... kolla vem som är avsändare
Av Marit Olanders
I filmen på knappt 10 minuter får man inte en enda gång se en bebis roota (söka efter bröstet) och ta tag på sina egna villkor. En kvinna som sägs vara nurse practitioner och bara nämns vid förnamn förklarar om olika amningsställningar för en osäker mamma. När mamman har ammat en lång stund säger kvinnan att i slutet kommer den goda mjölken, och det är den vi vill åt, som får barnet att gå upp i vikt. Men att nå så långt är svårt och man måste tänka på vad man äter så man inte råkar få i sig något som kan verka gasbildande och så måste man låta bli kaffe och alkohol.
Filmen har visats över 700 000 gånger. Att den kallas "Allt om amning" antyder att det inte finns mer att veta. Avsändaren har också skickat in andra filmer, om att linda barn (50 000 visningar, mindre än en tiondel av amningsfilmen) och om flaskmatning (25 000 visningar), allt inspelat på amerikansk engelska.
Men vem är avsändaren? "Underbara bebisgiraff" kallar sig avsändaren, som säger sig vara en engagerad pappa på 30 år från Nestlés hemland Schweiz.
Bloggaren Morgan Gallagher i England menar att det i själva verket är Nestlé som ligger bakom filmerna, vilket hon har skrivit om i detta inlägg. Men är det inte omtänksamt av Nestlé att lägga ut en film om amning? (Eller dela ut gratisbroschyrer om amning på svenska sjukhus, vilket mig veterligen fortfarande sker?) Det kan ju verka så. men i själva verket får man inte hjälp med en problematisk amning av filmen eftersom man aldrig ser ett barn ta ett bra tag om bröstet. Snarare får man intrycket att amning bara är för superkvinnor som kan uthärda smärta, aldrig bli trötta eller sugna på en kopp kaffe. Och inget för vanliga dödliga. För oss duger flaskan gott. Eller?
3 kommentarer:
Gillar verkligen temat att vara vaksam mot auktoriteter. Det är från det perspektivet jag har då jag jobbar med pappagrupper viktigt. Jag skulle vilja säga att det är ett stort problem att det finns så många som ska tycka och tänka och vara experter kring föräldraskapet - många upplever det om inte förvirrande så i varje fall svårt att veta hur man ska förhålla sig. Så skulle det inte behöva vara, tycker jag.
För att höras i flödet av "fakta" från de stora flaskjättarna kanske Amningshjälpen m.fl. skulle satsa på att synas mer på Youtube o dyl? Om denna film är så felaktig, var kan man då se en bebis ta ett riktigt tag? Har ni någon sådan?
Tack för berömmet, Nils!
Sofia - nu handlade det här inlägget om att olika avsändare kan han olika syften med att säga saker om amning men jag kan garantera dig att om Amningshjälpen någon gång får tillräckligt med resurser för att göra film som kan läggas ut på YouTube - då kommer det att framgå var den kommer ifrån och vem som uttalar sig.
Skicka en kommentar