tisdag 23 februari 2010

Järn - ett hjärnspöke

Av Marit Olanders

Järn är ett mineral
som vi människor måste få lagom mycket av. För små barn behövs järn för att barnet ska växa och utvecklas normalt. För mycket järn är å andra sidan inte heller bra.

Bröstmjölken innehåller små men väl utnyttjade mängder järn. Ämnet laktoferrin i bröstmjölken gör att järn i bröstmjölk tas upp fem gånger så effektivt som järn i bröstmjölksersättning och välling. Ammade barn som får järntillskott kan drabbas av diarré (1).

Friska fullgångna barn som helammas i 6-9 månader har visat sig upprätthålla normala nomala hemoglobinvärden (Hb) och järndepåer. I en studie (2), sammanfattar forskarna att spädbarn som ammades exklusivt i sju månader (och inte fick järntillskott eller järnberikade spannmålsprodukter) hade signifikant högre hemoglobinnivåer vid ett års ålder än ammade barn som fick fast föda tidigare. Forskarna hittade inga fall av anemi bland barnen som helammades i sju månader och drog slutsatsen att sju månaders helamning minskar risken för anemi.

Det är oron för järnbrist som ligger bakom Livsmedelsverkets rekommendation att komplettera amningen med annan mat efter sexmånadersdagen. Det är också därför järnberikad pulvergröt och välling har fått en så framskjuten plats i kostrådgivning till spädbarn. Det borde vara logiskt att först och främst erbjuda barn järnrika livsmedel, köttbullar t ex. Kanske är det av tradition som föräldrar råds börja med potatis, grönsaker och gröt.

Kostrekommendationer utformade med en säkerhetsmarginal för att täcka in olika behov hos olika individer. En del behöver mer järn än vad de medfödda depåerna och bröstmjölken kan erbjuda från och med sex månaders ålder, medan andra mår utmärkt på bröstmjölk och enstaka smakbitar ändra fram till ettårsdagen eller längre. Det finns inga studier som har tittat på hur långt det räcker att bara smaka på mat vid ett års ålder. Om barnet är friskt, mår bra, växer på längden och ökar i vikt – då får det vad det behöver.

Bearbetad text från Amningsnytt 1/08

1. K.G. Dewey, et al., Iron supplementation affects growth and morbidity of breast-fed infants: results of a randomized trial in Sweden and Honduras
Journal of Nutrition 132, no. 2 (Nov 2002): 3249-55.
2. A. Pisacane et al., Iron status in breast-fed infants, Journal of Pediatrics 127, no. 3 (Sep 1995): 429-31

Läs mer om järn på kellymom

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Tack för en bra sida! Å va skönt att läsa detta om järn. Jag har en dotter på sju månader som helammas, vi kämpar med att introducera mat men hon är måttligt intresserad. Å ena sidan känner och tänker jag det ordnar sig, å andra sidan trycks det verkligen på ifrån BVC detta kring järnbrist.

Mvh/Ida

Ps. Ifall ni skulle öppna ett amningsvänligt BVC så listar vi oss direkt!