken. Om man vill dricka en kopp kaffe och sedan att barnet ska få i sig så lite koffein som möjligt, hur länge ska man vänta optimalt? (kan inte pumpa ur men koffeinet borde väl försvinna vid någon tidpunkt?)

Bettan sa...

Det måste vara ett stort feltänkt att gasbildande mat ger gaser hos barn som ammar. Anledningen att fiberrik mat ger gaser hos den som äter den är att bakterierna i tjocktarmen som bearbetar fibrerna producerar metan under processen. Fibrer går inte över i blodet och går alltså inte över till bröstmjölken. Om det är något annat som är gasbildande och går över i blodet skulle jag gärna vilja veta det för jag förstår inte hur det skulle kunna gå till på detta sätt.

Anonym sa...

Intressant!