fredag 19 mars 2010

Apotekets dubbla budskap

Av Marit Olanders

Kundtidningen Apoteket satsar på att locka in spädbarnsföräldrarna i, citat: den nya, ljuva (bebis)produktvärlden i årets första nummer. en av dessa förment ljuva produkter är - nappflaskan. Den kan, enligt tidningen, "användas i kombination med amning eller som ett alternativ när amningen inte fungerar". Inte ett knyst om att nappflaska kan störa amningen.

Jag blir så trött. Inte en gång till liksom. Och att nappflaskföretagen själva tjatar om det är väl inte förvånande i sig, men apoteket hade väl lite större trovärdighet än så? amningsnytt nr 1/96 har ett helt temanr om amningsinformation på apotek, med information om barnets tag och bröstmjölkens innehåll. Här försöker man förebygga att amning "inte fungerar" snarare än hänvisa till nappflaska när den inte gör det.

I samma nr av tidningen Apoteket finns faktiskt en sida om amning, där en barnmorska intervjuats. Hon konstaterar att problem med tekniken är det vanligaste skälet till att föräldrar kontaktar henne för amningsrådgivning.

Först en bild på en nappflaska som en av grejorna i den ljuva produktvärlden och sen en svart ganska krånglig text om amningsteknik. Vilket budskap får tidningens målgrupp egentligen?

4 kommentarer:

wonderkarin sa...

Trist, jag antar att den som är ansvarig för apotekets tidining kontaktats?

Mikaela sa...

Kan inte amningshjälpen skriva en artikel om amning till Apotekets tidning? Med ett samarbete så undviks felaktigheter.

Johanna Stenius sa...

Men i de allra flesta fall så stör faktiskt inte nappflaska amningen och gör den det kan man alltid gå tillbaka till helamning, eller hur? Det är faktiskt amningshjälpen som gett mig just den informationen.
Det är ju dessutom mammor som inte vill helamma som behöver en nappflaska, och det är de som kommer söka informationen, inte mammor som redan är frälsta på amning och inte vill ha en nappflaska. Vill man köpa en nappflaska finns det ju antagligen en anledning till det - att man vill minska amningen.

Marit Olanders sa...

"i de allra flesta fall så stör faktiskt inte nappflaska amningen"
Här skulle jag vilja se ett vetenskapligt underlag, om det går att finna. Dessutom undrar jag varför du tycker att det ursäktar att nappflaska faktiskt stör amningen för vissa. Det är en mycket vanlig anledning till att kvinnor får problem med amningen.

"... och gör den det kan man alltid gå tillbaka till helamning, eller hur?"
Det kan man, om man får kunnigt stöd i tillräcklig mängd. Om du läser kommentarer på olika inlägg här på Amningsbloggen så ser du att många INTE har fått den hjälpen.