måndag 14 december 2009

Vilka ingår i amningslobbyn?

Av: Eva-Lotta Funkquist

Lars Jalmert är barnpsykolog, mansforskare och professor i pedagogik vid Stockholms universitet. I en artikel i SvD idag säger han så här:

– Det finns en stark amningslobby i världen som förespråkar amning under lång tid. Det är i och för sig ett smidigt sätt att föda upp barnet på. En del mammor kan av olika skäl inte amma och det är inte något som barnets utveckling påverkas negativt av.

Och jag undrar Lars Jalmert, vilka är med i den där lobbyn? Är det WHO du menar? Annars kan jag inte komma på någon direkt resursstark organisation som uttalar sig med entusiasm om amning. Dessutom Lars, att säga att utebliven amning inte påverkar barnets utveckling negativt på något sätt innebär ett uteslutande av väldigt mycket forskning och kunskap. Du kanske menade att barn som inte ammas inte blir mer allergiska än ammade barn, eller vad menade du?

4 kommentarer:

Marit sa...

Man skulle kanske jämföra resursstyrkan hos "amningslobbyn" (i den mån en sån finns) och barnmatslobbyn. Enligt tidskriften The Ecologist skule aldrig WHO-koden ha kunnat komma till stånd nu p g a lobbying från ekonomiska krafter.

Anonym sa...

Ja, jag undrade också det när jag läste tidningen i morse. Hela citatet är så galet att man inte vet var man ska börja. Artikeln handlade dessutom om jämställdhet, men var jämställdhet kommer in i det här citatet får man bara gissa. Meningarna hänger knappt ihop. Har han blivit censurerad eller uttalar han sig alltid sådär osammanhängande? Eller är det meningen att man ska läsa något mellan raderna?
Hälsningar Karolina i Stockholm.

Unknown sa...

Jag skrev faktiskt till honom och frågade, eftersom jag tyckte att det där kunde tolkas som att amning inte är bra för jämställdheten. Han svarade att det är så när man blir intervjuad, journalister klipper ner det man säger så att det blir så kort att det är svårt att förstå vad man menar. Efter den längre förklaringen kan jag säga att jag håller med honom i stort sett, även om jag nog tillskriver amningen större värde än han gör, och jag är övertygad om att intresserade och engagerade partners är viktigt för att få amning att funka bra.

Nybliven mamma sa...

Att WHO har snedvriden syn på amning som tyvärr påverkar nyblivna mammor i Sverige negativt så har han en viss poäng.