söndag 15 november 2009

Spädbarn som är ledsna vill bli hållna i famnen

Det är så man får dem lugna, det är så man säger: det är ingen fara, jag finns här och ska skydda dig mot alla faror som finns i hela världen. Föräldrar tar barnet i famnen och tröstar intuitivt, ingen behöver tala om för dem att det är så man tröstar ett barn som är ledset och rädd. Ett barn som gråter framkallar sådan oro hos föräldrarna de bara inte klarar av att ignorera det. Och ändå; barnhälsovården har lyckats med konststycket att omtolka barnet, ge det ett nytt "biologiskt beteende" och förmå massor av föräldrar att ignorera barnet när det ska sova och är vettskrämt. Ibland förstår jag faktiskt inte hur det har varit möjligt. Klicka på rubriken så får du läsa ett exempel.

En dag tror jag att hela den här rådgivningen kommer att bli väldigt pinsam för barnhälsovården.

Och återigen: man kan använda nappen som bröst, men rimligtvis inte använda bröstet som napp. Eller hur?

Eva-Lotta Funkquist

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nej man kan inte använda bröstet som napp! Men det är ju sååå etablerat att säga så så det är inte klokt! Min svägerska sade att hon slutade amma båda barnen hon har för att de hade börjat använda henne som napp vid ca 9 månaders ålder, då när barnen behöver närhet som mest! Men det är klart visst kan det vara skönt att få paus någon gång med hjälp av napp som ersättning för bröstet, om barnet vill ta den vill säga...

Magdalena sa...

Nämen? Vad är det för idiot som svarat? Avskeda direkt!! En fem månaders bebis är LITEN. Vill han äta på natten så behöver han det. Punkt. Undrar vad jag skulle få för påhopp som ammar min 8 månaders uppemot 1 gång i timmen nu på natten när han är i separationsfas. Skulle aldrig drömma om att neka honom det... Fy satan vad arg jag blir på folk som utger sig för att vara kunniga och sen bara rabblar ur sig en massa smörja rent ut sagt.

Paula sa...

Jag begriper inte alls den där kommentaren om att INGEN fem månaders behöv äta. Klart som fan att det finns de som behöver det! Min 15 månaders är i en tillväxtfas nu där vi för första gången någonsin måste ge henne välling på natten för att hon ska klara av att somna om! Vad skulle alternativet vara? Att varken hon eller vi får sova alls, bara för att hon inte "behöver" äta enligt somliga?... jag blir så trött ibland...

Paula sa...

Tillägg: Menade så klart "Ingen fem månaders behöver äta PÅ NATTEN"

Andrea sa...

Är jag en hemsk och snobbig person för att jag verkligen inte KAN lita på råd från folk som inte kan skilja på när de ska använda "han" och honom" i en skriven text de har haft chans att gå igenom och redigera? Satslära, någon?


(Tja, och att de dessutom uttrycker så otroligt okunniga och märkliga åsikter, det kan väl ha med saken att göra också, dårå...)

Anonym sa...

andrea:

min sambo är "ordblind" och skriver som en kratta, men han är jäkligt kompetent på sitt jobb. Blanda inte ihop kompetens i yrket med hur bra man råkar vara på språket. (Denna typ av fördomar är även till exempel något som ställer till det för många invandrare, förutom de som är infödda med språkproblem.)

"hemsk och snobbig" ? Nej, det är säkerligen fel ordval.

Men försök istället se till helheten! Vad försöker någon att säga istället för ytan.

För övrigt tycker jag själv att svaret från "experterna" ang amning av spädbarnet är sanslöst galet. Men det är en helt annan femma.

Jag försvarar deras rätt att skriva dåligt, däremot tycker jag att budskapet är uselt.