måndag 9 juli 2012

Göra sig rolig på barns bekostnad

Av Marit Olanders

I kölvattnet av Time-omslaget med den ammande treåringen som står på en pall hängde också P3-programmet Tankesmedjan på och gjorde sig lustiga över större barn som har amningen kvar. Emma Knyckare hånar barn som börjat skolan som har amningen kvar och säger att de kommer att bli mobbade när de sitter i bamba med mammas tutte i munnen. Ammade skolbarn är så misslyckade att "ett självmordsskott i huvudet skulle läka sig själv" eftersom all bröstmjölk ger barnet en sån superfysik.

Ammade större barn kallas genomgående för morsgrisar. Emma Knyckare ger sig på en misslyckad jämförelser med djurriket och påstår att kor och grisar bara ger di några veckor och "inte lipar grisarna för det". Nu är det så att om man jämför med andra djur så ligger människans naturliga amningslängd någonstans mellan 2,5 och 7 år och för övrigt är det ett mycket vanligt problem att griskultingar som tas ifrån suggan får diarré så det är fel, fel, fel helt igenom. Och inte ett dugg roligt.

Att man driver med mammor som ammar länge, och som Emma Knyckare sprida fördomar om att amning skulle höra ihop med batikfärgade bärsjalar och motvilja mot mikrovågsugnar är väl sin sak. Inte kul, men inget att yvas över. Att driva med ammande kvinnor är ingen ny genre utan det förekom redan på 1700-talet:


Men det gör mig ledsen att det är barnen hon driver med.

Emma Knyckare, är du medveten om att det i dagens Sverige finns ammade skolbarn och att det är dem du pratar om? Det är de barnen du kallar för morsgrisar och du påstår att de vill skjuta sig i huvudet för att de blir så mobbade för sin amning. De barnen är mycket väl medvetna om att deras sätt att gosa med mamma inte är socialt accepterat i vår del av världen. De är redna utsatta. "Det är min största hemlighet" sa en ammad sexåring en gång.

Det är du själv som står för mobbningen. Du bidrar till att piska upp en hatstämning mot barn, som inte gör någonting alls fel och inte deras mammor heller.

Ovanligt, ja. Men onaturligt, nej.
Driv gärna med vuxna men lämna barnen i fred.

17 kommentarer:

Ingrid sa...

Det borde gå att anmäla programmet.

Ang kor och grisar så ska sägas att grisar nog ofta får dias tiden ut. Kalvar däremot tas från sina mammor efter en veckas ålder och många av dem utvecklar tvångsbeteenden som att suga på sina kamrater.
Undras vilken annan djurart som sysslar med tvångsbeteenden.... *lite ironisk nu*

Marit Olanders sa...

Tack Ingrid. Jag hittar faktiskt inget i "Spelregler för press radio och TV" som är tillämpbart. Ingen har väl tänkt tanken att en grupp barn skulle bli så påhoppad.

Linn sa...

...men man borde även inte driva med batikfärgade bärsjalsbärande mikrovågsugnkritiska mammor! Var vänlig håll själv den höga (men bra!) moral som predikas!

Linda Färnevik sa...

Tack för att du tog upp det här! Blev riktigt ledsen när jag av en slump fann på det här i morse...

Marit Olanders sa...

Linn: Jag måste vidhålla att jag tycker det är stor skillnad på att driva med vuxna och med barn. Jag tyckte själv det var plumpt och skrev ju i inlä'gget att det bara spär på fördomarna om ammande kvinnor. Men vad gäller humor måste det vara högt i tak. Min gräns går när man hoppar på barn, en utsatt grupp barn dessutom, och jag har all respekt för att du drar gränsen för vad som är okej någon annanstans.

Linn sa...

Marit: Oh, sorry läste fel. Nu har jag även lyssnat på sändningen och förstår upprörelsen. Men gud vilken nivå! Men din kommentar nu tycker jag var väldigt hård. Det handlar inte om humor när man utgränsar vuxna heller. Min gräns är absolut någon annanstans!

Evelina sa...

Herregud jag tror jag svimmar! Så respektlöst!

Emma Sandström sa...

Vilket smaklöst program...

Och jag blir så ledsen av att höra om så små barn som 6-åringar som känner att de behöver bära på en hemlis på det sättet... Jag menar självklart inte att lösningen är att neka dem amning för att på så sätt göra dem mer "normala" men det är sorgligt när barn påverkas av samhället på det sättet.

Själv suttade jag på tummen upp till 12-årsåldern, mot slutet bara när jag skulle sova men på lågstadiet kunde man hitta mig med en tumme i munnen även i skolan. Inte det bästa för mina tänder (fick en fin tandställning lagom till gymnasiet) men jag är så oerhört tacksam över att jag aldrig upplevde mig själv som "udda" eller att jag behövde gömma det faktum att jag suttade på tummen. Jag hoppas innerligt att dottern får samma känsla av att hennes olika val i livet ska accepteras och inte känner sig tyngd av normer och fördomar.

Amanda sa...

Väl rutet!

Heidi sa...

Jättebra inlägg! Jag kan också hålla med LInn om att det finns en gräns för hån mot vuxna också. Det kanske blir mer osmakligt ju mer utsatt gruppen man hånar är. Ammande kvinnor till exempel, är en utsatt grupp just nu.

Anonym sa...

Riktigt okunnigt och kränkande om barns amning. Tur att mitt barn inte hörde detta.

Anonym sa...

Bland det dummaste jag har hört, men slås verkligen av hur de INTE ALLS är insatta i ämnet de gör sig lustiga över. Suck. Skillnad mellan delamning och helamning kan vara rätt stor. De tror ju att de pratar om nån sorts marsmänniskor snarare, för att de inte har sett någon amma en femåring. Alltså förutsätter de att alla ammade femåringar hålls inspärrade hemma och aldrig äter nåt annat?! Istället för den troligen mer sanningsenliga slutsatsen: ammade femåringar finns lite här och var, men dessa barn sticker inte ut på något sätt och de har alltså aldrig lagt märke till dessa barn.

Unknown sa...

Jämförelsen med grisar och kor haltar också betänkligt för om man jämför kor och grisars naturliga di längd med när djuren blir könsmogna och omvandlar det till människoår så diar grisar i snitt 5 år och kor 4!

Anonym sa...

Fy vad dåligt program och det visar verkligen en stooor okunskap. Och som sagt gör de sig roliga på barns bekostnad... Mår riktigt illa.
Undrar om det finns någon som tycker att det är ett bra program?!
Jättebra att du tar upp det!

Anonym sa...

Jag ska ringa och tala med Emma knyckare å alla barns vägnar Marit. Väntar på att hon ska ringa upp mig efter tio när programmet slutar. Om du vill veta hur det gick får du gärna kontakta mig på nummer 0767677183. Mvh Ida

Cecilia sa...

Ida, kan du inte skriva här och berätta hur det gick? Fick du kontakt med någon från programmet? Vi är nog många som är intresserade! :-) kanske kan du skicka in en gästblogg om det också om det gav något?

Kras sa...

De talade om för mig att programmet vände sig till vuxna och att hon inte kunde ta ansvar för ifall ett barn hörde. När jag påtalade att det inte är okej att skämta på barns bekostnad hänvisade hon till att det var ett humorprogram och att vi har yttrandefrihet i Sverige. En anmälan var välkommen men det känns inte lönt :-/