lördag 8 januari 2011

När ska man klippa tungbandet?

Av Eva-Lotta Funkquist

Ibland hör man att mammor och barn blir hjälpta av att barnets tungband klipps. Att ha ett kort tungband och därför som baby inte kunna sträcka ut tungan är egentligen en normal anatomisk variation. Så när ska det klippas? Man har inte kunnat visa att barn som har kort tungband oftare får problem med amningen. Men i vissa fall tycks ändå stora problem bli avhälpta ganska momentant om tungbandet klipps. Risken för komplikationer anses minimal. Klicka på rubriken om du vill se artiklen.

2 kommentarer:

Maja sa...

Olivia kunde inte amma alls förren tungbandet klipptes ca två dygn efter förlossningen. Hon sög och sög och skrek och skrek av hunger. Det va hemskt. Skönt att dom klippte till slut. Min kompis hade amningsproblem och barnets tungband klipptes efter flera månader. Det blev ingen amning alls för dom, och jag tror det hänger ihop.

Anonym sa...

Jag tror också att ett för kort tungband påverkar amningen negativt. Vår förstfödde hade stora problem med att amma när han föddes och det var hemskt. Han sög och sög och hade ett perfekt grepp men blev aldrig nöjd utan bara skrek och skrek. Vi var vakna dygnet runt i 10 dygn för att han var så hungrig och det slutade med en svår förlossningsdepression för mig och ingen amning alls i slutänden för den fick avbrytas med medicin eftersom jag blev så sjuk och en fruktansvärt negativ första eftervårdsupplevelse som gjorde att det tagit oss fem år att våga försöka få barn igen. Det sjukhus vår första föddes på missade helt att kolla om hans tungband var för kort, något som är en så enkel åtgärd och som jag är övertygad att om de hade klippt det på BB så hade amningen fungerat - jag hade så mycket mjölk och han hade ett så fint grepp och gjorde allting "rätt" när han försökte. Ist upptäcktes hans för korta tungband först 3 år senare när han hade fått stora problem med uttalet dessutom pga det. Är så arg och besviken på förlossningsavd och BB som missade nåt så enkelt!