lördag 26 december 2009

Varför ammar inte kvinnor så mycket som de önskar?

Av Marit Olanders

Allt fler avbryter amningen eller börjar med tillägg allt tidigare. Skulle man tro Expressen så vore det väl det ett tecken på att svenska mammor inte längre går på lögnerna om amning. Men idag berättar Ekot att 80 % av gravida kvinnor i Stockholm önskar att amma helt. Många får inte sin önskan i uppfylld. Bara 56% ammar helt när barnen är 4 månader enligt Socialstyrelsens statistik. Stockhoms läns landsting undersöker varför. Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till.

4 kommentarer:

Jonna sa...

Ja, i vårt fall var det så enkelt att de på BB sa till oss att ge vår dotter tillägg eftersom jag hade för lite mjölk. Naturligtvis! Ingen har väl tillräckligt med mjölk innan den runnit till?! Men jag som inte visste bättre då kände mig totalt misslyckad som inte hade fontäner av mjölk sprutande ur brösten efter tolv timmar. Som tur var fick jag trots tillägget igång produktionen så pass att jag kunde ta bort tillägget efter en månad.
En sak funderar jag på ibland: räknas min dotter som helammad vid fyra månaders ålder om hon först fått tillägg (inte varit helammad) och sedan slutat med det och bara ammats?

Anonym sa...

Till Jonna, angående din fundering på om din dotter räknas som helammad:

I begreppet helammad ligger ingen värdering. Det är en term (som jag förstått det) som definieras som att barnet inte fått NÅGOT annat än bröstmjölk och a/d el d-droppar. Någonsin.

Termen används i forskning eftersom det måste finnas en klar definition och inga "nästan helammad" då man tittar på effekter av amning.

Din dotter är alltså inte helammad. Men det är inget fel i det.

Lotta

Jonna sa...

Självklart är det inget fel i att delamma eller inte alls amma ett barn (även om det kändes som ett nederlag , när jag var mitt uppe i det. Jag har själv tänkt att dottern per definition inte borde anses vara helammad, men vår BVC-sköterska fyllde i journalen i att hon var "enbart ammad" tills hon var fem månader, trots att hon under den första månaden fyllt i "delvis ammad". Det var det som satte myror i huvudet på mig.

Amningsbloggen sa...

Jonna! Du har helt rätt i begreppsförvirringen. Du är dock så pass unik att du inte behöver vara orolig för att du har sabbat statistiken. Antagligen därav BVC sköterskans villrådighet. Jag tycker nog ändå att hon gjorde rätt. Flickan var ju enbart amma VID fem månader men inte tills.
Hälsar Eva-Lotta