måndag 5 april 2010

Naturligt är inte lika med bra

Av Marit Olanders

- ... amning är inte något "litet extra", det är ingen guldkant på tillvaron, det är normalt,
sa jag.
- Ja, helt naturligt liksom, sa den jag pratade med.

Fast eh det var inte så jag menade. Vad är det som gör att det måste påpekas att amning är "naturligt". Varför säger man inte "det är naturligt att gå" eller "det är naturligt att äta"? Skiljer man inte ut amning som något speciellt just genom att påpeka att det är naturligt?

Vilka andra företeelser känner vi oss manade att påpeka att de är naturliga? En gång minns jag tydligt att jag hänvisade till naturlighet. Det var på Roskildefestivalen och en tillrest kompis av det mera renliga slaget förfasades över standarden på hygienen, typ tio duschar till 70 000 festivaldeltagare och den upptrampade lervälling som omgav lastpallarna men stod på för att duscha, de nästan lika få bajamajorna och den påträngande urinstanken från alla buskage.
- Det är bara naturligt, sa jag.
- Då är jag helst inte naturlig, sa han.

Blir det inte lite freakshowaktigt, lite äckligt, att hänvisa till att något är naturligt?

När ordet naturligt sägs i samband med amning är det ofta för att rättfärdiga amningen. Amning = naturligt= bra. Men det är ett vanskligt uttryck, av flera anledningar. Det är svårt att slå fast vad som är naturligt. Man kan hamna i ändlösa diskussioner om definitioner. Och vad är det som säger att naturligt är bra? Hur kan man lägga en värdering i naturligt?

Synonymordboken förklarar naturligt genom att hänvisa till dess motsatser, konstgjord, förkonstlad, tillgjord. Kanske man skulle kunna säga att fri amning är naturligt och reglerad amning inte är naturlig? Men varför egentligen? Och var kommer värderingen in?

3 kommentarer:

Heidi sa...

Som i allt annat lägger väl människor in värderingar i ordet naturligt. Men jag förstår ändå inte riktigt varför man inte kan tala om naturliga saker och saker som är mindre naturliga för människor som art, utan att för dens skull fördöma något som är mindre naturligt. Något som är konstlat kan ju också vara bra tänker jag, till exempel att rädda livet på mor och barn genom kejsarsnitt. Men det betyder väl inte att man inte kan säga att det är mer naturligt att föda utan kejsarsnitt?

Cecilia sa...

Jag tycker nog att amning är naturligt, men att naturligt blivit ett så belastat ord. Jag tycker att det egentligen är ett bra ord, men skulle vilja rensa bort mycket av ordets laddning och använder det mer strikt i betydelsen "biologiskt ursprunglig". Jag tycker att Heidi hade flera viktiga poänger här också! :-)

m.k.b. sa...

Jag håller med dig Marit. Ofta används ordet naturligt om saker som är lite äckliga men som man ändå vill försvara, som när folk fiser offentligt, småskrattar och säger att "det är ju helt naturligt". Men samtidigt, själva ordet naturligt innefattar i dagligt tal att det föreligger en konflikt (naturligt vs kulturligt, dvs. konstgjort), och det gör det ju. Amning är ju tyvärr inte alls något så självklart, rent kulturellt, som det är biologiskt, och därför måste det väl av vissa förklaras som att det är "naturligt".