måndag 22 mars 2010

Följ med in i amningsvärlden med Amningsnytt!





TEMA: GÖRA MER MJÖLK

För lite mjölk är den vanligaste anledningen till att kvinnor ger upp amningen i förtid. Känslan att ha för lite mjölk kan vara just bara en känsla — mjölken finns där.
Andra gånger är det en realitet. Att amma oftare och se över barnets tag är de vanligaste råden, men det finns mycket mer man kan göra.

Tillmata utan nappflaska
Det går snabbt och lätt för barn att dricka från nappflaska. Så lätt att nappflaskan kan störa amningen. Men det finns också ett sätt för barnet att få i sig mjölk vid bröstet, även om den inte kommer inifrån bröstet, nämligen via ”sond på bröst”: Man tejpar en tunn slang, en sond, på bröstet och sticker ner andra änden av sonden i en mugg eller nappflaska. På så sätt får barnet i sig den mjölk det behöver medan det är vid bröstet och amnignen störs inte lika mycket.

Ammade utan att ha fött
Louises tvillingsöner växte i en annan kvinnas mage. När de föddes, 10 veckor för tidigt, testade Louise att pumpa och fick fram mjölk till dem. Louise tog läkemedlet Domperidone för att få igång mjölkbildningen.


BARN TILL PAPPALEDIGA AMMAS MER

Barn till pappor som tar ut föräldraledighet under det första året ammas i högre grad de första sex månaderna än barn till pappor som inte tar ledigt. Det visar en ny svensk studie som omfattar 52 000 barn.


AMNING SOM MULTITASKING

Man kanske börjar med att amma och läsa en tidning, prata i telefon eller se på teve, fortsätter med att amma och fika samtidigt och till slut kan man stå och gå och plocka upp en hel kundvagn varor på bandet, betala och lägga ner allt i kassar (pappers som står av sig själva) med en hand medan man håller barnet vid bröstet med den andra.
En helt ny värld öppnar sig när man kan göra andra saker samtidigt som man ammar.


I HUVUDET PÅ EN AMNINGSSAMORDNARE

Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverket och den som har amningsfrågorna på sitt bord. I en öppenhjärtig intervju berättar hon varför den svenska amningsrekommendationen är så omdiskuterad, varför amningsinformation är ett så känsligt ämne och om sin tid i Demokratiska republiken Kongo, där amning kan vara en fråga om liv eller död.


I AMNINGSNYTT DESSUTOM

• Nyblivna mamman Evelina om vad kvinnokroppen och manskroppen är gjorda för

• Ledare: Amningshjälpen, blid men benhård alltsedan 1973

• Ny hjälpmamma: Jag känner att jag gör något viktigt


och mycket mycket mer



KONTAKTA AMNINGSNYTTS REDAKTION
på red at amningshjalpen punkt se eller amningsnytt at amningshjalpen punkt se

3 kommentarer:

Nils Pettersson sa...

Hej!
Apropå barn till föräldralediga pappor. I en utvärdering av de pappagrupper som bland annat jag och Mats Berggren jobbar med, visade det sig att pappor som deltog i en sådan grupp inte bara var föräldralediga längre än riksgenomsnittet utan också att deras barn ammades under längre tid än genomsnittet. Vem var det som sa att pappan inte hade någon betydelse?
MVH/Nils Pettersson

Marit Olanders sa...

Nils: Det är förunderligt att oavsett alla andra faktorer, fysiologiska såväl som sociala, så spelar pappans engagemang roll för hur amningen går. Jag skrev om pappagruppernas erfarenheter i Amningsnytt nr 3/09.

Camilla sa...

Är det givet att det finns en korrelation i att mannen är där? Jag tänker på att högutbildade kvinnor och kvinnor i storstäder också ammar mer än lågutbildade och småstadsboende. En kvalificerad gissning är att de också är i storstäder och med utbildning - dvs medelklass och uppåt - som män faktiskt är föräldralediga.

Därmed inte sagt att män inte kan vara ett stöd för ammande kvinnor, givetvis.