söndag 22 november 2009

Amning skyddar mot bröstcancer - men vem ska sprida det budskapet?

Av: Eva-Lotta Funkquist

SVD skriver idag att en oberoende expertkommitté vid USA:s hälsodepartement har gjort ett utspel. Man anser att antalet mammografier kraftigt kan minskas. Kvinnor under 50 år tycker man inte behöver gå på mammografi alls, och kvinnor mellan 50 och 74 tycker man bara behöver gå vartannat år. Man menar att nedgången i bröstcancerdödligheten tack vare mammografi är så liten att den inte överväger riskerna för att skada med överdiagnostik. Screeningundersökningar i USA av bröst och prostata omsätter över 20 miljarder dollar per år. Företagen som tjänar pengar på screeningundersökningarna har startat ett lobbykrig.

Amning skyddar mot bröstcancer. Enligt en studie skulle t.ex. förekomsten mer än halveras i västvärlden om kvinnor ammade såsom var norm för 100 år sedan. Halveras! Men vem ska sprida det budskapet när det inte finns några pengar att tjäna för penningtörstande företag?

2 kommentarer:

Anna sa...

Jag var tvungen att kombinera amning och ersättning eftersom min dotter inte gick upp i vikt på enbart amning. Men jag fick rådet att ge ersättning en gång per dag!

Andrea sa...

Det är något att uppmärksamma till nästa års Rosa Bandet-jippon...

Jag har undrat lite över hur belagt det här med amning mot bröstcancer är, med tanke på att man ALDRIG hör det nämnas i andra sammanhang där bröstcancer diskuteras. Inte ens när t ex en tidning skriver om bröstcancer, hur många som drabbas och kända riskfaktorer osv.