torsdag 21 april 2011

Familjeliv om varför kritisk tråd togs bort

Av Marit Olanders

En tråd på Familjeliv som varnade föräldrar för att vända sig till amningsexperten togs bort av Familjelivs moderatorer. I går svarade Familellivs VD Ylva Hvarfner Amningsbloggens läsare på varför tråden togs bort:

- Våra moderatorer gjorde bedömningen att det handlade om personangrepp (experten uppgavs i tråden vara nedlåtande i sina svar).

Amningsbloggen kan i dag publicera trådstarten och Familjelivs moderatorers motivation till att den togs bort. Så här stod det i trådstarten:

"Familjeliv har på senare tid införskaffat en amnings"expert" på detta forum för att besvara frågor från mammor om deras amning. Jag vill gå ut med en varning för denna "expert". Efter en snabb koll i expert forumet och de svar hon ger till ammande/gravida mammor så har jag funnit rena faktafel i VARJE svar hon gett! Att hon dessutom är "engagerad i" Avent som är ett företag som bla tillverkar nappflaskor gör knappast saken det minsta bättre. Enligt den WHO kod som Sverige skrivit under är det inte tillåtet för någon som är anställd av ett företag som gör nappflaskor och/eller ersättning att även vara engagerad i att undervisa/ge råd till ammande mammor eller gravida! Vidare är det inte tillåtet med reklam riktat till små barn vilket det onekligen blir med Avent reklam på sidan av varje expertsvar, i synnerhet som flertalet svar från experten handlar om att ge tillskott i "rätt" sorts flaska (avent).... Nej, hur sjutton har ni tänkt Familjeliv? Och ni mammor som undrar om er amning, vänd er INTE till experten på denna sida, maila hellre till Amningshjälpen!"

I moderatorernas svar till trådstartaren motiverades borttagandet med att trådstartaren varit kritisk mot experten:

"Hej! Ett inlägg som du har skrivit under rubriken "Varning för amnings"experten"" har tagits bort. Om du har åsikter om Familjelivsexperter uppskattar vi om du mailar dem till Supporten och inte hänger ut dem i forumet"

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fast stod det inte i kommentaren här under att det uppgavs i TRÅDEN att experten var nedlåtande, inte att trådstarten var det? Då kan man i och för sig fråga sig varför hela tråden blev borttagen och inte bara just det inlägget.

Unknown sa...

Om det var inlägget i tråden som var problemet så är ju fortfarande moderatorns angivna orsak fel, varför då inte säga "rätt" orsak i mailet om varför hela tråden togs bort? Och isf, varför citera trådstarten som den felande och inte inlägget som vad fel? Jag skulle säga att FL försöker sig på lite efterhandskonstruktioner...

Anonym sa...

Amningsexperten är nu bortttagen! Amningsfrågor ges till barndietisten i stället.

/nöjd

Anonym sa...

Jag måste nog hålla med Familjeliv om att det hade varit bättre om man hade kommit med kritiken till dem först, så att de hade haft chans att göra någonting åt problemet.

Jag läste själv hur personen som riktade kritik mot nämnda "amningsexpert" uttryckte sig. Det kändes inte alls som konstruktiv kritik, utan kändes bara provocerande och löjligt.

Sakligt däremot, nu när jag läste det här, håller jag med om att det inte var någon lämplig amningsrådgivare.