lördag 12 maj 2012

Oschyst debatt

Av Marit Olanders

Rebecca Weidmo Uvdell pratar gärna om amningsmaffian och om kvinnors fria val vad gäller amning. Valet att amma länge är dock inget hon är beredd att försvara. Till Rapport säger hon att amning hindrar barns utveckling och att det inte är bra om fyraåringar dricker middag - dvs helammas.

Jag vet inte om Rebecca Weidmo Uvdell verkligen är så okunnig som hon verkar, eller om hon medvetet sprider fördomar om amning och misstänkliggör ammande mor-barn-par. Klart är dock att valfriheten hon efterlyser inte omfattar att fortsätta amma i flera år.

Kvinnor som fortsätter amma efter en viss ålder, egentligen oklart vilken, är det tydlligen okej att smutskasta och sprida fördomar om. Så även om deras barn. Vi kan utgå ifrån att det i Sverige idag finns ammade barn som både är läskunniga och kan hänga med i nyhetsflödet. Rebecca Weidmo Uvdell bidrar till stigmatiseringen av dessa barn. För de fyraåringar och äldre som ammas gör det inte enbart. de lever inte som bebisar. De äter annan mat, de går på förskola, förskoleklass eller t o m i skolan, de har kompisar och aktiviteter. OCH när de är hungriga en halvtimme för middagen, eller ska sova, eller har slagit sig eller kanske drömt en mardröm så ammar de en slurk, ibland samtidigt som de spelar spel på mobilen eller ser på teve.

Hela tänket att man måste hindra barn från saker för att de ska kunna växa och utvecklas är ålderdomligt. På lärarutbildningarna av idag lägger man mer fokus på det kompetenta barnet, som kan en massa saker bara vi låter den få chansen att pröva.

Rebecca Weidmo Uvdell pekar ut vårdpersonal som i linje med svenska riktlinjer främjar amning för amningsmaffia. En maffia är organiserad brottslighet. Hur går det ihop? Hon kallar Cecilia Kauppi för amningprofet som vill skuldbelägga kvinnor som inte ammar. Det är både felaktigt och oschyst. På Newsmill uttryckte sig Cecilia Kauppi med stor ödmjukhet inför kvinnors olika val vad gäller amning och flaskmatning.

Jag skulle vilja efterlysa lika stor ödmjukhet inför valet att amma längre än normen bland de som i likhet med Weidmo Uvdell lägger större tonvikt vid valet att flaskmata. De som förlorar på när man misstänkliggör och smutskastar är de enskilda kvinnorna - och deras barn.

Inga kommentarer: