torsdag 14 januari 2010

Barn som ammas länge har nästan aldrig använt napp

Av: Eva-Lotta Funkquist

I en brasiliansk studie visade det sig att barn som ammade längre än tolv månader mycket sällan hade använt napp någon gång i sitt liv. Nittiotvå procent hade aldrig sugit på napp, medan 75 % av dem som aldrig ammat använde napp. De barn som använde napp slutade med nappen tidigare ju längre de ammades. Klicka på rubriken om du vill läsa hela artikeln.

4 kommentarer:

Lotta sa...

Mitt första barn hade napp tills hon var 2. Ammades i 18mån.
Mitt andra barn slutade själv med nappen vid 7 månaders ålder. Han är nu 11 månader och ammas fortfarande. Fast honom har jag låtit amma fritt ända sen han föddes, till skillnad från dottern, eftersom jag då hade fått höra att man inte "skulle" amma för ofta etc. och eftersom jag inte vågade lita helt på min magkänsla med barn nr 1. Tänker att det kanske kan vara därför hon var mer bunden till sin napp.

Anonym sa...

Intresssant och stämmer i allafall på mina fyra. Ettan ammae jag bara 8mån, ha hade napp i tre år. Tvåan ammades 18mån, hade aldrig napp. Trean hade napp (prematur och fick napp på neonatal) i 5 mån, ammades 4 år 4 mån. Fyran är bara bebis än, 13 mån och ammas. Nappen hade även hon i några månader, då hon vant sig vid det på neonatalen.

Cecilia sa...

Det är jätteintressant det här hur napp påverkar. Sedan har jag ockå läst om studier om samband med amningsmotivationen, och för mig var det ialla fall så att jag gav ettan napp för att amningen var så smärtsam att jag inte orkade amma så ofta som hon ville/behövde.

Ändå ammade jag mitt första barn länge, så man ska nog inte bli alltför uppskrämd om man vill amma och har gett barnet napp redan. Men när jag jämför med mitt andra barn efteråt så ser jag trots allt stora skillnader i både amningsfrekvens och amningslängden. Det är intressant att se skillnaden så tydligt i efterhand ändå, även om det funkade rätt bra att kombinera napp och amning också.

Anonym sa...

De barn som föds för tidigt och får ligga på neonatalavdelning rekommenderas napp för att öva upp sugtekniken. Det går bra att sluta sedan när barnet kommer hem och man istället ammar, även vid fri hemgång i v35-36 och sond används. Min yngsta är 2½ år och trots att hon använt napp de första månaderna och haft svårt med sugtekniken (pumpade till 1 år korrigerad ålder)ammar jag fortfarande.