fredag 8 april 2011

Lögn, förbannad lögn och amningsinformation

Av Marit Olanders

För ett och ett halvt år sedan skrev jag om hur trött jag var på en ständiga lögnen att det är normalt att amma så lite som 5-6 gånger per dygn, inlägget hittar du här.

Jag hade gjort en sökning på "amma fem gånger per dygn" och fått upp träffar från både seriösa barnsajter som Growing People, landstings informationssidor och barnmatsföretag. alla länkarna är kvar. Alla påstår det fortfarande att amning fem gånger per dygn är realistiskt för att hålla igång helamning. Nu gör jag en ny sökning på "amma 6 gånger per dygn".

Min högsta träff är på bebyhjalp.se som vill vara "den ledande informationswebbplatsen inom området baby och nyfödda barn. Däremot är de väldigt noga med att inte informera om vem som står bakom sajten och de ljuger också med i kören om att det är normalt att "äta" så lite som sex gånger per dygn.

Nästa träff är på babycenter.com som helt frankt påstår att "efter den första veckan ammar de flesta bebisar 6-8 gånger per dygn". Det stämmer inte med den forskning på området jag har läst, i alla fall inte om man är intresserad av att helamma. Och så fortsätter det. Trodde du att fyratimmarsschemat var borta? Man måste kanske inte amma kl 6, 10 14 18 och 22 längre, men mentaliteten att räkna amningar och se amning som mat lever i allra högsta grad kvar. Inte konstigt att föräldrar tror på det och siktar på amning var tredje-fjärde timme. Och så räcker inte mjölken, eftersom varken bröst eller barn är skapta för aå glesa amningar.

Den vanligaste orsaken till att man lägger ner amningen innan barnet är sex månader är för lite mjölk. Det är inte så konstigt när man ser vilket jängrepp föreställningen om fem till nio amningar per dygn fortfarande har.

Sluta gå i barnmatsindustrins ledband och sluta lura i föräldrarna att sex amningar per dygn är vad de ska sikta på!

11 kommentarer:

Andrea sa...

Jag reagerade nyligen på en text på Growingpeoples hemsida där de skrev att vid ökningsperioder skulle man amma oftare, 8 ggr/dygn... Jag skrev ett mail till dem om detta och nu har de ändrat texten till att man ska amma fritt, lyssna på barnets signaler och räkna med amning minst varannan timme. :D

Anonym sa...

SÅ otroligt okunnigt och trist! Jag blir tokig på att det öht ska nämnas någon siffra på hur ofta barn ska/bör äta! :hopmad:

Jenny

Amningsbloggen sa...

Bra jobbat Andrea! /Marit

m.k.b. sa...

Åååh, sånt gör mig också rasande. I en norsk föräldratidning nyligen var det en pappa som skrev in att han tyckte att hans fru ammade deras tremånaders baby allt för ofta, gärna upp till 10-15 ggr per dygn. Visst är det fel? skrev han, och fick då svaret av en barnmorska att vid den åldern borde barnet ha kommit in i en rytm och amma 6-8 gånger per dygn, så de borde ta kontakt med helsestasjonen. Så himla äckligt dessutom att barnmorskan hjälper en pappa att köra över sin fru som gör helt rätt. Jag ska nog ta och skriva till dem.

Anonym sa...

Jag vet inte vem jag ska fråga då jag inte litar på BVC fullt ut så jag vänder mmig hit. Mitt barn är 10 månader nu och har blivit väldigt kräsen med maten sedan ca 8 månaders ålder. Jag helammade fram tills 6 månaders ålder och då följde barnet sin viktkurva. Efter massa infektioner och minskad aptit har vikten planats ut en del. Jag kämpar varje dag med att få barnet att äta, men tidigare favoriträtter som exempelvis gröt spottas ut och ungen blir ilsken när jag ens ger första skeden.

BVC tror att min nattamning stör allting. Min mamma säger att jag inte borde amma mellan måltiderna för då får han inte riktig näring. Som om bröstmjölk är sämre än filmjölk. Svärmor säger att jag ska köpa "NAN". Och jag vet inte vem jag ska lyssna på. Ammar jag ingenting så känns det som om han inte får i sig någonting alls. Och det känns verkligen inte bra när jag ger honom sötad yoghurt för att han inte bara ska få bröstmjölk. Han vill ju inte ha någonting annat än tillagad mat och brösdtet. Ungen älskar ju bröstet och jag kan inte neka honom det vare sig nattid eller dagtid. Det känns som om hans amningsbehov har blivit större.

Det känns liksom inte som om jag får några rena råd från någonstans, och att jag gör en björntjänst genom att amma mitt barn.

Usch vilken osammanhängande text, men man jag vill så gärna höra synpunkter från någon som verkligen är insatt inom området.

Anonym sa...

Hej Anonym!

Jag är inte sakkunnig inom området och kan inte säga hur det "ska vara" men min teori är att inga barn i Sverige som erbjuds mat och, som i ditt fall, även erbjuds amning som alternativ, svälter ihjäl.

