måndag 17 januari 2011

Kondomer för amning

Av Eva-Lotta Funkquist

Platta bröstvårtor kan vara ett problem. Det är svårare för barnet att ta tag om bröstet vid amning. Speciellt svårt brukar det bli om barnet varit sjukt i nyföddhetsperioden eller fått mycket tillmatning med nappflaska. I en studie har man visat att lösningen kan vara kondomer. Man klippte av gummisnoddsdelen av kondomen och snodde den på en avsågad spruta. Sedan sög man in bröstvårtan i sprutan och trädde snodden på bröstvårtan. På så sätt "bildades" en bröstvårta och resultatet blev att bebisarna kunde ta tag om bröstet utan problem. Nitton kvinnor, vars barn inte kunde ta tag om bröstet, blev alla hjälpta tack vare metoden och kunde amma sina barn fullt. Jag är lite osäker på hur man kunde vara säker på att snodden inte lossnade och därmed utgjorde en risk för barnet. Klicka på rubriken kan du läsa artikeln.

3 kommentarer:

Hanna sa...

Har indragna/platta bröstvårtor men aldrig haft problem. I början kanske det var lite knöligt att få grepp men det gick med lite hjälp. Min son drar ut bröstvårtan när han tar tag. Bra va!

Katharina sa...

Jag skulle vilja se detta göras, finns det någon filmsnutt från studien?

Eva-Lotta sa...

Katharina! Nej! Men det finns bra bilder i artikeln. Den går ju att beställa, men jag kan inte lägga ut den av upphovrättsliga skäl.
Eva-Lotta