måndag 6 juni 2011

Då är det okej att ge skuldkänslor

Av Marit Olanders

Ett informerat val bygger på att man får objektiv, i mesta mån värderingsfri information och att man själv fattar beslutet. Den som ger informationen gör det sakligt och utan egna värderingar, och litar på att mottagaren kan fatta det beslut som passar vederbörande. Helt värderingsfri blir nog information aldrig, men man kan åtminstone göra sitt bästa för att informationen man ger är allsidig och saklig. Gedigen kunskap i ämnet och distans till personliga upplevelser underlättar.

Information om amning och flaskmatning beskrivs ofta som fylld med värderingar. Ifrågasätter man som förälder något kan man få svaret att det ska du inte oroa dig för, vilket förminskar frågeställaren till en som är orolig och itne litar på den som informerar.

Värderingarna syns också i den svenska amningsnormen, enligt vilken man ska amma de första månaderna, men inte för ofta inte för länge och inte för gärna. Man ska, enligt normen, leva sunt: inte röka, dricka alkohol eller äta snabbmat medan man ammar, och dessutom stanna i hemmet och inte börja förvärvsarbeta/studera. Med andra ord, amning är - fortfarande enligt normen - för de präktiga, de duktiga, de välanpassade.

Barnmatsföretagen driver på amningsnormen genom att poängtera hur viktigt det är att man äter allsidigt och motionerar för att orka amma. De publicerar gärna långa, krångliga listor på vilken sorts fisk som är okej och inte okej att äta medan man ammar, skriver om blodsockersvängningar och i vilka matvaror olika spårämnen finns. Budskapet mellan raderna är tydligt: Om du inte har bra koll på näringsfysiologi är det kanske bäst att du går över till ersättning.

Inom vården förekommer det att amningen används som slagträ för att få kvinnor att anpassa sig till normen om den goda modern: Inte kan du börja jobba, du som ammar! Ammande mammor röker inte! En vanlig anledning att sluta amma var i alla fall innan råden ändrades att man ville kunna ta sig ett enstaka glas vin ibland. I själva verket utgör de pyttesmå mängderna alkohol i mammans blod ingen fara för barnet.

"Man ska inte ha skuldkänslor för att man inte ammar" försäkrar både hälso/skjukvård och barnmatsföretag. Samtidigt har de inta skrupler för att dela ut skuldkänslor för att man som ammande mamma vill leva ett normalt, utåtriktat liv jämsides med amningen. Kanske i flera år.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ett informerat val betyder också att man har just ett val. Då är det viktigt att man förutom information om amning, även informeras om ersättnings existens. Man ska veta att ersättning finns och att man även får lov att välja detta. Objektiv information borde informera om vilka för- och nackdelar och risker som finns med de två olika godkända sätt att mata ett spädbarn på.

Hälsningar,
Andrea Nord :)

Petra sa...

Men, inte är man väl "präktiga, de duktiga, de välanpassade" för att man INTE röker eller dricker alkohol när man ammar? *kliar mig i huvudet* Jag må vara både präktig, pretentiös och en sund människa men att avstå öl/vin/etc och cigaretter (över huvud taget) men framförllat när man ammar - är det präktigt!??

Marit Olanders sa...

Petra: Vänd på det: Det ses inte alltid med blida ögon att röka, dricka alkohol eller jobba medan man ammar. (och som jag skrev i inlägget så försöker särskilt barnmatsföretagen odla myten om den präktiga ammande mamman).
Det blev ett väldans liv när jag skrev här på bloggen att det var bra att amma om man inte kunde låta bli att röka. Jag skrev inte att det var bra att röka medan man ammade, vilket en del ville få det till om jag minns rätt. Och vad gäller alkohol och arbete vet jag att det har använts som argument både av föräldrar och vårdpersonal som att det inte går ihop med amning. Det tas ofta för givet att man slutar amma innan man börjar jobba.
I själva verket gör amningen ingen större skillnad för hur olämpligt det är dricka alkohol näre man är tillsammans med ett litet barn och många tycker det är skönt att ha amningen kvar när man börjar jobba.

Linda sa...

Åh vilket bra inlägg!
Sista stycket får mig att börja tänka på det här med att mammor runt om mig som inte ammat upplever att amningen värderas skyhögt medan jag som ammar och vill fortsätta amma flera år upplever att jag knappt kan säga "amn..." innan någon kommer och säger "men det är väl TUR att ersättning finns".

Tänk så olika det kan vara? :-)

Petra sa...

Hej igen, vet inte om alla vridningar och vändor gör det snurrigt för mig. Kan man inte bara säga det rakt på sak; det är inte bra att röka eller dricka alkohol medan man ammar?

Anna med tre sa...

Petra,

Blir inte lite då grejen att man märker ut just amning som ett hinder för att just röka och dricka alkohol? Om man dricker och röker kan man ju ändå amma även om det vore bättre att inte göra det.

Det kan dessutom lätt ge upphov till motsatsvis att det är ok att röka och dricka om man inte ammar för den delen. Det blir ju inte mer ok att röka med spädbarn för att man inte ammar...

Det är inte bra att röka och speciellt inte kring barn. Berusade människor är inte bra för barn men hurvida det är helt olämpligt att överhuvudtaget dricka i sällskap med barn behöver inte vara en sådan självklar fråga och jag ser inte hur amningen kommer in i bilden.

Jag tycker inte alkohol och barn hör ihop men jag inte absolutist i det sammanhanget heller. Jag tycker barn mår bäst av ett helt nyktert sällskap men jag tycker inte de far illa av att beskåda en ytterst måttlig alkoholkonsumtion vid enstaka tillfällen och jag tycker heller inte att det är förfärligt om jag som ammande mamma dricker ett glas vin när barnen sover även om jag ammar igen på natten. Jag moraliserar inte över dem som dricker i barnens sällskap heller men JAG vill inte det mer än vid enstaka bjudningar när barnen ändå leker själva och inte kräver så mycket vuxenfokus.

Eftersom det inte fördärvar bröstmjölken, kanske det är riktigt att inte påskina att amning är ett "hinder" för att konsumera alkohol. Jag tycker man tappar fokus på barnperspektivet då.

Anna med tre sa...

Jag menar alltså att det vore bättre att inte röka och dricka, inte att det vore bättre att inte amma!

Det blev rörigt ändå.

Marit Olanders sa...

Petra: Det är inte bra att röka och dricka vare sig man ammar eller ej. Det är det som är min poäng: Det är inte amningen det handlar om!
Men många skyller på amningen för att få kvinnor till ett önskat beteende.
Konsekvensen kan bli att kvinnor slutar amma för att kunna röka eller dricka.
Det är alltid bra att leva sunt med späd- och småbarn, men det är inte viktigare om man ammar än om man inte ammar.

Elin sa...

Jag tycker inte att barn far illa av att deras föräldrar dricker vin till maten. Jag gör det själv med gott samvete, oavsett om jag ammar eller ej (vilket jag har gjort större delen av de senaste sex åren). Jag ser inget skäl att avstå.

Men oavsett om man tycker att det är okej att dricka vin när man har barn eller inte, så har det inget med amning att göra. Alkoholen är inte skadlig för barnet genom bröstmjölken, eftersom det blir så försvinnande små halter. Att sluta amma för att kunna dricka ett glas vin eller två är helt onödigt.