torsdag 23 juni 2011

Senaste Amningsnytt ute!

Av Eva-Lotta Funkquist

Nummer 2 2011 handlar om feminism. Jag gillar.
Cecilia Burman skriver: "Världens mest jämställda bröst- vet ingenting om amnining". Hon ser ung och lagom arg ut på bilden och hon avslutar:

"Och det slår mig att ingen av de feminister jag ser upp till slåss för kvinnors rätt att använda brösten till det de är skapta för."

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det behöver man väl inte "slåss" för - det är ju amning som förväntas!!!
Däremot behöver vi kämpa mer för att ha rätt att välja mellan bröst och flaska.

Marit Olanders sa...

Anonym: Jodå, det händer ofta. Jag förringar inte amningepressen men flaskpressen lever och frodas den också.

Cecilia sa...

Ändå är det långt ifrån så enkelt i verkligheten! Många känner sig motarbetade i sin amning av sin partner, svärmor, mamma osv. "Ge henne en flaska istället så hon blir mätt och får sova! Du har säkert bara lättmjölk i brösten. Ska du inte sluta med det där blasket nu?" osv Många känner säkert igen sig. Och pappor som vill ge flaska nu för att det ska bli rättvist, eller vägrar ta sitt ansvar för barnet så länge mamman envisas med att fortsätta amma. Jag vet inte hur jämställt jag tycker att den inställningen är... :S

Det var bara 3-4 år sedan en moderatpolitiker på Gotland inte fick amma sin 2-månaders baby på möte i Kommunfullmäktige! Linda Skugge som inte fick amma sin lilal bebis på julbordet ...

Exemplen kan bli hur många som helst!

Dessutom är amning en teknik man lär sig, det är inte så himla lätt för alla. Ändå skärs det ned på amningsmottagningar och kompetensen inom hela vårdkejdan är inte alls vad den borde vara på ¨många ställen. Det satsas inte på utbildning av de som ska stötta mammor som ammar, och det påverkar också och försvårar för kvinnor som skulle vilja amma.