Jag tycker att du gör helt rätt i att fortsätta amma. Ditt lilla gryn kanske inte riktigt är redo för mat igen och har föredragit bröstet nu under sjukdomstiden. Om jag tänker på hur jag själv är när jag är sjuk så dricker jag helst, gärna te och andra ljumma drycker. Och varför skulle ett barn känna annorlund? Jag tror att din goa unge själv känner vad den behöver. Märker du något annat som är konstigt så kanske du ska kontakta BVC, men ammar barnet bra och i övrigt mår bra, så tror jag inte du behöver oroa dig.

Försök att inte ta åt dig så mycket av vad andra säger (säger jag som sitter här och försöker ge råd ;9 ) utan lyssna till ditt eget hjärta och din egen intuition. Jag tror man kommer långt med det, även om det ibland är lättare sagt än gjort. Behöver du stöd så kanske amningshjälpen kan vara ett tips? Bara för att ha någon att dela tankarna med.

Sänder dig styrkekramar och hoppas att du känner att mitt svar gett dig något.

Marit Olanders sa...

Anonym: Barn SKA vara smalare än vad som visas på BVC:s kurvor, men lika långa! Läs här:
http://amningsbloggen.blogspot.com/2008/11/amningsrd-och-hrskartekniker.html
Det är vanligt och normalt att inte äta så mycket fast föda under det första året. Fortsätt erbjuda eller ha till hands och låt ditt barns nyfikenhet och lust styra. Amning är extra bra vid infektioner eftersom bröstmöjlken tas upp lätt av kroppen och dessutom innehåller ämnen som bidrar till att skydda kroppen mot infektioner. Tänk och känn efter hur du själv vill att ditt banr ska få mat och försök skaka av dig tyckanden från olika håll.

Anonym sa...

Anonym, jag är bara en vanlig mamma utan expertkunskaper men som fått hjälp av amningshjälpen att få igång min amning och därför börjat läsa denna blogg. Jag vet ju inte alls hur ditt barn mår rent fysiskt men jag vill berätta att vår dotter blev fruktansvärt förstoppad när vi började med smakportioner vid 6 mån ålder. I början var det bara litegrann men sedan blev det bara värre och värre. Plus att hon också var jättekräsen med vad hon vill äta för mat. Stressad som vi tyvärr blev av informationen man får att man efter 6 mån MÅSTE börja med mat för att inte bröstmjölken längre skulle vara tillräcklig så vågade vi inte pröva att nästan helamma igen. Men efter någon månad så tänkte vi att det kan inte vara bra att ösa i en liten bebis laxermedel heller så vi skippade maten nästan helt i 2 månader och ammade på för fullt istället. Magen blev helt bra och inga som helst problem med viktnedgång- lika rund och trind som hon alltid varit. Sedan började vi försiktigt med mat igen och då var aptiten bättre och magen fungerade bra. Jag tror helt enkelt inte att hon var mogen för att börja äta mat än. BVC pratar jag överhuvudtaget inte med längre. De har föråldrade kunskaper om både amning och barns tillväxt.

Anonym sa...

Anonym, åh va bra att du hörde av dig hit där det finns så många kloka kvinnor som inte är sk. experter, men så rika på erfarenhet.
Jag är själv en vanlig mamma med en ettåring som inte följde kurvan. Jag sa till Bvc att jag ser på mitt barn att hon mår fantastiskt bra så det är inget fel med en lite slankare bebis som är hur pigg och busig som helst.
Hon började med smakportioner när hon var sex månader, men jag tog det så försiktigt eftersom jag anser att bröstmjölken är prio ETT, maten styr barnet över när den är redo att äta och vad. Så absurt att tycka att sockrad filmjölk skulle vara bättre än det du har i brösten! Jag hejar på dig och att du kan göra det som känns bäst för dig och ditt barn och att du kan få bomull i öronen när någon börjar prata om något du inte vill lyssna på.

När jag pratade med en väninna igår så sa vi att sluta amma en unge på ett år är alldeles för tidigt, det är ju då som det mysigaste börjar! Massor av lycka till! Kram! Ulrika

Andrea sa...

Anonym, du kan ju hälsa svärmor att NAN är en BRÖSTMJÖLKSersättning som är gjord för att likna bröstmjölk så mycket som möjligt. Som de flesta välgjorda kopior är den bra, men inte _riktigt_ lika bra som originalt, dvs det du har i brösten. ;)

Amma på du!

Anonym sa...

Men 6 amningar per dygn behöver väl inte vara så sällan? Det innebär ju inte automatiskt amning var fjärde timme. Min dotter på 11 veckor sover (självmant) 8-10 timmar i sträck utan amning på natten; dagtid vill hon ammas med 2-2 1/2 timmes mellanrum, vilket jag inte tycker är särskilt sällan. Ett sådant mönster innebär ju 5-6 amningar per dygn. Fri amning borde väl även betyda att relativt sett få amningar är okej, eller ska friheten bara gälla åt ett håll..?