fredag 30 september 2011

Smaka från förälderns tallrik

av Marit Olanders

Barnhälsovården förde inte vidare Livsmedelsverkets rekommendation om sex månaders helamning till föräldrarna, så därför ändras råden nu till att det är okej att låta barn smaka på mat från fyra månader. Det innebär alltså inte att det var "fel" att helamma till sex månader, men ytterst få gjorde det.

Barnmatsföretagen hänger givetsvis på och TV4 rapporterar att Semper redan har skickat ut ett brev till landerts BVc-sjuksköterskor oim att mat ska introduceras vid fyra månader. Livsmedlesverket poängterar att det är smaker som gäller, i storlek av ett kryddmått, 1 ml. För det behöver man knappast köpa burkar med barnmat eftersom en burk på 100 ml innehåller 100 portioner. Tanken är snarare att barnet kan få smaka små små mängder från förälderns tallrik. När det är så yttepyttesmå mängder gör det inget om det råkar vara lite salt i maten.

Många barn är dock inte nyfikna på mat vid fyra månader och inte vid fem månader heller. De flesta barn blir intresserade av annan mat runt sex månaders ålder, när deras motoriska utveckling gör att de kan sitta upp rakt, ta saker med handen och föra dem till munnen och kanske de också börjar få tänder då. Andra blir inte intresserade förrän efter sexmånadersdagen. För deras föräldrar kan den nya rekommendationen leda till ökad press på att börja med mat innan barnet är redo för det. Ingen vill ju ha ett barn som är "sent" i utvecklingen.

I själva verket är det helt normalt att amma mest och börja med mat någon gång kring eller efter sex månader. Inte heller behöver man skynda sig att dra ner på amningen i i rädsla för näringsbrist. Många friska pigga ammade barn smakar på mat efter behag men fortsätter att förlita sig på amningen för att bli mätta ändra till ettårsdagen eller kanske ännu längre. Och det är helt okej.

8 kommentarer:

Emp sa...

Min BVC sköterska sa redan när Sixten var 2 veckor att man kan ge smakisar vid 4 månader. Detta då jag berättade om ångesten jag har över min amning och att jag "måste" amma till han är 6 månader.

Jag fick sån ångest att jag nu gått över till 100% ersättning, min son är nu 1 månad. Jag äter Pravidel för att få bort mjölken men nu efter 8 dagar med medicin har det fyllts på i det högra bröstet igen :( Jag hade (har?) en överproduktion som heter duga och fick stockning på stockning redan från början med 40 gradig feber. Fram till jag slutade amma och fick tabletten kunde jag inte ta hand om min bebis alls pga febern .

Men trots tabletterna fylls brösten :/ Finns det något jag kan göra? Jag är verkligen livrädd att det ska panik fyllas när tabletten är slut, så där som i början när jag slutade. Finns den risken?

Marit Olanders sa...

Emp, jag tror att överproduktion av mjölk är ett stort dolt problem. Många får höra att de ska vara glada över att ha mycket möjlk men så är det som du ju vet verkligen inte alls. =(
Jag skulle inte tro att mjölkproduktionen ökar igen om du inte ammar. Här kan du läsa om överproduktion av mjölk. Det är saker jag tycker du borde ha fått höra av vården i stället för klen tröst om smakportioner:
http://www.amningshjalpen.se/images/stories/mycket_mjolkAN32007.pdf

Anonym sa...

Jag blir så frustrerad när en svensk myndighet ändrar rekommendationer pga att de nuvarande inte följs. Dessutom helt utan vetenskapligt stöd att detta skulle vara bättre för barnen. Är det 2011 eller? VAB:andet ökar läste jag för ett tag sedan och vi har problem med resistenta bakterier och överanvändning av antibiotika och pencilin. Alltså, vad är det här? Varför ser inte svenska myndigheter till att förespråka det naturliga skydd med antikroppar som finns i bröstmjölken? Hur många kommer att hålla sig till ett kryddmått med mat? Ta fram ett kryddmått så får ni se hur mycket det är! I den svenska familjerättsliga lagstiftningen ska i princip alla bedömningar utgå från "barnets bästa" men i det här fallet läggs bevisligen
"barnets bästa" på hyllkanten. Tragiskt tycker jag.

Marit Olanders sa...

Anonym, jag hade just tänkt skriva mer om det ...

Maja sa...

Min dotter ville inte äta annat än att amma förren runt året. Det tog rätt lång tid innan jag insåg att det inte gör något. Hon har mått toppen hela tiden!

Madelene sa...

"Knattetanterna" i P4 Radio Stockholm talade idag jättebra om detta, och just att BVC borde fås att följa rekommendationen om 6 månader istället för att ändra. Man kan lyssna på ljudklipp från dem: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3888&grupp=14477&artikel=4491468

Anonym sa...

Anonym - håller med helt! Fast inte första gÅngen "barnets bästa" kommer i skymundan för föräldrarnas bästa...:(((

Ulrika Forsell sa...

Hej och stort tack för inlägget. Jag sitter här och ammar min 7 mån flicka. Jag helammade henne till hon var 6 mån. Har sedan börjat med smakportioner. Kokar lite morot, palsternacka, sötpotis mm. Mixar m lite smör. Har även provat på med dinkelmannagrynsgröt eller hirsgröt. Hon är måttligt intresserad. Gröten funkar ganska bra....dck bara ett par tsk. Jag märker att jag oroar mig lite....Räcker det m bröstmjölk? Hon är en rund, glad och pigg liten tjej. Följer sina kurvor ;) så BVC är nöjd.....
När jag nu läste att bröstmjölk räcker för tom en 1 åring kände jag en sten som föll....
Tycker att jag är en stark och intuitic kvinna men när det gäller detta med amning och smakprtioner blir jag stressad. Alla pratar om hur deras barn sover hela nätter och äter det mesta!!!
Phuuu..vår dotter sover hos oss. Ammar fortfarande en hel del på nätterna. Inget problem då hon bara letar upp bröstet och så sver vi tryggt vidare båda två.
Jag tyckte min BVC sköterska verkade tycka det var konstigt att vi inte gav smakprtioner vid 4 mån. Förvånande! Hon borde ju varit en uppmuntran till att vår amning funkar så fint! Det hade i alla fall jag önskat. Inte för jag egentligen behöver hennes bekräftelse....Hon påstår dessutom att man ska blanda flytande margarin i smakportioner istället för smör....samt att man MÅSTE ge industrigröt för att barnet ska få tillräckligt med järn. Som att gud missat den detaljen när´han väl var i gång ;) Hirs har hög andel järn tex....
Hmmm...nu bubblande jag ut en del frustation.
Tack för en jättebra blogg! Skönt att hitta någnstans att fylla på med energi och få lite bra kunskap. Be Happy!